Bărbieritul, la feminin

de Mirela Vescan

Mirela Vescan este un nume care nu mai are nevoie de prezentare în industria de beauty și make-up, după 25 de ani de experiență, multiple premii și stagii de pregătire și formare, dar mai ales o activitate constantă, specializată, profesionistă și dedicată artei frumosului. Mirela Vescan a abordat un subiect în trend în exclusivitate pentru Jurnalul de Estetică și ne spune totul despre bărbierit, la feminin:

Ca mijloc de informare canalul YouTube este mi­nunat, fiindcă aici sunt acoperite foarte multe do­menii și poți învăța multe lucruri utile. Mie nu-mi place să critic, însă m-a surprins neplăcut o temă ciudată și anume aceea de a include în procesul de pregătire a tenului… raderea pufului de pe față, pentru aplicarea uniformă a fondul de ten și asi­gurarea că nu apar efecte secundare.

Persoanele avizate care vizualizează aceste tu­toriale pot trata cu umor ideea de a bărbieri o femeie înainte de machiaj, însă alte categorii de public pot să considere aceasta o idee bună.

Atenție! Puful se va regenera, mai des și mai vi­guros și în timp se va transforma în fire de păr zdravene. Acesta este motivul pentru care femei­le aleg epilarea cu ceară pentru față și nu o lamă, în ideea că nu își doresc mustață.

Am întrebat un medic și un specialist în dermato-cosmetică ce părere au despre noua “metodă” de pregătire a tenului pentru machiaj și, la început, aceștia nu m-au crezut, mi-au spus că așa ceva nu există. Le-am trimis un link și ei au revenit cu răs­punsuri.

Dr. Florin Ioan Bălănică este recunoscut și respectat de colegii și pacienții săi. Iată răspunsul lui:

“Pielea este cel mai mare organ și reprezintă o „hartă” a sănătății generale a organismului. Pielea suferă când sistemul endocrin este în dezechilibru, rinichii, ficatul sau alte organe nu funcționează co­rect. Structura pielii se modifică atunci când scădem în greutate în mod necontrolat sau când alegem să acoperim fața cu machiaj fără să pregătim corect te­nul. Nu există piele perfectă, dar cu toții ne dorim să arătam bine. Pregătirea pielii nu trebuie să agreseze stratul superficial prin substanțe sau mecanic prin „răzuire”. În funcție de tipul de ten, cu mâinile cura­te, trebuie să curățăm fața și mai apoi să o hidratăm. Problemele de sănătate a pielii nu trebuie acoperite, ci rezolvate, pornind de la cauzele interne. Alegeți în mod conștient consultantul în ceea ce privește ma­chiajul, căci vorbim despre sănătatea pielii voastre!”

Iată ce spune și Thea Haimovitz, specialist în derma­to-cosmetică: “Noul trend de pe internet ne îndeam­nă pe toate, doamne și domnișoare să… ne radem pielea feței cu o lamă de ras gen bisturiu. Pe You­Tube, este explicată procedura pas cu pas, tocmai pentru a nu pierde cumva vreun detaliu atunci când avem de retezat din rădăcină vreun fir de păr vellus. Firul vellus este acel firicel de păr delicat, subțire și invizibil care crește în mod natural din fiecare por al pielii de pe fața noastră. Pe internet, sfaturile referi­toare la facial shaving – rasul feței – de către repre­zentantele sexului frumos, se referă la zonele în care pilozitatea este excesivă, dar și la zonele în care există doar firele de par vellus. Argumentarea: în loc de o epilare facială care are loc de obicei cam odată la 2 – 3 săptămâni, femeile ar trebui să folosească lama de ras pe pielea feței la fiecare 2-3 zile în zone cu pilozitate excesivă.

Iar în zonele cu firele de păr vellus, recomandarea este de a rade pielea feței pentru a obține efectul de peeling. Se susține teoria prin care, cu ajutorul la­mei de ras, s-ar putea obține o mai bună înlăturare a „deșeurilor” obținute în urma metabolismului epider­mei și o mai bună îndepărtare a celulelor „moarte”, obținându-se astfel „nivelarea” și „luminarea” aspec­tului pielii. Totodată, și aici mi se pare recomandarea dusă în extrem, se indică raderea pielii pe întreaga suprafață facială – pentru a crea o bază de machiaj.

Tutorialele arată cum se poate folosi bisturiul pe obraji, frunte, pomeți… Ești o persoană de sex feminin? Reco­mandarea mea este aceea de a NU folosi lama de ras pe pielea feței. Iar dacă ești adolescent în căutare de soluții sau dacă ești în zona anilor 20 – 30 și încă mai ai de „rezolvat” situații neplăcute legate de pielea ta, te rog exclude total și imediat rasul feței din paleta de soluții! Rasul zonei faciale la femei NU este niciodată o soluție. Există alte soluții cosmetice la îndemână pen­tru zona facială: de exemplu, în urma epilării faciale se pot folosi soluțiile inhibitoare a creșterii firului de păr. În 12 ședințe de epilare, urmate de folosirea soluției inhibitoare, firele de păr nedorite dispar complet. Cât despre folosirea inutilă a lamei de ras în zonele cu fire de păr vellus, doar pentru a pregăti pielea pentru ma­chiaj, nici măcar nu ar trebui să trimiteți cel mai mic gând în această direcție. Chiar dacă într-o primă fază, atunci când firele de păr cresc înapoi, ele par că nu se îngroașă și nici nu devin mai rezistente ca urmare a rasului, ei bine, riscul ca acest lucru să se schimbe este foarte, foarte ridicat. În urma acțiunii de shaving, firele de păr au șanse mari de a se îngroșa, de a se întări și de a se îndesi: firele vellus devin mai întunecate la culoare și mai groase, devin foarte vizibile, ceea ce dă impresia de îndesire”.

Concluzia este că ultimul lucru de care o femeie are nevoie este să-și adauge în ritualul ei zilnic rasul complet al feței. Iar folosirea lamei de ras pe întreaga zonă facială pentru a transforma pielea într-o mai bună bază de machiaj este o „soluție” extremis, al cărei rezultat poate fi însoțit și de consecințe pe termen lung, spre deosebire de machiaj, care se înlătură în câteva ore.

Dragele mele, pielea feței ne va însoți toată viața. Haideți să o iubim, să o tratăm și să o respectăm în consecință!


Follow Us On Instagram