„O călătorie e hrană pentru suflet!” – Dana Săvuică

Cititorii noștri cu siguranță te cunosc deja, fie de la emisiunile TV, fie prin prisma afacerilor sau cărților tale. Totuși, nu toată lumea îți cunoaște pasiunea pentru călătorii – ce ne poți spune despre aceasta?

Pasiunea pentru călătorii este, într-adevăr, ceva ce s-a dezvoltat mai ales în ultimii cinci ani, fiind un vis pe care l-am nutrit demult, dar nu găseam timpul necesar pentru a mi-l hrăni. Turismul și dorința românilor de a călători a luat avânt în ultimii ani și asta a condus la dezvoltarea de proiecte numite infotrips, unde agențiile de turism sau organizațiile oficiale de turism ale diferitelor țări aleg persoane din diferite domenii precum media, TV sau showbiz, influencers pentru a-i trimite în locurile care oferă vacanțe de la cele accesibile la cele luxury. Încet-încet am reușit să fiu printre acele persoane publice care primesc aceste oportunități de a împărtăși informații de travel comunității lor de followers sau publicului telespectator. Eu le fac pe amândouă, având acces la emisiunile TV, dar și prin rețelele mele de socializare: Facebook, Instagram, TikTok și canal de YouTube.

Este o muncă constantă care necesită creativitate în a acapara vibe-ul unei destinații, multe ore de filmare, conceperea poveștilor, informații importante pentru public, descoperirea tuturor laturilor unei destinații, hoteluri, gastronomie, shopping, tradiții locale etc.

Nu este o vacanță propriu-zisă, este o meserie de călător profesionist, dar care îmi aduce multe satisfacții. Am legat prietenii, mi-am hrănit mintea și sufletul cu minunile acestei lumi, mă bucură când primesc mesaje de la urmăritori că „pleacă și ei cu mine în vacanță” și este ceva ce fac cu multă pasiune, dar și seriozitate. Până la urmă, să arăți cum e lumea largă prin ochii, vocea și poveștile scrise nu e ușor, e o responsabilitate pe care o iau în serios.

Spune-ne, te rugăm, câte țări ai vizitat până acum și unde ți-a rămas inima?

De când aveam doi ani am călătorit, datorită meseriei tatălui meu, care este diplomat. Am trăit în Asia în Indonesia și Sri Lanka, deci pot spune că sunt familiarizată cu cultura asiatică, budistă, am crescut în atmosfera tropicelor, aproape de Oceanul Indian. Pentru mine, Asia este că a doua casă.

Am vizitat aproape toată Europa, câteva țări din Africa (Kenya este genială, sigură și extrem de ofertantă, de la safari unde privești animalele sălbatice în habitatul natural, până la nisipul alb al plajei interminabile) și continentul american (America de Nord, latină și de Sud).

Dar pot spune că am un short list cu preferințe: Sri Lanka, Kenya, Iordania, Brazilia și Argentina. Sunt sigură că această lista se va mai schimba.  Numai cu Eturia în ultimii doi ani am vizitat Cuba, Jamaica și Mexic și pot spune că sunt un must do!

Ai avut vreun „șoc cultural”?

Nu pot spune asta, pentru că am crescut oricum într-o cultură diferită de a noastră, în copilărie. Dar m-a întristat starea oamenilor  din diferite țări care sunt foarte bogate cultural si în resurse, dar regimul politic îi ține  blocați în sărăcie.

Care sunt obiceiurile unei alte țări pe care ți-ai dori să le vezi și în România?

Mi-ar plăcea să văd o stare de relaxare și de „Carpe diem”, pe care o au asiaticii, de fapt națiile din țările exotice, pentru că această stare am găsit-o și în țările din America latină și de Sud. Chiar și în Africa. Noi suntem prea încrâncenați uneori. Parcă nu știm să ne bucurăm de fiecare zi care înseamnă recunoștința unei clipe noi pe pământ, într-o țară extrem de frumoasă și sigură.

În ce țară se află bucătăria care te-a impresionat cel mai mult?

Îmi place să descopăr gastronomia diferitelor nații, ador mâncarea italiană, cea grecească, dar și stilul asiatic cu condimente care aduc un parfum aparte mâncării.

Cum călătorim smart – pe cont propriu sau prin intermediul unei agenții de turism?

Depinde de ceea ce îți dorești să faci. Unii preferă să își creioneze singuri vacanța, mai ales dacă e vorba de un city break. Dar eu prefer să călătoresc cu ajutorul unei agenții, pentru că îmi oferă siguranță, confort, pachete la cele mai bune prețuri, ghizi locali foarte bine aleși, rezolvarea oricăror situații, camere la hotel, delay-uri la avioane (de exemplu, când am fost acum în Mexic, Eturia ținea legătură inclusiv cu Ambasada Română pentru a facilita bunul mers al turiștilor, în caz de probleme).

Care este locul pe care oricine ar trebui să îl viziteze măcar o dată în viața? De ce?

Pe mine m-a impresionat Rio de Janeiro și statuia lui Iisus pe muntele Corcovado, am simțit o înălțare… dar fiecare loc de pe acest pământ, fiecare țară are ceva unic care merită  descoperit. Și aș îndrăzni să spun că orice credem că e prioritate în viața noastră, o călătorie (nu am zis vacanță) e hrană pentru suflet, îți oferă o altă perspectiva asupra vieții, te încerca cu energie bună. Și asta e o prioritate pentru mine.

Povestește-ne o peripeție din călătoriile tale!

Au fost multe, de la leopardul care mi-a tăiat calea în Jeep Safari în Kenya, până la baia făcută cu elefantul (dușul fiind trompa lui) în Sri Lanka. Dansând salsa cu localnicii pe străzile orașului Rio de Janeiro de ziua mea de naștere sau plimbându-mă cu cămila în deșert în Iordania sau la piramidele din Egipt, acestea frecandu-și botul de picioarele mele ca să alunge muștele. Momente în care m-am simțit cu adevărat fericită!

Care sunt secretele tale atunci când îți faci bagajele?

Când aleg o destinație, o studiez cu atenție. Locurile pe care le vizitez, decorul, culorile clădirilor, hotelurile. Îmi concep mai multe ținute pentru fiecare zi de vacanță. Mai ales că primesc de la agenția de turism itinerariul amănunțit, vremea, condiții speciale (de exemplu, pentru Safari în Kenya ni s-a recomandat să purtăm haine ușoare din in, în culori neutre, fără să folosim parfum, pentru a nu atrage atenția animalelor).

Apoi valiza o pregătesc ținând cont de toate aceste aspecte și îmi organizez pe zile, câte două-trei ținute, alegând haine pe care le pot împacheta ușor și pe care le pot mixa.

Cosmetice în dimensiune de travel, pantofi ușori, pălării și ochelari de soare pentru destinațiile exotice. Și bineînțeles costume de baie… multe!

Deși plec în infotrip ca influencer, unde îmi trebuie ținute diverse pentru filmări și poze, pot spune că sunt atentă să nu încarc valiza cu lucruri inutile. Las loc de două-trei kg pentru suveniruri și vreun produs artizanal pe care îl caut în fiecare destinație unde mă duc. Ador să port ținute cu influențe exotice, orientale, care să reflecte personalitatea mea de fashion explorer.

În ce măsură contribuie călătoriile și descoperirea noilor culturi la dezvoltarea personală?

În cea mai mare măsură pot spune. Așa cum am spus, a călători e o terapie, nu e un lux, un moft. Este vorba despre deschidere, dezvoltare, ridicarea ta ca om și conștiință la un alt nivel.

Există vreun loc unde e mai bine decât acasă?

Orice loc cu soare, plajă și mare. Dar temporar. Asta îmi place mie, dar alții preferă muntele, zăpada, aerul curat amestecat cu miros de brad. Tot acasă e mai bine, dar mi-ar plăcea să am și o căsuța de vacanță undeva la soare. Noi suntem norocoși pentru că putem ajunge ușor în Grecia, Turcia, Emirate, Spania sau chiar și în Africa (Kenya, Zanzibar) unde este aproape tot timpul soare și cald.

Dar acasă e cel mai bine. Mai ales în România, unde avem de toate. Munte, mare, patru anotimpuri, gastronomie, bonomie, distracție, relaxare, tradiții. Suntem binecuvântați cu o casă aproape perfectă.

Care este următoarea destinație de pe wish listul tău?

Mi-ar plăcea să vizitez Australia, Africa de Sud și Peru. După cum observi, sunt cu chef de ducă, apropo, așa se numește  o agenție de turism cu care călătoresc!


Follow Us On Instagram