Rărirea părului – ce putem face?

Este normal să pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. O cantitate mai mare de atât reprezintă o anomalie a cărei cauză trebuie descoperită cât mai rapid pentru a-i împiedica progresul. Spre deosebire de căderea generalizată a părului (alopecie), tipul de cădere a părului despre care vorbim în acest articol nu provoacă neapărat chelie, însă poate cauza cărări mai proeminente, adică o rărire vizibilă a părului.

De obicei, rărirea părului apare treptat, ceea ce înseamnă că avem suficient timp să identificăm cauzele și să ne dăm seama care sunt cele mai bune metode de tratament.

Care sunt cauzele căderii părului?

Căderea părului poate fi cauzată de stilul de viață, de genetică sau de ambele. Anumite afecțiuni medicale pot duce, de asemenea, la rărirea părului. Obiceiurile de viață pot include:

 • Decolorarea excesivă a părului sau alte tratamente aplicate incorect (acasă sau chiar și la salon);
 • Utilizarea unor produse de păr dure, precum spray-uri și geluri cu fixare puternică;
 • Purtarea excesivă a unor coafuri strânse, precum coada de cal;
 • Lipsa de nutrienți și minerale precum fierul și acidul folic;
 • Experimentarea stresului cronic: stresul este legat de o creștere a hormonilor precum cortizolul. Prea mulți hormoni de stres pot declanșa o afecțiune precum efluviul telogen, în care părul poate cădea, iar foliculii intră într-o fază lungă de repaus în care nu crește păr nou.

Rărirea părului poate fi, de asemenea, ereditară sau cauzată de afecțiuni medicale subiacente. Poate fi vorba despre:

 • Nașterea recentă;
 • Încetarea administrării pilulelor contraceptive;
 • Schimbările hormonale;
 • Slăbirea semnificativă și rapidă;
 • Administrarea de medicamente pentru o afecțiune autoimună;
 • Deficiențe în sistemul imunitar;
 • Afecțiune/infecție a pielii;
 • Deficiență de vitamina D.

Există numeroase metode de prevenție, dar și de tratare a răririi părului pe care le puteți aplica voi, în salon, iar unele dintre acestea pot fi făcute chiar și de clienți – acasă. Este important să le explicați cum să efectueze fiecare procedură pentru că, după cum bine știm, dacă rezultatul de la salon nu este menținut și acasă, efectul se va pierde cu ușurință.

Masajul scalpului 

Clienții au parte de acest masaj benefic și super relaxant de fiecare dată când un profesionist în domeniu îi spală pe cap. Această practică stimulează circulația sanguină, îndepărtează celulele moarte și favorizează creșterea părului. Atunci când efectuați acest masaj clienților cu probleme de cădere a părului, sugerați-le să fie atenți atunci când îi masați pentru a face și ei acest lucru acasă. În plus, este o metodă care nu necesită cheltuială sau efort – clienții o vor adora.

Șampon pentru păr subțire

Șamponul pentru păr subțire acționează în două moduri. În primul rând, oferă volum părului astfel încât acesta să pară mai gros. Acest lucru poate fi util pentru persoanele care au părul deja rărit sau fin în mod natural.

Șampoanele pentru părul subțire sau pentru căderea părului conțin, de asemenea, vitamine și aminoacizi pentru a promova un scalp mai sănătos – acesta fiind al doilea mod de acțiune. Totuși, pentru a obține rezultate, produsele trebuie folosite corect, constant și pentru o perioadă lungă de timp.

Multivitamine

Multivitaminele pot ajuta la tratarea subțierii părului cauzată de deficiențe nutriționale și sunt disponibile fără prescripție medicală. Un păr sănătos depinde de sănătatea generală a organismului. În caz de malnutriție sau în cazul anumitor tulburări alimentare, este posibil ca părul nou să nu reușească să iasă din foliculi. Un test de sânge poate ajuta la determinarea acestei posibile cauze.

Un păr sănătos are nevoie de fier, acid folic și zinc pentru a continua să crească gros și puternic. Totuși, vitaminele trebuie luate conform recomandării medicului – altfel pot avea efecte negative asupra organismului.

Acizii grași Omega-3 și Omega-6

Acești acizi grași ajută la combaterea inflamațiilor, iar suplimentele sunt disponibile fără prescripție medicală. Acizii grași Omega-3 și Omega-6 nu pot fi produși de corpul uman.

Omega-3 ajută organismul să lupte împotriva inflamației, o cauză care stă la baza a numeroase afecțiuni. Căderea prematură a părului poate fi, de asemenea, legată de inflamație. Omega-6, pe de altă parte, este important pentru sănătatea generală a pielii, ceea ce ar putea fi benefic pentru scalp.

Uleiurile pe bază de plante sunt sursele principale de Omega-6, în timp ce acizii grași Omega-3 se găsesc în pește și în unele semințe.

Corticosteroizi

Corticosteroizii ajută la tratarea inflamației și a căderii părului legate de autoimunitate. Corticosteroizii sunt tratamente pe bază de prescripție medicală utilizate pentru afecțiuni legate de inflamația subiacentă. Uneori, afecțiunile inflamatorii pot provoca o varietate de simptome, inclusiv căderea părului.

Aceștia pot fi de ajutor prin controlul inflamației direct la sursă: foliculii de păr. În funcție de gravitatea căderii părului, corticosteroizii pot fi aplicați fie local, fie injectați direct în scalp de către un dermatolog la fiecare patru-opt săptămâni.

Sfaturi pentru prevenirea căderii părului

Menținerea unei diete echilibrate – căderea părului poate fi asociată, după cum am menționat anterior, cu o lipsă de micronutrienți, cum ar fi fierul, precum și de macronutrienți, cum ar fi proteinele. Pentru planificarea corectă a meselor zilnice, putem apela la un nutriționist.

Renunțarea la fumat – deși este posibil să fi auzit de mai multe ori care sunt efectele negative ale fumatului asupra organismului în general, legătura sa strânsă cu rărirea părului ar putea să ne surprindă. De obicei, fumatul poate agrava căderea părului din cauza efectelor sale inflamatorii în organism. Cercetătorii consideră că fumatul poate perturba ciclul de creștere a firelor de păr și chiar poate duce la pierderea culorii acestuia.

Reducerea stresului – chiar dacă stresul este o parte naturală a vieții moderne, pe termen lung poate dăuna sănătății –  inclusiv părului. Pentru a gestiona stresul, este important să ne facem timp pentru noi, fie că este vorba de o sesiune de meditație sau de un hobby relaxant. De asemenea, putem lua în considerare posibilitatea de a discuta cu un terapeut dacă avem dificultăți cu stresul cronic.

Îngrijirea părului – în timp ce ne concentrăm pe inversarea fenomenului de rărire a părului, este posibil să pierdem esența: îngrijirea propriu-zisă a acestuia. În acest context, voi, specialiștii în domeniul părului, jucați un rol semnificativ – acela de a oferi cele mai bune și mai eficiente tratamente pentru părul clienților

Așadar, rărirea părului este cu adevărat un semnal de alarmă, mai ales din cauza faptului că poate fi provocată de o problemă de sănătate. Este important să prevenim această situație, iar dacă este inevitabilă – să începem tratamentul la timp. Voi puteți fi aceia care sesizează rărirea părului clienților, chiar înaintea lor. În acest punct este important să le oferiți toate sfaturile necesare pentru a rezolva împreună această problemă.


Follow Us On Instagram