Stilist extensii gene este acum o ocupație recunoscută oficial în România!

La inițiativa Patronatului Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România – PADIR, membru CONAF, nomenclatorul ocupațiilor din România a fost actualizat:

Stilist extensii gene este acum o ocupație recunoscută oficial în România!

PADIR a obținut aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru introducerea unei noi ocupații în Clasificarea Ocupațiilor din România, nomenclatorul prin care sunt centralizate ocupațiile (funcții și meserii) populației active din România.

Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare PADIR, în cadrul organizației s-au constituit comisii de specialitate pentru fiecare sector de activitate și domeniu din industria înfrumusețării. La rândul ei, fiecare comisie a întocmit propriul plan strategic care să contribuie la dezvoltarea industriei iar în topul prioritățiilor Comisiei de Specialitate Stilizare Extensii Gene a fost obtinerea recunoașterii oficiale a acestei ocupații.

“Mă bucur că ocupația de stilist extensii gene este în sfârșit recunoscută oficial. Nu a fost un demers ușor, dar faptul că am lucrat împreună cu profesioniști desăvârșiți, mi-a demonstrat că oricât de greu este, satisfacția reușitei este mult mai mare. Contribuția Cristinei Dragna, Director Politici și Programe Strategice, a Adrianei Lăzărică, consultant în formare profesională si a Comisiei de Specialitate Stilizare Extensii Gene din cadrul PADIR al cărei președinte este Tabya Tabuica este una semnificativă. Sunt foarte mulți profesioniști în acest domeniu care meritau o recunoaștere oficială a meseriei pe care o practică”, a declarat Corina Munteanu, președinte PADIR.

​Pasul următor va fi elaborarea standardului ocupațional și introducerea în Registrul Național al Calificărilor Profesionale, pentru a deveni o calificare.

Acest demers vine în completarea acțiunilor întreprinse de CONAF ce au ca scop conștientizarea importanței corelării pieței muncii cu realitățiile economice actuale și viitoare.

”Este esențial să conștientizăm importanța educației antreprenoriale în școli, instituții de învățământ profesional și universități, educației digitale, celei vocaționale și formării profesionale, iar pentru aceasta trebuie să actualizăm legislația și să adaptăm învățământul în toate stadiile lui la schimbările care se produc în economie”, a declarat Cristina Chiriac, ambasador VET și președinte CONAF.

În baza protocolului cu ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări, PADIR este singura organizație cu drept exclusiv de avizare a standardelor ocupaționale din industria înfrumusețării și în acest sens a avizat primele patru standarde. Practic acestea au fost actualizate pentru că unele erau depășite, fiind făcute în urmă cu mai bine de 20 de ani. Cele patru standarde ocupaționale sunt: coafor, frizer, manichiurist și pedichiurist.

La începutul anului a fost avizat și standardul ocupațional pentru Operator Întreținere Corporală, acesta fiind elaborat de Asociația Vindecă-ți Viața.

Următoarele standarde ocupaționale ce urmează a fi avizate de către PADIR sunt: coafor stilist, cosmetician, machior, stilist protezist si montator bijuterii pe corp.

De asemenea, se lucrează la obținerea, prin actualizarea nomenclatorului, de coduri COR și pentru alte ocupații care există la nivel european și care sunt foarte cerute și în România.

Despre  PADIR

PADIR este organizația antreprenorilor din industria înfrumusețării care promovează și apără drepturile și interesele membrilor săi și îi informează despre legislația și reglementările industriei la nivel european și național;

PADIR reprezintă industria în relația cu autoritățile publice și centrale, cu sindicatele și cu alte organizații non-guvernamentale;

PADIR impulsionează procesul de constituire și dezvoltare a societăților comerciale;

PADIR inițiază, realizează și derulează implementare de proiecte și programe și atrage resurse publice sau private din țară și din străinătate pentru realizarea investițiilor în industria înfrumusețării;

PADIR promovează creșterea nivelurilor de profesionalizare și recunoașterea acestora.

Despre CONAF

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este singura confederație din România ce reuneşte interesele femeilor antreprenor într-o structură închegată. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business și asta, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu antreprenorial. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent și care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF are în componența sa 2 federații, 9 patronate, 5 asociații și 18 sucursale.

 

Photo attribute: <a href=’https://www.freepik.com/photos/hand’>Hand photo created by halayalex – www.freepik.com</a>


Follow Us On Instagram