Unghia încarnată – prevenție și identificare

În calitate de tehnician de unghii, probabil că vedeți tot timpul clienți care apelează la servicii de pedichiură și au probleme la unghiile de la picioare. Una dintre cele mai frecvente probleme este reprezentată de unghiile încarnate, caracterizată prin faptul că marginea saucolțul unei unghii este înfipt în pielea care îl înconjoară. De multe ori, unghiile încarnate nu reprezintă o problemă serioasă și probabil că ați reparat destul de multe astfel de anomalii înainte ca acestea să devină o problemă mai mare pentru clientul vostru. Uneori, însă, unghiile încarnate pot progresa până la punctul în care provoacă durere și chiar infecții.

Probabil că știți deja câteva lucruri despre unghia încarnată sau, dacă nu, nu este prea târziu. Mai jos am enunțat câteva idei principale în legătură cu acest subiect. Voi, tehnicienii de unghii, trebuie să știți cum să preveniți și cum să identificați unghia încarnată – de tratamentul acesteia se va ocupa medicul podiatru.

Ce este o unghie încarnată?

După cum spuneam, unghia încarnată, denumită și onicocriptomie, se formează atunci când colțul sau marginea unghiei străpunge pielea din jur. Afectează cel mai frecvent unghia mare a piciorului. Unghia are margini ascuțite și, atunci când unghia străpunge țesutul din jurul pliului unghial, poate începe să crească în piele.

Unghiile încarnate sunt mult mai frecvente la picioare, dar este posibil ca ele să se întâmple cu unghiile de la mâini la anumite persoane. La unghiile de la mâini, problema se dezvoltă de obicei la persoanele care au o distrofie a unghiilor numită unghie încovoiată în care unghia are o supra-curbură foarte exagerată. Această tulburare se poate manifesta și la unghiile de la picioare.

Care sunt cauzele comune ale unghiilor încarnate?

În multe cazuri, unghiile încarnate pot fi prevenite. Cu toate acestea, unele persoane, cum ar fi alergătorii și alți sportivi, sunt predispuse să le dezvolte. Cauzele includ:

  • Tăierea prea scurtă a unghiilor, ceea ce face ca unghia să fie mai predispusă să intre în piele;
  • Tăierea rotundă sau ovală a unghiei;
  • Unghii naturale care sunt pur și simplu mai predispuse la încarnare din cauza unei supra-curburi exagerate;
  • Încălțămintea nepotrivită;
  • Traumatisme repetate ale degetelor de la picioare (frecvente la sportivi).

Pentru a preveni apariția unghiilor încarnate, se recomandă tăierea unghiei în linie dreaptă (în formă de pătrat) în loc de rptund/oval și nu prea scurtă. Sfătuiți clienții să poarte pantofi care să li se potrivească corespunzător, lăsând suficient spațiu pentru ca toate degetele de la picioare să stea confortabil.

Cum identificați o unghie încarnată?

Primul semn al clientului poate fi senzația de durere la fața locului, atunci când efectuați pedichiura, pe care v-o poate comunica. Placa unghiei are margini ascuțite, așa că, atunci când se încarnează, poate duce la durere semnificativă, înroșire la nivelul pielii înconjurătoare, inflamație și umflături. Dacă lăsați unghia încarnată să persiste, poate rezulta un granulom – adică o acumulare de țesut vascular care apare ca răspuns la o traumă. Este modul prin care organismul încearcă să oprească obiectul ascuțit să mai străpungă pielea. Granulomul ar putea arăta ca o excrescență care acoperă zona în care este înfiptă unghia.

Cum pot ajuta tehnicienii de unghii?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face în calitate de tehnician de unghii este să tăiați unghiile într-un mod care să amelioreze sau să prevină unghiile încarnate. Din punct de vedere al formei, pătrat ar fi de preferat față de rotund, deși squoval (pătrat cu colțurile rotunjite) ar fi la fel de bine. De asemenea, este important să nu tăiați unghia prea scurt, deoarece acest lucru o va face, de asemenea, mai predispusă la înfigere. Cei care suferă de unghii încarnate ar trebui să permită ca unghiile de la picioare să fie un pic mai lungi decât este normal. Uneori, o simplă tăiere a secțiunii încorporate va crea o ameliorare imediată a problemei.

Ce poate face clientul acasă?

În cazul în care clientul are o unghie încarnată, oferiți-i câteva opțiuni privind îngrijirea ulterioară pe care o poate face acasă. Se recomandă aceste metode de tratament la domiciliu:

  • Înmuierea cu sare în apă rece va ajuta la ameliorarea inflamației;
  • Purtarea unor pantofi în care unghia nu face contact cu pantoful;
  • Medicamentele antiinflamatoare fără prescripție medicală;
  • Păstrarea zonei curate și uscate;
  • Clientul nu trebuie să încerce să taie singur colțul deranjant.

Cum vă puteți da seama dacă o unghie încarnată a provocat o infecție?

Atunci când unghia este infectată, va exista un drenaj purulent (puroi) și poate exista o umflătură semnificativă, căldură și sensibilitate extremă. În acest moment, sau ori de câte ori unghia încarnată are impact asupra capacității de a merge sau de a participa la activități, este necesar să se solicite ajutor medical.

De asemenea, clientul ar trebui să consulte un medic cât mai curând posibil dacă are, de asemenea, oricare dintre aceste afecțiuni:

  • Diabet;
  • Afectare severă a nervilor;
  • Circulație sanguină deficitară.

Aceste afecțiuni pot agrava și mai mult problemele cu extremitățile care, în mod normal, ar putea să nu fie o problemă atât de mare pentru persoanele care nu au aceste probleme de sănătate. De exemplu, în cazul unei afecțiuni care afectează nervii din picioare, este posibil ca persoana în cauză să nu simtă atunci când unghia încarnată s-a infectat. Riscul ca acest lucru să ducă la complicații grave este ridicat, așa că sfătuiți clientul să se prezinte la medicul specialist cât mai curând posibil.

Cum tratează un medic unghiile încarnate?

De cele mai multe ori, unghiile încarnate se vindecă fără intervenție chirurgicală. În cazurile severe, este posibil ca medicul să fie nevoit să îndepărteze o parte din unghie cu o procedură numită avulsie a unghiei. Intervenția chirurgicală împiedică marginea unghiei să crească spre interior și să taie pielea. În timpul unei avulsii parțiale a unghiei, medicul injectează un anestezic în degetul de la picior și apoi o porțiune din unghia înfiptă este tăiată.

În funcție de frecvența cu care clientul se confruntă cu unghii încarnate, medicul poate lua măsuri pentru a preveni reapariția acestora. Pentru unghiile încarnate recurente, aceste proceduri de avulsie pot fi făcute permanent cu ajutorul unui produs chimic pentru a ucide rădăcina unghiei. Această procedură, numită matricectomie, va permite unghiei să crească mai îngustă și, prin urmare, elimină riscul de îngroșare cronică. În cazul în care există o infecție, este important ca medicul să dreneze infecția, iar tratamentul poate include un antibiotic oral.

Chiar dacă vedeți unghii încarnate tot timpul, sperăm că v-am ajutat să înțelegeți mai completă a ceea ce trebuie să căutați, cum să vă ajutați clientul și când să nu interveniți și să îl sfătuiți să consulte un medic. Educarea clientului cu privire la modul în care să aibă grijă de picioarele sale acasă va ajuta, de asemenea, la prevenirea unghiilor încarnate.


Follow Us On Instagram