„Vreau să cred că am creat un colț italian la mine în salon”

MASSIMILIANO CORNACCHIA, OWNER SALON MASSIMILIANO STYLE

Familia joacă un rol foarte important în dezvoltarea noastră, a tuturor. Nu este vorba doar despre educație, despre grijă și iubire, ci poate fi vorba despre parcursul întregii vieți. Nu de puține ori s-a întâmplat ca tatăl, frizer, să insufle această meserie copiilor, să lase moștenire această pasiune. Acești copii se nasc cu dragostea pentru o anumită meserie, o învață încă de la vârste fragede, iar mai apoi, când cresc, au dreptul de a decide – este acesta drumul pe care vreau să merg de acum încolo? Pentru Massimiliano Cornacchia, răspunsul a fost „da!”. Massimiliano, așa cum veți afla din interviul de mai jos, este hairstylist în București de foarte mulți ani. El deține salonul Massimiliano Style, aflat pe strada Constantin Aricescu, nr. 18. După cum probabil ați intuit deja, Massimiliano este de origine italiană, iar motivul pentru cale a ales țara noastră, dar și întreaga lui poveste, le puteți afla chiar de la el:

Cum a luat naștere pasiunea pentru hairstyling?

Provin dintr-o familie de hairstyliști: părinții mei, sora mea și mai apoi eu, cu toții am îmbrățișat această frumoasă meserie. Mama m-a dus prima oară în salonul de coafură deținut de familie când aveam doar cinci zile. Deci, se poate spune că m-am născut într-un coafor. Pasiunea pentru această meserie a fost inevitabilă, fiindu-mi transmisă de către părinți. Chiar și atunci când am început să merg la școală, toate dupăamiezele mi le petreceam în salon, ajutându-mi părinții.

Ce rol are tradiția de familie în alegerile personale?

A fi hairstylist nu este o simplă ocupație, cel puțin nu pentru mine. Eu simt această meserie ca pe o onoare – onoarea de a duce mai departe tradiția familiei, de a le călca pe urme părinților mei. Sunt mândru și fericit că am reușit să fac acest lucru. Salonul pentru mine nu este un simplu loc de muncă, așa cum îl consideră majoritatea, ci este un mediu familial, este locul în care eu mă simt, cu adevărat, acasă. Pentru mine, zâmbetul clientului este cel mai prestigios premiu și în fiecare moment simt nevoia să mulțumesc familiei mele pentru tot ceea ce m-a învățat, pentru ceea ce mi-a transmis. Deci, pentru mine cel puțin, tradiția familiei are un rol foarte important – datorită ei am reușit să aleg acest drum și să mă perfecționez constant.

Care au fost cele mai importante realizări pe plan profesional?

Din fericire, pot spune că am avut multe satisfacții pe plan profesional, am avut un real succes în meseria mea. Tot acest succes s-a materializat în numeroase premii, recunoașteri și experiențe minunate pentru care sunt veșnic recunoscător. Dar, ceea ce vreau să subliniez, este că primul salon pe care l-am dechis în Italia m-a impulsionat cel mai mult și mi-a oferit forța necesară să fac tot ceea ce am făcut de-a lungul timpului, până astăzi. Eram foarte tânăr, aveam 23 de ani când am deschis salonul respectiv. Totuși, prin prisma lui am reușit să mă fac apreciat, iar acest lucru m-a determinat să îmi doresc să învăț și mai mult, să mă perfecționez, să îmi îmbunătățesc abilitățile profesionale.

De ce ai ales România?

România, la momentul respectiv (cu mult timp în urmă), era o piață emergentă în ceea ce privește sectorul meu profesional. Oamenii erau extrem de atenți în ceea ce privește aspectul lor fizic, iar acest lucru mi-a permis să îmi exprim la maxim viziunea asupra hairstylingului. România esta țara care mi-a permis să creez și să experimentez din ce în ce mai mult, să mă joc, în sensul pozitiv, cu imaginea clientelor, să le ofer un nou look. Acesta a fost motivul pentru care am ales să vin, să mă dezvolt și, mai ales, să rămân în România.

Cum ai pus bazele salonului din România?

După o lungă colaborare cu o structură importantă din București, am considerat și am simțit că a venit momentul să îmi creez ceva al meu, cu viziunea mea, cu stilul meu, un concept 100% italian. Și, astfel, a luat naștere primul meu salon în București.

Care este influența personală pe care o aduci în coafurile tale?

În decursul anilor consider că am acumulat multă experiență profesională. Am cutreierat lumea și am văzut foarte multe stiluri, astfel încât am reușit să îmi fac un bagaj profesional, care se regăsește în totalitate la baza stilului meu personal și pe care îl adopt în proporție de 100% în salonul meu. Sunt tehnician, deci viziunea mea este bazată în totalitate pe tehnică. Din punctul meu de vedere, în meseria de hairstyilist tehnica este esențială. Evident că în tot ceea ce realizez eu, stilul italian este clar și extrem de vizibil – așa cum îmi doresc.

Ce așteptări au clienții care îți trec pragul?

Clientul se așteaptă de la hairstylist să fie foarte atent la detalii. De asemenea, își dorește un aspect/look personalizat, multă atenție la nevoile personale și garanția unui serviciu perfect.

Ce calități trebuie să aibă un hairstylist de succes?

Tot timpul trebuie să te perfecționezi, studiul este baza. Trebuie să fii pasionat de ceea ce faci, perfecționist și curios în mod constant. Curiozitatea ne face să învățăm mai mult și mai mult. Și, mai apoi, trebuie să credem în ceea ce facem și să nu uităm să visăm, suntem artiști!

Ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place foarte mult să gătesc. Este o activitate care mă relaxează enorm și îmi oferă o adevărată plăcere. Gătesc aproape în fiecare zi și, când timpul îmi permite, experimentez rețete noi și îmi invit prietenii să le deguste. La salon, foarte multe dintre conversațiile pe care le am cu clienții sunt legate de arta culinară. Îmi place să fac schimb de rețete, să ofer și să primesc sfaturi legate de gătit.

Care este secretul cafelei din salonul tău?

Fără îndoială este vorba despre dragostea cu care ofer cafeaua. Îmi face plăcere să îi văd pe clienți surprinși în mod plăcut când savurează cafeaua la mine în salon. Pentru mine, ca un veritabil italian ce sunt, cafeaua este foarte importantă. O cafea bună mă face să încep ziua într-un mod pozitiv. Am mulți prieteni și chiar clienți care vin să mă salute în fiecare zi și să bem cafeaua împreună. Vreau să cred că am creat un mic colț italian la mine în salon.


Follow Us On Instagram