Pentru a deveni un bun specialist este nevoie de multă muncă, dedicare și timp

Roxana Feder, Trainer Beauty One

Cum ai ales această profesie și ce te-a determinat să o practici?
În 2007 am absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Balneo-Fiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. Am fost pasionată dintotdeauna de tot ce înseamnă “frumos”, ajungând astfel să urmez diverse cursuri atât în țară, cât și în străinătate și să mă specializez în cosmetica facială și corporală. Am început să descopăr cu adevărat frumusețea acestui domeniu în momentul în care am intrat în echipa Beauty One și am avut acces la cele mai noi tehnologii din domeniul estetico-medical. Am putut astfel să ofer clientelor mele cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp și descoperind zilnic terapii revoluționare care într-adevar pot rezolva orice tip de problemă estetică. Am fost motivată să învăț și să muncesc din ce în ce mai mult pentru a deveni un specialist desăvârșit în domeniu.

Cum a fost drumul tău, de la novice, la trainer în cosmetică?
Ca în orice domeniu, pentru a deveni un bun specialist este nevoie de multă muncă, dedicare și timp pentru a-ți completa și actualiza constant cunoștințele. Fiind un domeniu în continuă dezvoltare, ai nevoie mereu să urmezi diferite cursuri de formare și specializare, să fii la curent cu tot ce este nou și mai ales să testezi diverse terapii și să analizezi rezultatele pe care acestea le oferă.

În ceea ce privește parcursul meu în carieră, pot să spun că întotdeauna mi-a placut enorm de mult ceea ce am facut și fiind atât de pasionată, mi-a fost mult mai ușor să mă dezvolt și să evoluez. Totuși, studiile sunt cele mai importante. Eu am absolvit diverse cursuri si stagii de practică în Italia, Polonia, Spania și Franța care m-au ajutat foarte mult, oferindu-mi experiențe și perspective pe care le-am folosit ulterior în munca de zi cu zi.

Meseria de trainer te aduce în contact direct cu oamenii, pe care trebuie să știi să îi asculți și să îi ghidezi în carieră astfel încât să te poți mândri ulterior cu rezultatele lor. Faptul că pot să le împărtășesc din cunoștințele mele și că pot să îi ajut să devină mai buni în ceea ce fac înseamnă enorm pentru mine.

Ce înseamnă, pentru tine, să fii în slujba frumosului?
Lucrând în acest domeniu, am ajuns să cunosc îndeaproape nevoile clientelor și să mă implic din ce în ce mai mult în a le educa să aibă grijă de aspectul lor fizic. În acest mod, prin ceea ce fac sper să reușesc să le ajut să treacă peste diferite complexe de natură estetică. Majoritatea femeilor sunt nemulțumite de felul în care arată și asta le afectează foarte mult încrederea în sine. De cele mai multe ori, pentru o femeie, un tratament facial, un masaj sau o terapie corporală nu sunt simple proceduri estetice, ci modalități prin care își recapătă încrederea. Cred că până la urma despre asta este vorba în meseria noastră, a celor care lucrăm în domeniul înfrumusețării.

Care este tehnica ta preferată în cosmetică și de ce?
Îmi place să lucrez cu tehnologii de ultimă generație deoarece ele oferă rezultate rapide încă de la prima ședință și astfel clientele capătă încredere în proceduri. Consider că cea mai bună investiție pe care o poate face o femeie este epilarea definitivă, deoarece oferă rezultate garantate pe o perioadă îndelungată de timp. O altă terapie cu care îmi place în mod deosebit să lucrez este microneedling, deoarece mă ajută să obțin rezultate remarcabile și în cadrul unor afecțiuni mai grave precum cicatricile postacneice, tenul hiperpigmentat sau cel cu laxitate cutanată.

Care sunt acele noutăți în cosmetică și estetică care te entuziasmează?
Tot ce este nou reprezintă o provocare pentru mine. Este o nouă oportunitate: să îmi măresc bagajul de cunoștințe și să ofer clienților mei cele mai bune soluții pentru problemele lor. Astăzi tehnologia în domeniul cosmeticii a evoluat extrem de mult. Există tratamente pentru orice tip de problemă și cu rezultate imediate și de lungă durată.

Ce greșeli ai observat în rutina de îngrijire a clientelor tale?
Cred că cea mai mare și frecventă greșeală este tocmai aceea că majoritatea femeilor nu au o rutină bine stabilită pentru îngrijirea pielii. Din lipsa timpului, multe femei sar peste procesul de demachiere sau curățare a tenului. Stresul, alimentația și factorii externi ne afectează foarte mult și accelerează procesul de îmbătrânire care duce la pierderea tonusului, strălucirii și elasticității pielii. Prin respectarea unui ritual de îngrijire zilnic, care să cuprindă curățarea tenului, tonifiere și hidratare cu produse specifice fiecărui tip de ten în parte, putem avea o piele frumoasă. Bineînțeles că recomand și efectuarea unui tratament facial profesional măcar o dată la o lună pentru a hrăni tenul și a atenua semnele de îmbătrânire.

Care este secretul unei relații bune cu toate clientele?
Nu cred că există un secret pentru asta. Întotdeauna vor exista și cliente cu care pur și simplu nu veți fi pe aceeași lungime de undă. Cu toate acestea, însă, cred că este foarte important felul de a fi al unei persoane, capacitatea de a fi plăcut și a comunica deschis. Pentru a-ți fideliza clientele nu contează doar să fii un profesionist desăvârșit, ci și să fii o prezență empatică, cu zâmbetul pe buze, deoarece de cele mai multe ori, între tine și clienta ta se va crea o relație afectivă. Cele care apelează la serviciile tale nu caută doar sfaturi profesionale, ci trebuie cumva să rezoneze cu tine.

Ce ai recomanda unei tinere cosmeticiene, la început de drum?
Să investeasca în educația ei și să participe la toate cursurile și seminariile din domeniu, deoarece în cosmetică mereu ai ceva nou de învățat. Este foarte important să fii la curent cu toate inovațiile tehnologice din domeniu și să cauți un loc de muncă care să îți pună la dispoziție produse și tehnologii de ultimă generație, pentru a putea evolua.

Există tratamente miraculoase, cu efecte extraordinare? Dacă da, care?
Tehnologiile avansate ne ajută să oferim tratamente miraculoase, dar rezultatele excepționale se obțin în momentul în care clienta înțelege faptul că minunile nu au loc peste noapte și că trebuie să urmeze sfaturile esteticianului. Orice terapie are nevoie de răbdare și ședințe repetate la un anumit interval de timp pentru obținerea unor rezultate optime.

Ai observat schimbări notabile în preferințele clientelor tale?
Majoritatea clientelor mele își schimbă radical rutina de îngrijire a pielii în urma sfaturilor pe care le primesc. Este un sentiment de mândrie pentru orice cosmeticiană atunci când vede că are puterea de a-și educa clientele și a le schimba obiceiurile de înfrumusețare în vederea obținerii unor rezultate benefice pe termen lung.

Care sunt proiectele tale de viitor?
Deocamdată îmi canalizez toată atenția și răbdarea asupra clientelor mele și a cursanților. În viitor sunt sigură că vor apărea noi proiecte și provocări în acest domeniu, care mă reprezintă.

Cum împaci dedicarea pentru profesia ta cu o viață de familie liniștită și plină de bucurii?
Pe parcursul evoluției mele în carieră am făcut mici sacrificii, însă în momentul în care am ajuns să stăpânesc foarte bine acest domeniu, am găsit un echilibru între carieră și viața de familie.


Follow Us On Instagram