Limbajul corpului

Presupun ca multi dintre noi au fost intrigati de interpretarea limbajului corpului? Si eu am avut dintotdeauna dorinta de a citi gandurile, de a-mi explica emotiile traite de ceilalti.

Îmi amintesc o scenă din perioada gimnaziului.  Aveam un coleg care stătea vizavi de mine în clasa: își tot strângea mâinile și își mușca buzele în fața unui manual deschis pe masă, probabil se afla în strânsoarea anxietății. Fiind printre cei mai buni din clasa, exista intotdeauna “riscul” de a fi ascultat de catre profesori si dat exemplu noua, cei de rand .

Oricare ar fi motivația, eu, care eram acolo in apropierea lui, nu m-am putut abține să nu simt această tensiune ( mai ales ca eu chiar nu ma consideram a fi printre primii in clasa) – și, pe termen lung, să mă infectez de ea. După câteva minute incepeam sa ma foiesc si sa fiu nervoasa, gandindu-ma ca daca el era asa anxios, oare cum puteam fi eu care memoram in procent de 40 % din ceea ce studiam! Poate ti s-a intamplat si tie ceva asemanator.

Te trezești vorbind mai binevoitor cu un interlocutor care îți zâmbește, te privește în ochi și are o postură relaxată, în timp ce în compania unei persoane care își mușcă unghiile ajungi să te simți inconfortabil și agitata ca mine. Acest lucru se întâmplă deoarece limbajul corpului este una dintre cele mai puternice forme de comunicare umană. Într-adevăr, conform experților, este cea mai puternică formă de comunicare vreodată.

Componenta non-verbală (deci tot ceea ce comunicăm fără folosirea cuvintelor) reprezintă peste 65% din comunicarea generală și este practic universală. Cunoașterea limbajului corpului înseamnă, prin urmare, a putea comunica mai bine cu lumea exterioară. Mai exact, datorită comunicării non-verbale putem…

  1. Interpreta stările emoționale ale oamenilor din jurul nostru.
  2. Exprima sentimentele și ideile mai eficient.
  3. Evita neînțelegerile.
  4. Înțelege dacă o persoană ne minte.
  5. Seduce o persoană (oh da: limbajul corpului masculin are anumite coduri, la fel ca și cel feminin).
  6. Demonstra mai multă asertivitate atunci când vorbești cu ceilalți.
  7. Crește energia personală (aici explic în detaliu cum să o faci).

Limbajul corpului, un cod universal

Limbajul corpului este ansamblul de semnale non-verbale pe care le folosim zilnic (și adesea inconștient) pentru a comunica cu lumea exterioară. În special expresiile feței noastre, mișcările corpului nostru, posturile pe care le asumăm, distanța pe care o păstrăm față de interlocutor, modul in care ne îmbrăcăm.

Aceste semnale sunt imediate și universale. Darwin observase deja cum oamenii și animalele își asumă posturi similare pentru a exprima emoții precum furia, fericirea și frica. Mai târziu, în anii 1970, cercetători precum Ekman și Friesen au confirmat această teorie printr-un studiu intercultural care a demonstrat modul în care indivizii din societăți și continente foarte diferite au înțeles și au folosit aceleași expresii non-verbale.

Testul de turnesol a fost observarea membrilor unui trib izolat din Papua Noua Guinee, care nu au văzut sau citit niciodată o emisiune TV sau un ziar. Indivizii examinați au fost de fapt capabili să recunoască corect expresiile faciale ale bărbaților și femeilor occidentale, deși nu au avut niciodată contact cu acești oameni.

… și vorbind despre interpretarea corectă a expresiilor faciale și a altor semne ale limbajului corpului, să aflăm cum să o facem în mod eficient, învățând să înțelegem chiar și cele mai slabe și mai ascunse semnale 😉 Înainte de a face acest lucru, totuși, să lămurim două mituri false despre comunicarea non-verbală, si anume:

Mitul 1: Un semnal are întotdeauna un sens unic – semnele corpului trebuie întotdeauna interpretate în funcție de context. Un semnal identic, de fapt, ar putea însemna lucruri foarte diferite în funcție de situația în care te afli. Ignorarea acestei realități simple ne poate determina să facem niște gafe neplacute. O postură prăbușită pe un scaun, de exemplu, ar putea indica o stimă de sine scăzută într-un context profesional, așa cum ar putea fi pur și simplu un semn de relaxare într-un context informal. Mitul 2: Un semnal este suficient pentru a defini o persoană sau o comunicare – o rândunica nu adduce primăvara și brațele încrucișate nu inseamna ca o persoană este în defensivă!

Lăsând la o parte ironiile, semnalele corpului ar trebui întotdeauna citite ca un întreg. Există anumite gesturi sau expresii care apar mai frecvent?  Nu vă mulțumiți niciodată cu un singur semnal pentru a defini o persoană sau starea lor emoțională. Ok, după ce am făcut această scurtă introducere despre greșelile care nu trebuie făcute, să vedem cum să interpretăm cele mai comune semnale ale comunicării non-verbale.

EXPRESII FACIALE

Cum să înțelegeți limbajul corpului prin  interpretarea celor mai comune semnale Să începem cu ceea ce privim mai întâi la o altă persoană: fața. Expresia de pe chipul unei persoane poate sa determine o respingere/antipatie sau reușește să o indragim imediat. Unele cercetări sugerează chiar că emitem judecăți despre inteligența altora pe baza fețelor lor. Un exemplu? Oamenii cu expresii zâmbitoare și vesele sunt în medie percepuți ca fiind mai inteligenți decât cei cu o față încruntata, așa că… zâmbește! În general, toate expresiile de pe chipul nostru, de la cele mai evidente la cele mai subtile, pot spune multe despre emoțiile și gândurile noastre. Așa că să învățăm să le citim, începând de la ochi.

OCHII

Anticii, pe bună dreptate, susțineau că ochii sunt oglinda sufletului. Și dacă ai avut vreo îndoială, gândește-te la această perioadă de pandemie: odată cu răspândirea măștilor, ochii au rămas singura zona a feței gratie căreia putem ghici starea emoțională a interlocutorilor noștri (și adesea este corecta!). Dar care sunt semnele privirii cărora ar trebui să le acordăm o atenție deosebită și cum le putem interpreta cel mai bine? Recomand trei semne:

  • Contactul visual – in cele mai multe cazuri, un bun contact vizual este un semnal care trebuie interpretat pozitiv. Un interlocutor care îți răspunde privindu-te direct în ochi demonstrează atenție și interes; dimpotrivă, dacă își întoarce privirea de mai multe ori este posibil să fie distras de alte gânduri, să se plictisească sau să vrea să-și ascundă sentimentele. Când vine vorba de contactul vizual, amintiți-vă că un vorbitor care se adreseaza ascultătorilor săi cu o privire sinceră demonstrează mai multă onestitate și determinare decât cineva care privește în jos sau își ține ochii rătăcind prin cameră. Dar ai grijă să nu menții contactul vizual cu interlocutorii tăi prea mult timp: poate fi de fapt interpretat ca un semnal de amenințare și, sincer, este foarte… psiho!
  • Bataia pleoapelor – clipirea este o mișcare naturală pe care o facem de sute de ori pe zi. Cu toate acestea, devine un semnal interesant atunci când este mai rapid sau mai puțin frecvent decât de obicei. În general, oamenii nervoși tind să clipească mai repede. Dimpotrivă, psihopatii care își păstrează privirea „fixată” asupra ta și care clipesc rar, își controlează și își suprimă emoțiile, așa că… ai grijă! În acest sens, gândiți-vă că Steve Jobs a folosit această tehnică pentru a-și intimida și manipula interlocutorii. După cum povestește Walter Isaacson în celebra biografie a lui Jobs, în timpul unor conversații deosebit de tensionate, fondatorul Apple a reușit să-și privească colaboratorii în ochi pentru foarte mult timp… fără să bată din ochi!
  • Dimensiunea pupilelor – dilatarea pupilei este un semnal de comunicare non-verbal foarte subtil (dar puternic). De fapt, atunci când nu este influențată de lumină, pupila tinde să se dilate din cauza interesului și/sau excitării sexuale. Un detaliu deloc de subestimat în timpul seducției 😉 Desigur, există multe alte semnale pe care le putem citi în privirea altei persoane, cum ar fi înclinarea privirii în timpul unei conversații. Dar să trecem la o altă zonă a feței noastre extrem de expresiva.

GURA

Când vine vorba de interpretarea limbajului corpului, micro-expresiile de la nivelul gurii sunt printre cele mai importante de citit și de înțeles. De la fericire la dezgust, mișcările mușchilor din jurul buzelor noastre pot transmite atât de multe nuanțe emoționale. Să le vedem pe cele principale:

  • Zâmbetul este cu siguranță unul dintre cele mai importante semnale ale limbajului corpului și, în funcție de poziția buzelor, poate fi interpretat în multe feluri (Paul Ekman a identificat chiar 18 tipuri diferite de zâmbet!). Vrei să știi, de exemplu, dacă zâmbetul unei persoane este sincer? Când este autentic, zâmbetul iradiază pe toată fața: colțurile buzelor se ridică, împingând obrajii în sus și făcând să apară diverse mici linii de expresie – de la colțurile gurii spre nas și spre capătul ochilor – se poate observa si o ondulare delicata a pleoapelor. În schimb, atunci când zâmbetul este fals, îți dai seama imediat că nu există nicio corespondență între mișcările diferitelor părți ale feței și mușchii feței. Obrajii sunt contractați. Un zâmbet poate fi folosit și pentru a exprima sarcasm sau cinism, iar în aceste cazuri doar un colț al buzelor se va ridica. În cele din urmă, atunci când o persoană zâmbește cu gura închisă, al lui ar putea fi un zâmbet tipic pentru ocazii mai formale, dar ar putea indica și o fire rezervată sau chiar o furie ascunsă sau o frică subtilă.
  • Strângerea buzelor este un indicator al antipatiei, dezaprobării sau neîncrederii. Ne mușcăm buzele atunci când suntem îngrijorați, anxioși sau stresați. Să-ți muști buza de jos este, de asemenea, un gest copilăresc care demonstrează nesiguranță. Pe scurt, evitați să vă mușcați buzele în timpul unui interviu de angajare! 😉
  • Buza ridicata sau coborata. Fiecare mișcare a buzelor dezvăluie o senzație sau emoție. Dacă gura este ușor ridicată, ca și cum s-ar fi pregătit pentru un zâmbet, poate însemna că persoana se simte optimistă și fericită. Dimpotrivă, o gură care tinde în jos nu este un semn bun: dezvăluie amărăciune, tristețe și dezaprobare.
  • Gura acoperita. Acesta este un gest tipic atunci când doriți să ascundeți o expresie. Adesea mâna din fața gurii servește la mascarea zâmbetelor ironice sau a grimaselor dezaprobatoare pe care nu vrei să fie percepute în exterior.

GESTURILE CORPORULUI

Cum se mișcă interlocutorul tău? Gesticulează sau își ține brațele fixate în lateral? Se apropie de tine sau face un pas înapoi? Mișcările corpului ne spun multe despre preferințele cuiva, despre siguranța lor sau despre orice nervozitate latentă. Iată ce puteți înțelege observând aceste părți ale corpului…

 

MAINILE

In general mâinile noastre pot spune multe despre noi. Așezăm o mână pe umărul unui prieten pentru a-l face să simtă apropierea noastră, dăm mâna puternic atunci cand ne prezentam pentru a ne arăta hotărârea, mângâiem obrazul unui copil pentru a ne exprima afecțiunea și ne frecăm mâinile de satisfacție. Pe scurt, mâinile transmit puterea personală și încredere: o persoană confortabilă își va mișca mâinile cu gesturi mari și frecvente, în timp ce gesturile vor fi contractate în caz de nesiguranță și emoții negative.

De asemenea, mâinile noastre pot comunica cât de deschiși suntem: mâinile deschise cu palmele în sus reprezintă disponibilitate maximă, în timp ce pumnul strans dezvăluie supărare și agresivitate față de o persoană sau o situație. In cele din urmă, dacă sunt incrucisate, indică tensiune. În plus, ascunderea mâinilor la spate, în buzunar, sub masă sau sub vreun alt obiect înseamnă că nu vrei să te dezvălui pe deplin interlocutorului. Pe scurt, chiar și atunci când nu ne dăm seama, mâinile noastre „vorbesc” și a ști să ne însoțim intervențiile cu gesturi coerente poate fi o armă comunicativă foarte puternică.

BRATELE SI PICIOARELE

Dacă mâinile „vorbesc”, chiar și mișcările brațelor și picioarelor pot spune multe despre o persoană. A-ți întinde brațele prin gesturi ample, este un semn de stima de sine; în general, în regnul animal, gesturile care urmăresc extinderea volumului ocupat de un animal sunt interpretate ca semnale de dominație. Prin reflex, ținerea brațelor aproape de corp poate fi văzută ca un gest de „a se face mic” și de a scăpa de atenția celorlalti si astfel ajungem la celebrul brate incrucisate, gest cunoscut si de tanti Maria.

Interpretarea clasică a brațelor încrucișate este aceea a unei persoane aflate în defensivă, dar în acest caz, mai mult ca niciodată, contextul este esențial: dacă, de exemplu, ești afară în ianuarie și interlocutorul tău are brațele încrucișate, ar putea pur și simplu sa-i fie frig! 😉 În ceea ce privește picioarele încrucișate, acestea indică aproape întotdeauna închiderea sau nevoia de intimitate (sau cineva care face pipi!).

În fine, revenirea la poziția brațelor, menținerea mâinilor pe șolduri și a picioarelor ușor depărtate este un semnal puternic de putere și control, un semnal atât de direct încât îl putem folosi și asupra noastră pentru a ne crește stima de sine înainte, un test important! Aș dori să închei această prezentare generală a celor mai comune semnale de comunicare non-verbală vorbind despre haine (și nu numai).

SEMNIFICAȚIA HAINELOR ȘI A ALTOR ORNAMENTE

De-a lungul mileniilor, ființele umane și-au îmbogățit comunicarea non-verbală și datorită îmbrăcămintei și altor ornamente. Hainele, bijuteriile, ochelarii de soare, coafurile, culorile pe care le purtăm și modul în care interacționăm cu obiectele noastre personale sunt extensii ale limbajului nostru corporal.

Un exemplu?

Ați observat vreodată acei oameni care își desfășoară și își fixează din nou cureaua ceasului în timpul întâlnirilor de afaceri? Este un gest clasic de a alunga nervozitatea. Și cei care continuă să-și mângâie părul? Probabil că au un punct slab pentru persoana la care se uită.

Pe scurt, dacă învățăm să observăm cu atenție, orice detaliu și orice gest poate dezvălui o lume despre oamenii din fața noastră. În acest articol am încercat să rezum cele mai importante semnale, dar limbajul corpului este un subiect extrem de vast și adesea plin de informații nu tocmai științifice.

Cum putem exploata imediat ceea ce am învățat astăzi?  A, facut un scurt rezumat al gesturilor care te vor face să te simți și să arăți mai încrezător în orice situație.

1) Spațiul este important, învață să-l stăpânești Aceasta este cu adevărat baza. Indiferent dacă stai în picioare sau așezat, deschideți umerii, nu te micșora și nu te ghemui, nu te ascunde în spatele brațelor, mâinilor, obiectelor de parcă ai vrea să dispari. Arată mai mult despre tine. Asta face o persoană încrezătoare.

2) Opteaza pentru o postura corecta! Mâinile incrucisate este una dintre pozițiile clasice care demonstrează imediat încredere și energie. Nu este o coincidență că supereroii au fost întotdeauna reprezentați în acest fel. Dar atenție la unele detalii. Cum iti ții degetele? Dacă arăți cele patru degete înainte, poziția este corectă. Dacă îți așezi mâinile astfel încât să împingi degetul mare înainte, dimpotrivă, comunici oboseală, de parcă te-ai sprijini pe tine. Cum distribuiți greutatea corporală? Nu vă sprijiniți greutatea corpului pe un picior, păstrându-l pe celălalt mai relaxat. Această poziție, tipică modelelor, este bună pentru un context mai informal sau în care vrei să transmiți mai multă dulceață și conformare decât forță. „Poza de putere” este corectă cu picioarele paralele sau, dacă preferi, cu o gleznă în fața celeilalte și degetele de la picioare în fața solului.

3) Când stai așezat, verifică-ți postura. Amintește-ți să ții spatele drept și umerii larg deschiși și să folosești brațele și picioarele pentru a-ți extinde sfera personală. Puteți sprijini o încheietură pe o cotieră. Îți amintești cum erau reprezentați odată regii și reginele? Puteți încrucișa picioarele într-un mod relaxat, sprijinind glezna unuia pe genunchiul celuilalt.

4) Atingerea frecventă a feței este văzută ca un semn de nervozitate, dar, pe de altă parte, există posturi pe care le poți asuma fără a-ți afecta autoritatea, dimpotrivă. De exemplu, vă puteți sprijini ușor bărbia pe mână pentru a arăta atenție și atenție. Se numește „poza gândirii” și dacă o observi o observi pe coperta IV a multor bestselleruri și biografii ale politicienilor. Folosește acest gest pentru a arăta că ești atent la ceea ce spune interlocutorul tău și pentru a arăta că participi activ la conversație

5) Verificați interlocutorul/interlocutorii cu ochii. O privire directă este cea mai bună carte de vizită pe care o poți asigura, este o modalitate de a asigura o conexiune cu oamenii cu care vorbești. Dacă vorbiți cu mai multe persoane, de exemplu, asigurați-vă că mențineți contactul vizual cu fiecare dintre ei timp de câteva secunde, în loc să jucați constant ping-pong dintr-o parte în alta, fără a implica fiecare persoană în parte. Acest lucru vă va permite să dezvoltați o „legătură stabilă” cu fiecare participant în parte la conversație și să vă puneți într-o poziție de control.

6) Folosiți tehnica „oglinzii” pentru a crea empatie. Tehnica „oglindirii” (sau recitirii) constă în replicarea limbajului corpului persoanei cu care vorbiți într-un mod nu foarte explicit. Acest comportament îl va face să se simtă mai confortabil și va facilita stabilirea unei relații pozitive. Amintește-ți doar un lucru! Evita sa-i copiezi gesturile intr-un mod prea evident sau obraznic, daca il observa, de fapt, l-ai putea incomoda sau chiar il poti face sa devina nervos.

7) Încrucișează-ți brațele dar cu măsurile de precauție . Am fost învățați să interpretăm „brațele încrucișate” ale unei persoane ca pe un gest de închidere, de enervare sau, în general, de detașare față de o persoană, o conversație sau subiectul abordat în ea. Dacă vrei să-ți încrucișezi brațele, o poți face, dar, ține minte, este o mare diferență între când o faci ascunzând mâinile sau când îți așezi degetele pe partea superioară a brațelor. În cazul din urmă, de fapt, transmiți un mare control dar mai ales o excelentă încredere în tine și față de argumentul tău.

8) Gesticuleaza! Acest tip de gest indică voința de a comunica, de a împărtăși și, în consecință, te ajută să dezvolți empatia cu interlocutorii tăi. Ține-ți brațele superioare aproape de corp și ai grijă să eviți supraexprimarea, altfel oamenii pot acorda mai multă atenție mâinilor tale decât mesajului pe care îl comunici.

9) Începeți conversația cu piciorul drept. Vă invit să acordați o atenție deosebită acestui ultim punct pentru că vă garantez că este cu adevărat o „bijuterie”. Când vine vorba de „limbajul corpului”, una dintre cele mai ignorate părți este cea a picioarelor. Așa e, nimeni nu-i acordă atenție, toată lumea o „snubează” și din acest motiv ratează o cantitate cu adevărat interesantă de informații.

Motivul pentru care oamenii comunică involuntar mesaje nonverbale prin picioarele lor este legat de faptul că deseori sunt atât de concentrați pe controlul expresiilor faciale și a poziției superioare a corpului, încât uită chiar să-și calibreze mișcările piciorului, ceea ce, desigur, ca rezultat, ele. devin o adevărată mină de aur de informații.

Oricine, fie că stă în picioare sau stă, inconștient tinde să-și îndrepte degetele de la picioare în direcția în care și-ar dori să meargă în acel moment precis. Deci, dacă se întâmplă să vezi că interlocutorii tăi au picioarele îndreptate în direcția ta, asta ar putea însemna că au o părere favorabilă despre tine și sunt interesați să continue conversația. Dacă, pe de altă parte, observi că cineva căruia te adresezi își îndreaptă picioarele în altă direcție sau către altcineva, atunci ar putea însemna că nu ești liderul acelei conversații și că probabil nu ai atenția lui.

Dacă ai ajuns până aici, ar fi trebuit să înțelegi cum să folosești limbajul corpului pentru a transmite autoritate celor care te ascultă și pentru a citi semnalele oamenilor cărora te adresezi.

 

Follow Us On Instagram