MITUL IMPLANTULUI RESPINS DE ORGANISM – Dr. Ruxandra Cîlțea

Implanturile dentare sunt, în acest moment, cea mai eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți, fără a mai fi nevoie de sacrificarea dinților naturali pentru a ancora lucrări precum punțile dentare și fără a fi nevoie să se apeleze la protezele mobile care creează disconfort pacientului. Implantul dentar se simte și arată exact ca un dinte natural.

Deși este o metodă eficientă și foarte elegantă, mulți pacienți refuză implantul din teama ca acesta să fie respins de către organism. Teama ca implantul să fie respins de către organism este, probabil, cea mai frecventă problemă pe care o au pacienții atunci când vine vorba despre înlocuirea unui dinte lipsă.

În medicina, eșecurile există. Este un adevăr și trebuie luat ca atare. Lucram cu țesut biologic, cu organismul pacientului, care poate reacționa într-o infinitate de moduri, cu sisteme imunitare diferite și cu sensibilități diferite. De multe ori, cauzele eșecurilor sunt cunoscute, dar de foarte multe ori – nu.

Ce este sigur, însă, este că un implant dentar nu poate fi respins de către organism. Și iată de ce: majoritatea materialelor folosite în stomatologie, și în medicina în general, sunt BIOCOMPATIBILE. Ceea ce înseamnă că ele sunt, în general, bine acceptate de către organism, că „se potrivesc” și sunt asemănătoare țesuturilor din vecinătatea zonei în care acestea sunt utilizate. Și, astfel, lucrurile merg așa cum ne dorim.

Situația este puțin diferită în cazul implanturilor. Aceste sunt realizate din materiale BIOINERTE. Acest lucru nu înseamnă că se potrivesc, că sunt bine acceptate, ci că sunt INVIZIBILE pentru organism. Corpul nostru pur și simplu nu sesizează ca ele sunt acolo. Practic, se realizează în os alveola în care urmează să inserăm implantul, introducem implantul, iar ulterior osul se vindeca în jurul acestuia, fără să „știe” că este ceva acolo. Concluzia? Organismul nu poate respinge ceva ce nu știe că există.

Eșecurile în cazul implanturilor vin din cu totul alte cauze și, de aceea, este necesar să avem în vedere mai mulți factori atunci când optăm pentru înlocuirea dintelui lipsă cu un implant. Primul pas este alegerea medicului. Un chirurg talentat și dăruit va ști exact ce parametrii trebuie respectați pentru a evita un eșec. Un exemplu ar fi grija pentru mediul steril din cabinet. Știați că, dacă din momentul în care chirurgul ia implantul în instrumentul de inserare și până ajunge în alveola creată, acesta atinge buzele, obrazul sau limba pacientului, nu mai poate fi inserat? Și asta pentru că în cavitatea bucală găsim milioane de bacterii, deci contactul implantului cu dinții sau cu părțile moi este total interzis. Implantul dentar trebuie să ajungă din cutiuța lui direct în os.

Un alt aspect extrem de important este să ne asigurăm că medicul știe toate problemele de sănătate pe care le avem și toate tratamentele pe care le luăm, indiferent că au sau nu legătură cu dantura. Problemele cardiace, diabetul sau osteoporoza cresc riscul unor eșecuri chirurgicale, precum și multe medicamente ce pot afecta sau întârzia vindecarea osoasă. De asemenea, chirurgul ar trebui să ceara un set complet de analize înainte de operația de inserare a implantului. Mai mult decât atât, ulterior înserării implanturilor, pacientul va primi o listă cu indicații post chirurgicale. Acestea se referă la ce are voie și ce nu are voie pacientul sa facă în zilele de după intervenție. Deloc de neglijat, deși mulți o fac.

Fiecare indicație și contraindicație are un scop și un motiv pentru care se află pe acea listă. Neglijarea lor poate duce ușor la pierderea implantului, deși poate par lucruri minore. Aici intervine un factor care iese din sfera de control a medicului. Indiferent cât de competent este chirurgul și indiferent cât de bine merg lucrurile în timpul intervenției, dacă pacientul acasă nu respectă ce i se recomandă, lucrurile pot merge din rău în mai rău, iar această situație nu poate fi controlată de către personalul medical.

În concluzie, implantul dentar nu este NICIODATĂ respins de către organism, pentru că acest lucru nu este posibil din punct de vedere fizic și biologic. Implantul dentar este cea mai recomandată și cea mai elegantă metodă de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Făcută în condiții optime și cu toate măsurile de precauție luate, nu există motive reale să ne temem de această intervenție scurtă și de rutină. Un dinte lipsă poate cauza numeroase probleme, iar amânarea înlocuirii lui nu face decât sa complice planul de tratament.


Follow Us On Instagram