Respectul de sine – fericire pe termen lung

 

Rubrică de Antonia Rondelli
Beauty Consultant
Consilier Dezvoltare Personală / Trainer NLP

 

Respectul de sine este un sentiment de mândrie și de încredere pe care îl avem în valoarea personală și reprezintă totodată o atitudine pozitivă față de noi înșine care derivă într-un sentiment de demnitate, onoare și integritate. Aceasta presupune să ne tratăm cu bunătate, compasiune și respect și să ne stabilim limite adecvate și sănătoase pentru a ne asigura propria bunăstare, siguranță sau demnitate. Respectul de sine este esențial pentru un sentiment sănătos asupra sinelui, dar și pentru cultivarea relațiilor pozitive pe care noi le avem cu cei din jur.

Respectul de sine este însă diferit de stima de sine. Aceasta din urmă se referă la evaluarea noastră generală, inclusiv valoarea, abilitățile și realizările noastre. Este, în esență, măsura în care ne simțim mândri și încrezători despre cine suntem sau am devenit noi ca persoană.

Pe de altă parte, respectul de sine se concentrează mai mult pe modul în care ne tratăm și le permitem și celorlalți să ne trateze. Se referă la simțul valorii pe care o punem pe propria persoană și la credința în propria noastră demnitate. În esență, stima de sine se referă mai mult la felul în care ne simțim în legătură cu noi înșine, în timp ce respectul de sine se referă mai mult la felul în care ne comportăm față de propria persoană.

De ce respectul de sine este o componentă esențială pentru fericirea și bunăstarea noastră pe termen lung? Atunci când ne respectăm, tindem să fim mai încrezători, mai siguri pe noi înșine și ne simțim mai bine pregătiți pentru a ne susține valorile și credințele personale. Acest lucru ne ajută să facem alegeri mai bune, să construim relații mai sănătoase cu cei din jurul nostru și să ducem o viață cu adevărat împlinită.

Însă, respectul de sine poate fi pierdut în timp din cauza diverșilor factori, cum ar fi lipsa de îngrijire de sine, relații nesănătoase, autocritica permanentă și nerespectarea standardelor și obiectivelor pe care le avem. Este important să acordăm prioritate respectului de sine și să facem tot ce putem pentru a ni-l păstra pe parcursul întregii noastre vieți.

Psihologii explorează adesea factorii care contribuie la sentimentul de respect de sine al unui individ, inclusiv educația, experiențele de viață, mediul cultural și contextul social. Studiile au arătat că persoanele care au un sentiment sănătos de respect de sine tind să aibă rezultate mai bune, inclusiv o mai mare rezistență, abilități de adaptare îmbunătățite și mai puține stări negative, cum ar fi depresia și anxietatea.

Un studiu publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială a constatat că persoanele care au un respect de sine mai ridicat sunt mai puțin susceptibile de a suferi de depresie și anxietate. Studiul a găsit, de asemenea, o legătură pozitivă între respectul de sine și satisfacția generală a vieții.

Respectul de sine ajută pe parcursul întregii noastre vieți la dezvoltarea unei imagini de sine pozitive și la creșterea stimei de sine, ceea ce ne conduce la un sentiment mai mare de fericire și stare de bine. El reprezintă, așadar, o fericire pe termen lung.

Iată câteva modalități prin care ne putem construi respectul de sine:

  • Stabilirea limitelor este o parte esențială a construirii respectului de sine. Stabilește limite pentru tine și spune-le și altora cum vrei să fii tratat. Fii asertiv și comunică-ți nevoile, opiniile și sentimentele într-o manieră clară și respectuoasă. Este important să spui „nu” lucrurilor care nu te servesc sau te fac să te simți inconfortabil.
  • Să ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională este esențial pentru construirea respectului de sine. Evită comportamentele auto-distructive, cum ar fi abuzul de substanțe, auto-vătămarea sau vorbirea negativă. Sănătatea include somn suficient, exerciții fizice și mâncare sănătoasă, precum și timp pentru hobby-uri, meditație sau alte forme de îngrijire personală.
  • Tratează-te cu aceeași bunătate și compasiune pe care le arăți celor din jur. Vorbește-ți pozitiv, recunoaște-ți realizările și greșelile și sărbătorește-ți constant punctele forte. Fii amabil și plin de compasiune față de tine, așa cum ai face cu un prieten bun. Acceptă-ți defectele și limitările și exersează constant iertarea de sine.
  • Asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale și luarea unor decizii care se aliniază cu valorile și obiectivele tale personale. Caută creșterea personală și auto-îmbunătățirea prin activități precum lectura, învățarea de noi abilități și stabilirea de obiective cu adevărat realizabile.
  • ​Înconjoară-te de oameni cu influențe pozitive, întrucât acest lucru îți poate consolida respectul de sine. Înconjoară-te de oameni care te respectă și te prețuiesc și evită-i pe cei critici sau negativi față de tine. Găsește prieteni și mentori care îți susțin și respectă obiectivele și valorile personale.
  • ​Identifică-ți și îmbrățișează-ți punctele forte: concentrează-te pe punctele tale forte și construiește pe ele pentru a-ți crește constant încrederea în tine.

Respectul de sine este un proces continuu și este nevoie de timp și efort pentru a-l construi și a-l menține. Acțiunile și activitățile care sunt considerate respect de sine sunt cele care acordă prioritate bunăstării tale fizice și emoționale, îți susțin valorile și convingerile și reflectă o imagine pozitivă despre tine. Este important să ne amintim că respectul de sine este o practică continuă care necesită angajament activ în îngrijirea de sine și obiceiuri pozitive permanent.

Există o vorbă care spune că „încrederea este cel mai bun accesoriu” și, în general, este adevărat că oamenii care au un nivel ridicat de respect de sine și încredere în sine tind să fie mult mai atractivi pentru ceilalți. Acest lucru se datorează și faptului că se simt confortabil în propria lor piele și radiază o energie pozitivă care îi atrage și pe ceilalți spre ei.

Respectul de sine poate fi considerat atât o datorie personală, cât și morală față de noi înșine. Este o responsabilitate personală, deoarece este o reflectare a modului în care te prețuiești și te tratezi. Practicând respectul de sine, îți asumi viața însăși, faci alegeri care se aliniază cu valorile și obiectivele tale și dai prioritate bunăstării tale. În același timp, respectul de sine este o datorie morală, deoarece, ca ființe umane, avem responsabilitatea de a ne trata pe noi înșine cu demnitate și respect, așa cum am dori să ne trateze și ceilalți. Practicând această formă de respect, dăm un exemplu și celorlalți, arătându-le cum ne așteptăm să fim tratați constant și le consolidăm și lor totodată importanța îngrijirii de sine și a valorii de sine.


Follow Us On Instagram