Valentina Pelinel: Singura frumusețe cu adevărat importantă este cea care vine din suflet

Jurnalul de Estetică publică un interviu în exclusivitate cu una dintre cele mai admirate femei din România, fotomodel, soție și mamă: Valentina Pelinel. Deși vorbește cu sinceritate și deschidere despre ea însăși, Valentina nu îndrăznește să definească eleganța în termenii ei. Cu o grație rar întâlnită, ea pune în cuvinte secretele succesului personal și profesional, cu accent nu doar pe frumusețea exterioară, ci mai ales pe cea interioară. Recunoaște că este mai atentă la defectele celor din jur, tot așa cum spune că admiră persoanele autentice, puternice și determinate, indiferent de sex. Un exemplu pozitiv și un model de succes, Valentina pune accent pe muncă, ambiție și disciplină, dar nu lasă la o parte nici feminitatea care-i accentuează privirea. Cu toate acestea, când vine vorba de alegerea unei calități indispensabile succesului, alege cu atenție și viziune o valoare puternică și impresionantă. Vă invităm s-o descoperiți în rândurile de mai jos, alături de secretele unei femei frumoase, în adevăratul sens al cuvântului.

 1. Ești una dintre cele mai admirate femei din România, fotomodel, soție și mamă. Cum ai ajuns motiv de inspirație pentru femei?

Prin multă muncă, ambiție și disciplină. Am muncit de la o vârstă timpurie, încă de la 15 ani și mi-am dorit dintotdeauna să-mi depășesc condiția. Poate nu este o rețetă universal valabilă, dar pentru mine a funcționat. Am încercat să iau cele mai înțelepte decizii în cariera mea, fără să rănesc oamenii din jurul meu sau să-mi lezez demnitatea. Am avut un exemplu pozitiv în oamenii care au pornit de jos, au crezut că visul poate să devină realitate și au reușit.

 1. Cum a fost primul contact cu lumea modei și cât de greu a fost drumul spre succes?

Drumul spre succes nu se termină niciodată, dacă mă întrebi pe mine. Oricând poți învăța ceva nou, în fiecare zi, ceva ce poți folosi pentru a dezvolta un proiect de succes, indiferent că vorbim de valori separate: familie sau viața profesională. Să activezi în lumea modei și să ai succes, însă, sunt două lucruri diferite. Dacă vrei să fii cunoscut și apreciat internațional, trebuie să fii dispus la sacrificii, ceea ce presupune să îți asumi că vei trece prin perioade foarte dificile și solicitante atât fizic cât și psihic.

Adesea, nevoia te învață. Eu mi-am sacrificat copilăria, studiile, am muncit departe de familie și prieteni și a meritat.

 1. Ce trucuri și secrete ai învățat ca fotomodel, în materie de frumusețe?

Nu cred că meseria de fotomodel în sine te învață aceste secrete, cât mai ales gradul individual de deschidere la orice fel de experiențe ce definesc feminitatea, senzualitatea, puterea feminină. Sigur că înveți să te machiezi cât mai profesionist, să combini ținute, să ai fler estetic, să te aranjezi în cel mai scurt timp cu putință, să nu pierzi timpul, ci să-l folosești la maximum. Dar probabil cel mai interesant lucru pentru mine a fost să observ cât de diferite sunt tipologiile feminine din întreaga lume, ce standarde contrare de frumusețe există și cât de asemănătoare suntem ca femei, indiferent de unde provenim.

Nu orice femeie frumoasă e și o femeie de succes, însă succesul nu e totul. Iubirea te împlinește.

 1. Se spune că frumusețea deschide multe uși. Este ea suficientă pentru o viață împlinită?

Absolut deloc. Aș putea argumenta că, deși frumusețea uneori funcționează ca un avantaj, în alte situații devine un handicap. Sigur că mintea noastră este construită în așa fel încât să fie atrasă de armonie, perfecțiune, echilibru estetic, dar, după prima impresie generată de aspectul fizic, intervin întrebările cu adevărat importante într-o relație de orice fel, personală sau profesională: îmi impune acest om respect? Îi pot acorda încrederea mea? Ce trăsături mă conving să am încredere, să-l respect și să relaționez cu această persoană? Studiile demonstrează exact mecanismele psihice prin care se creează prima impresie, dar și ce urmează după acest prim contact.

 1. Fiindcă a venit vorba de frumusețe, cum arată ritualul tău de îngrijire?

În funcție de evenimentele zilei, prefer un machiaj lejer, cât mai natural, uneori chiar mă lipsesc de el. Nu renunț însă la îngrijirea delicată a pielii, hidratare, exfoliere, tonifiere cu produse cât mai de calitate, câteva tratamente non-invazive de stimulare a colagenului. Părul mi-l aranjez singură dacă nu trebuie să fiu prezentă la vreun eveniment; apelez și la hairstylist când este nevoie să-mi împrospătez culoarea și forma. Am însă un ritual de care sunt dependentă și de care nu mă pot ocupa singură, oricât de perfecționistă și pragmatică aș fi, mai exact ședințele de manichiură/pedichiură și masajul. De ceva vreme, prefer oja semipermanentă de la Cupio. E prima ojă semi pe care am încercat-o acum câteva luni și sunt foarte încântată! Unghiile mele cresc frumos, au un aspect natural, iar manichiura rezistă 3-4 săptămâni. Fetele de la salon mă știu deja și îmi cunosc opțiunile pentru roșu sau nude, așa că vizita lunară la ele este obligatorie. Din fericire, gama de oje semipermanente Cupio To Go! cuprinde peste 300 de nuanțe, așa că întotdeauna găsesc ceva potrivit, pentru orice eveniment.

 1. Este frumusețea doar o calitate exterioară sau crezi că frumusețea interioară îmbunătățește și aspectul fizic?

Cred că singura frumusețe care contează este cea care vine din suflet. O personalitate generoasă, empatică, caldă, care ascultă înainte să vorbească, care înțelege că oamenii au calități dar și defecte, care trăiește în armonie cu valorile și standardele personale este, pentru mine, o persoană frumoasă.

Nu suntem perfecți, dar toți putem să fim frumoși.

 1. Ca fotomodel, ai colaborat cu profesioniști în frumusețe din România, dar și din străinătate. Care sunt diferențele?

Nu îmi place să fac astfel de comparații, mai ales pentru că iubesc țara în care m-am născut și am ales ca, în fiecare situație profesională în care am fost, să o reprezint cu mândrie și profesionalism. Din toată experiența mea de până acum, cred că oamenii își dovedesc profesionalismul prin ceea ce fac, indiferent de țara din care provin. Întâlnesc în România persoane cu calități excepționale, creative și pline de viziune, la fel de multe și de impresionante ca în orice altă țară. Așa cum, cu siguranță, am întâlnit persoane neserioase care activează în toate ariile profesionale și nu se disting prin țara de origine, ci prin ce și cum fac. Omul sfințește locul, în opinia mea.

 1. Care sunt activitățile tale profesionale curente și cum împaci rolul de mamă cu ele?

După cum bine știi, în ultimii ani aproape m-am retras din viața publică și am ales să apar doar atunci când a fost neapărat nevoie, cu scopul exclusiv de a-mi apăra imaginea. Faptul că nu sunt momentan în lumina reflectoarelor din punct de vedere al carierei nu înseamnă că nu activez profesional. Am în derulare proiecte de care mă ocup în paralel cu creșterea lui Milan, care este însă prioritatea mea. Cred cu putere în relația mamă-fiu și nu aș sacrifica această etapă de dezvoltare pentru nimic.

 1. Ce admiri la alte femei? Dar la bărbați?

Recunosc sincer că atunci când e vorba de oameni mă uit cu mai multă atenție la defecte decât la calități, pentru că, de cele mai multe ori, acestea sunt cele care definesc relațiile. Îmi plac oamenii sinceri, autentici, pasionați, puternici, care nu se lasă doborâți de primul obstacol, care luptă pentru valorile lor, care nu dau înapoi de la obiectivele setate. Îmi plac femeile voluntare, care își construiesc viața în termenii lor și care nu uită să fie feminine.

Eu apreciez sinceritatea la oameni, în detrimentul fățărniciei. Îmi plac oamenii care își recunosc greșelile și care își doresc mai mult pentru ei, fără însă să își dorească mai puțin pentru alții.

 1. Ce pasiuni ai și cum îți influențează ele frumusețea interioară și procesul de dezvoltare personală?

Aș spune că sportul este pasiunea mea, mai exact o combinație de activități care se referă la well-beingul personal. Îmi place să am grijă de mine, atât fizic, cât și psihic, și aleg mereu variantele care să-mi facă bine: sportul, mersul la sală, plimbările în aer liber, anturaj cu oameni veseli, optimiști. Îmi continui și studiile în America, fapt pentru care am citit enorm de mult în limba engleză în ultimii 2 ani și îmi place: mă deconectez.

 1. Cum arată o zi normală din viața ta?

Mai mult decât normal ☺. Ziua începe și se termină cu Milan, pentru că a fi alături de el este o bucurie în sine. Între momentele dedicate lui, mă ocup de mine (mers la sală, cumpărături, citit) și de partea administrativă a vieții (proiecte profesionale, mailuri, shootinguri, campanii online de promovare pe pagina de Facebook și Instagram).

 1. Ce înseamnă eleganța adevărată și cum poate ea supraviețui schimbărilor impuse de modă și de trecerea timpului?

Nu știu dacă sunt eu în măsură să răspund la această întrebare. Pentru mine, eleganța este un by-product al unei anumite prestanțe inerente, un soi de grație și energie personală pe care o degajă o persoană fără să știi de ce. Nu cred că eleganța se învață, este ceva cu care te naști, nu o poți mima sau exersa. În epoca în care trăim noi, însă, eleganța este deja desuetă, dar cu siguranță rămâne o valoare personală și trăita la nivel individual.

 1. Dacă ar fi să alegi o singură calitate esențială succesului personal și profesional, care ar fi aceea?

Determinarea.


Follow Us On Instagram