Încrederea începătorului

Încrederea în sine este un aspect despre care se vorbește din ce în ce mai mult în societatea actuală. Când spun „încredere în sine” eu mă refer la un concept complex, un proces care începe de când ne naștem și care continuă pe parcursul întregii vieți.

Încrederea în sine se construiește treptat, uneori cu eforturi și, din păcate, se poate pierde ușor, în special într-un mediu competitiv așa cum este creat în sistemul de învățământ românesc, dar și mai târziu, în societate.

Astfel, mulți începători din industria frumuseții, dar nu numai, se tem că nu mai există loc pentru ei pe piața actuală – motivul, spun aceștia, este că piața este supra-aglomerată și că există mulți profesioniști în domeniul frumuseții. În realitate, teama apare din lipsă sau prea puțină încredere în sine.

Da, este adevărat că există mulți profesioniști în toate domeniile, însă un lucru extrem de important, pe care mulți îl uită, este că nu toți profesioniștii oferă aceleași servicii, chiar dacă aparent este așa. Poți oferi servicii în același domeniu, însă acestea vor fi unice, datorită unicității tale.

Așa cum spuneam la început, încrederea se construiește treptat, iar la baza acesteia ar trebui să fie recunoașterea faptului că suntem unici și că putem aduce ceva nou și valoros în domeniul unde suntem începători. De asemenea, indiferent de nivelul profesional la care ești, este necesar să fii dispus să continui să înveți, să te perfecționezi, să evoluezi continuu. Nu doar începătorii ar trebui să facă acest lucru, ci toți profesioniștii.

Este adevărat, concurența poate fi un factor intimidant și teama poate fi un obstacol major pentru începători. Însă, în loc să te concentrezi pe concurență, pe ceea ce fac sau nu fac alții, concentrează-te pe ceea ce poți face tu deja, pe dezvoltarea și îmbunătățirea propriilor abilități și competențe.

Cum? Cu pași mici! Pentru că indiferent cât de mare este obiectivul pe care ți l-ai propus, este important să îl împarți în pași mici și să începi să-i faci în direcția dorită, fiind consecvent.

 

Începi și continuă cu încredere!

Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram