Microdermabraziunea

nu este un tratament cosmetic obişnuit

Microdermabraziunea
Microdermabraziunea

de Dr. Mariana Tent

Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara şi a cursurilor de masterat ale Universităţii Sheffield, din Marea Britanie (Marketing, Advertisement and Public Relations). Specializare în Dermatologie – peste 10 ani de practică în dermatologie medicală.

Specializare în Dermatologie cosmetică la München şi Frankfurt. În prezent, training şi studii clinice pentru REVIDERM AG, Germania.

Când nu e recomandată microdermabraziunea unei cliente?
Există câteva contraindicaţii: infecţii ale pielii (bacteriene, virale, fungice), arsuri, eczeme, boli autoimune. În rest, microdermabraziunea este o metodă sigură (cu riscuri evident, minime).
Nu s-au raportat reacţii alergice la cristalele de oxid de aluminiu, infecţii, cicatrici sau modificări pigmentare după microdermabraziune (condiţia: tratament corect, aparat şi cristale de bună calitate). Tehnica de tratament este simplă, uşor de aplicat. Este o metodă blândă şi plăcută (fără durere sau disconfort).

Care sunt acele indicaţii specifice microdermabraziunii comparativ cu altele? (inestetisme care se pot corecta exclusiv prin această procedură)?
Microdermabraziunea se utilizează pe zonele unde manipularea energiei luminoase (LASER, IPL) ar putea fi problematică: gât, zona dorsală a mâinilor, decolteu.

Cu ce produse topice poate fi asociată microdermabraziunea în cadrul tratamentelor?
Absorbţia anumitor clase de substanţe active creşte după microdermabraziune de 8-24 de ori.
În consecinţă, microdermabraziunea trebuie încorporată într-un protocol terapeutic complex, care să includă şi cosmeceuticele adecvate.

Cosmeticele obişnuite sunt destinate tratamentelor cosmetice obişnuite. Microdermabraziunea nu este un tratament cosmetic obişnuit. Există în prezent linii de dermato-cosmetice special concepute pentru microdermabraziune care ţin cont (profită!) de modificările funcţiilor pielii. Preparatele ideale sunt combinaţii de substanţe care, pe lângă simpla hidratare şi fotoprotecţie, tratează activ diverse afecţiuni, susţin şi regenerează pielea.

Cosmetologia aduce tot mai multe dovezi privind eficacitatea clinică a diverselor clase de substanţe active: cytokine (factori de creştere), peptide, matrice extracelulară, vitamine, antioxidanţi, alfa-hidroxi-acizi, etc. Astfel de substanţe active se regăsesc într-un regim terapeutic complet, care potenţează rezultatele microdermabraziunii.
Pentru a facilita şi mai mult infiltrarea acestor elemente în epiderm, ele sunt încorporate în transportori speciali (lipozomi modificaţi şi micro-particule).

Ce se poate trata prin microdermabraziune?

Microdermabraziunea poate fi eficientă în ameliorarea următoarelor probleme ale pielii:

  • Riduri fine; piele atrofică şi/sau matură; pielea deteriorată de radiaţii UV/soare (“superficial resurfacing”) -culoare neuniformă (aspect “pătat”), efelide (pistrui); lentigine senile (pete de “vârstă”, deshidratare, descuamare, hiperkeratoză (îngroşarea neuniformă).
  • Hiperpigmentare superficială, inclusiv melasmă (pete de soare); cicatrici superficiale (post-acneice, traumatice, chirurgicale); pori lărgiţi; acnee comedoniană (puncte negre).
  • Vergeturi
  • Tratament de întreţinere a pielii, de întârziere a îmbătrânirii
  • La începutul oricărui tratament de regenerare, înaintea aplicării agenţilor activi

Ştiţi care a fost estimativ perioada în care microdermabraziunea a pătruns în România?
În România (timid!) în urmă cu aprox. 10 ani dar pare să fi câştigat teren în ultimii 2-3 ani.

La ce trebuie să fie atenţi specialiştii, atunci când aleg un echipament pentru microdermabraziune?
La mai mulţi parametrii: Puterea pompei de vacuum trebuie să fie mare şi uşor de setat (setări electronice clare şi simplu de programat. Calitatea şi designul piesei manuale trebuie să asigure confortul operatorului şi precizia în timpul utilizării. Capetele de tratament de calitate sunt cele de unică folosinţă (plastic transparent) sau cele metalice.

IMPORTANT:

De evitat capetele de sticlă, uşor erodate de fluxul de cristale (ceea ce lărgeşte aria de accelerare şi scade eficienţa vacuumului). Tuburile (circuitul pentru cristale) trebuie să fie îmbinate solid cu maşina, pentru a evita pierderile de presiune. Sunt de preferat containerele de unică folosinţă. Acestea sunt ataşate ermetic la maşină şi aruncate (închise) după folosire.

Maşinile având containere înglobate în construcţie şi care se alimentează manual sunt depăşite tehnic şi nu asigură standardele de igienă. Calitatea cristalelor este esenţială. Obţinerea unor cristale de calitate superioară este o adevărată provocare tehnică.

INFO: De urmărit uniformitatea cristalelor în ceea ce priveşte dimensiunea şi forma (sunt preferate cristalele sferice, faţetate). Cristalele de calitate superioară conţin peste 99% oxid de aluminiu, fără contaminare cu siliciu. De verificat garanţia (cât de viabilă este maşina), ţara de origine şi reputaţia producătorului, calitatea şi calificările personalului care asigură instruirea şi suportul educaţional. Şi, în final, de comparat rezultatele obţinute de diferite maşini. Nu sunt identice!

“Cel mai simplu, nedureros (şi obiectiv) mod de a aprecia capacitatea de abraziune a aparatului este „testul revistei”. Se plasează piesa de mână pe o pagină de revistă (de culoare închisă), se numără până la 4 şi se urmăreşte cât de mult s-a îndepărtat din culoare. Urma albă care rămâne pe pagina de revistă (unde cerneala a fost „abrazată”) indică amprenta (pasul) de abraziune. La fel se va comporta aparatul şi pe pielea clientului.

Evaluarea capacităţii şi a uniformităţii de vacuumare a aparatului:

Aparatul trebuie să fie capabil să furnizeze în siguranţă un nivel de vacuum constant, care să nu crească pe parcursul paselor. Nivelul de vacuum condiţionează nivelul de abraziune şi nu trebuie să scape de sub control.”

Cristalele de oxid de aluminiu – uneori atât de incriminate – sunt biocompatibile?
Oxidul de aluminiu, ca material pur, aşa cum se foloseşte în microdermabraziune, nu a fost niciodată legat de o boală, în nici un studiu. Este un CRISTAL natural, unul dintre cele mai răspândite materiale de pe scoarţa pământului (ocupă locul 4 ca răspândire în natura). Este un membru al grupului de materiale numite „ceramice tehnice” şi poate fi găsit în multiple aplicaţii în medicină (chirurgie, stomatologie).
Are structură de cristal, nu este praf. NU ESTE METAL! Este material inert. Nu este toxic.

Biocompatibilitatea
Există numeroase dovezi că oxidul de aluminiu poate fi folosit în siguranţă pentru aplicaţiile medicale. Oxidul de aluminiu este un material important în stomatologie. Implanturile ortopedice confecţionate din acest bioceramic au început să fie folosite la începuturile anilor 1970 şi sunt tot mai mult folosite în prezent.

Care sunt indicaţiile de urmat post microdermabraziune?
Pielea are nevoie de 2-3 zile pentru a-şi reface barierele naturale de protecţie. În această perioadă are nevoie de îngrijiri suplimentare. Îngrijirea corectă a pielii după microdermabraziune este esenţială. Produsele de îngrijire trebuie să conţină suficiente substanţe protectoare, emoliente şi regeneratoare. Se aplică un emolient de cea mai bună calitate pentru a evita senzaţia de uscăciune sau tensiune a pielii.

Se obţin rezultate optime şi se evită complicaţiile dacă urmaţi recomandările noastre:

1. Evită transpiraţia intensă. De evitat: solar, sauna sau înot
2. Evită munca în praf şi atingerea feţei cu mâinile murdare
3. Evită aplicarea fondului de ten/pudrei pentru 2 zile după microdermabraziune
4. Evită expunerea la ultraviolete! Se aplică o cremă cu fotoprotecţie de cea mai bună calitate
5. Nu folosi produse ce conţin uleiuri esenţiale şi creme grase!


Follow Us On Instagram