Peelingul – aliatul nostru pentru regenerarea cutanată după expunerea la soare

 

 

Prof. Dr. Massimiliano Baccanelli

Medic chirurg, expert în

oxigen-ozono terapie Family Salus – Bolzano

 

 

 

Cât efort depunem pe timpul verii pentru a încerca să avem bronzul perfect, dar mai ales cât de mult efort să ne menținem pielea fermă, compactă, netedă și strălucitoare, așa cum o vedem odată ce ne întoarcem la rutina zilnică. Pe timpul verii schimbăm multe dintre obiceiurile care privesc îngrijirea pielii noastre, și în special, avem tendința de a subestima consecințele soarelui care, prin creșterea producției de melanină, facilitează bronzarea, dar în același timp, poate provoca apariția unor zone de hiperpigmentare și decolorare a pielii, fără a uita daunele oxidative cauzate de razele UVA și UVB care, implicând fibrele de colagen și elastină, fac pielea să nu fie foarte compactă și elastică și marcată de noi riduri. În plus, nu trebuie să subestimăm problemele de deshidratare cauzate de clor, folosit ca dezinfectant în apa piscinei, și de salinitate. Consecința este că, după scurt timp, pielea noastră începe să devină ternă, neuniformă și cenușie, odată cu apariția sau creșterea numărului de coșuri pe față.

Cum putem remedia problema estetică și în același timp să ne îngrijim pielea? Cel mai potrivit tratament care poate fi efectuat imediat după vară este peelingul. Efectul său exfoliant, purificator, anti-îmbătrânire, iluminator și depigmentant asigură că pielea, chiar și după o vară la soare, își va recăpăta vitalitatea și va fi pregătită pentru sezonul următor.

Peelingul este un proces care presupune aplicarea de soluții chimice care, în zilele următoare, determină exfolierea celor mai superficiale straturi ale pielii (stratul cornos superficial), cu atât mai marcată în funcție de tipul de substanță chimică folosită; este posibil să se obțină diferite grade de profunzime, în funcție de nevoile individuale, chiar folosind mai multe substanțe aplicate în combinație sau succesiv; acțiunea acestor substanțe poate viza chiar și dermul, dacă este necesar. Acțiunea sa permite îndepărtarea celulelor moarte și a punctelor negre, o reînnoire a epidermei și, în consecință, o piele mai sănătoasă care redevine luminoasă și compactă, urmând să atenueze și eventualele pete cauzate de soare. Ceea ce se întâmplă, de fapt, este o regenerare a pielii stimulată biologic de reînnoirea celulară.

Tehnica presupune, în general, curățarea pielii pentru eliminarea oricăror urme de machiaj, și un pre-peeling cu substanțe folosite pentru a îndepărta excesul de sebum și pentru a normaliza pH-ul pielii, pentru a permite o acțiune omogenă a peelingului. Ulterior, substanța chimică selectată (acid mandelic, acid glicolic, acid piruvic, tca etc.) se aplică pe zonele afectate de tratament cu o perie moale sau tifon. Peelingul va fi lăsat să acționeze pentru scurt timp și, bineînțeles, până la obținerea profunzimii de acțiune dorită. La sfârșitul peelingului, acțiunea substanței chimice folosite se întrerupe cu produse speciale (tamponarea acidă) și se clătește cu apă caldă, pentru a elimina orice acid rezidual, dar este normal să se observe o roșeață moderată a pielii (eritem) care, în unele cazuri, poate fi chiar foarte vizibilă. La finalul tratamentului se aplică o cremă emolientă și calmantă pentru refacerea fiziologiei pielii. Este important de reținut importanța gestionării corecte a perioadei post-peeling: utilizarea cremelor foarte hidratante și a cremelor cu protecție solară pentru a evita formarea de pigmentări inestetice ale pielii, deoarece pielea este mai delicată și are un strat cornos superficial foarte redus.


Follow Us On Instagram