Hiperpigmentarea – cauze și tratament

Hiperpigmentarea nu este neapărat o afecțiune, ci un termen care descrie porțiuni de piele mai închise la culoare. Aceasta poate să:

  • apară pe suprafețe mici;
  • acopere zone mari;
  • afecteze întregul corp.

Deși pigmentarea crescută nu este de obicei dăunătoare, poate fi un simptom al unei alte afecțiuni medicale.

Tipuri de hiperpigmentare

Există mai multe tipuri de hiperpigmentare, cele mai frecvente fiind melasma, petele solare și hiperpigmentarea post-inflamatorie.

Melasma – se crede că melasma este cauzată de schimbările hormonale și se poate dezvolta în timpul sarcinii. Zonele de hiperpigmentare pot apărea pe orice zonă a corpului, dar ele apar cel mai frecvent pe stomac și pe față.

Petele solare – numite și pete hepatice sau lentigini solare, petele solare sunt extrem de frecvente. Ele sunt legate, evident, de expunerea excesivă la soare în timp. În general, ele apar sub formă de pete pe zonele expuse la soare, cum ar fi mâinile și fața.

Hiperpigmentare post-inflamatorie – acesta este rezultatul unei leziuni sau al unei inflamații a pielii. O cauză comună a acestui de hiperpigmentare este acneea.

Care sunt simptomele și factorii de risc?

Zonele întunecate de pe piele sunt principalele simptome ale hiperpigmentării. Petele pot avea dimensiuni diferite și se pot dezvolta oriunde pe corp.

Cei mai importanți factori de risc pentru hiperpigmentarea generală sunt expunerea la soare și inflamația, deoarece ambele situații pot crește producția de melanină. Cu cât expunerea la soare este mai mare, cu atât riscul de pigmentare al pielii este mai mare.

În funcție de tipul de afecțiune, alți factori de risc pentru pete hiperpigmentate pot include:

  • utilizarea contraceptivelor orale sau sarcina, așa cum se observă în cazul melasmei;
  • tipul de piele mai închisă la culoare, care este mai predispus la modificări pigmentare;
  • medicamente care cresc sensibilitatea la lumina soarelui;
  • traumatisme la nivelul pielii, cum ar fi o rană sau o arsură superficială.

Care sunt cauzele hiperpigmentării?

O cauză comună a hiperpigmentării este o producție excesivă de melanină. Melanina este un pigment care dă culoarea pielii și este produsă de celulele pielii numite melanocite. Mai multe afecțiuni sau factori diferiți pot modifica producția de melanină în corpul nostru.

Anumite medicamente pot provoca hiperpigmentare. De asemenea, și anumite medicamente utilizate în chimioterapie pot provoca hiperpigmentare ca efect secundar.

O altă cauză este sarcina, care modifică nivelurile hormonale și poate afecta producția de melanină la unele femei.

O boală endocrină rară numită boala Addison poate produce o hiperpigmentare mai evidentă în zonele de expuse la soare, cum ar fi fața, gâtul și mâinile, și în zonele expuse la frecare, cum ar fi coatele și genunchii.

Cum este diagnosticată și tratată hiperpigmentarea?

Un dermatolog poate diagnostica cauza hiperpigmentării. Acesta va solicita istoricul medical și va face un examen fizic pentru a determina cauza. În unele cazuri, o biopsie a pielii poate restrânge cauza.

Medicamentele cu prescripție medicală topică pot trata unele cazuri de hiperpigmentare. Acest medicament conține, de obicei, hidrochinonă, care luminează pielea.

Cu toate acestea, utilizarea îndelungată a hidrochinonei topice (fără pauze de utilizare) poate provoca întunecarea pielii, cunoscută sub numele de ocroză. Așadar, cel mai bine este să folosim hidrochinona topică doar sub observarea unui dermatolog, pentru ca acesta să ne poată îndruma în mod corespunzător cu privire la modul de utilizare a medicamentului fără efecte adverse.

Utilizarea retinoizilor topici ajută, de asemenea, la albirea petelor întunecate ale pielii. Ambele medicamente pot dura câteva luni pentru a lumina zonele întunecate.

Acizii pentru piele acționează prin exfolierea sau eliminarea stratului superior al pielii. Ori de câte ori exfoliem pielea, apar noi celule care iau locul celor vechi. Acest proces ajută la uniformizarea nunței pielii și o pot face mai fină.

Peelingul chimic utilizează acizi în concentrații mai puternice pentru a trata zona de piele dorită. Acesta reduce aspectul hiperpigmentării prin îndepărtarea stratului superior al pielii (epiderma). Versiunile mai profunde pot pătrunde, de asemenea, în stratul mijlociu al pielii (derm), pentru a produce rezultate mai spectaculoase. De asemenea, voi, cosmeticienii, puteți aplica și tratamente precum dermoabraziunea sau microdermoabraziunea.

Așadar, este important să prevenim petele pigmentare pentru un aspect luminos și tânăr al pielii, însă, dacă acest lucru nu este posibil, clienții trebuie să știe că există soluții pentru recăpătarea unei nuanțe uniforme a pielii.


Follow Us On Instagram