Folosite cu știință, uleiurile esențiale sunt picături miraculoase

Studiază uleiurile esențiale de aproape 20 de ani, iar pasiunea pentru ele este strâns legată de iubirea pentru semeni, pentru frumos, pentru știință. Dragostea pentru uleiuri a fost transmisă de către mama sa, sensibilitatea olfactivă de către bunica, iar harul vine de la Dumnezeu. Uleiurile esențiale au numeroase beneficii în viața noastră, de la cele estetice, până la contribuția pentru starea noastră de bine. Vă invităm să aflați mai multe despre utilizarea și rolul uleiurilor esențiale din acest interviu cu Cornelia Decu Chaumont.

Cornelia Decu Chaumont
Psihoterapeut, Aromaterapeut & Fondator Școala de
Aromaterapie Aroma Armony
www.purarom.com

 

“Iubitoare de creație, de oameni, de soluții simple, mereu în cautare de producători serioși pe Mapamond. Sunt fericită că am o pasiune care-mi îngăduie să fiu utilă semenilor mei și că mi se permite să-mi îndeplinesc misiunea. În ultimul deceniu am sărbătorit în fiecare an 38 de ani, până m-a deconspirat nepoata mea. În ceea ce creez, gândesc o tinerețe pe termen lung, deci mă comport ca și cum creațiile mele, uleiurile esențiale întrețin starea de bine a sufletului și a trupului, sunt sursă de inspirație, festive, efervescente, conductori spre și dintre toate lumile!”

Ce înseamnă Aromaterapeut?
În realitate este vorba de un specialist în arta mânuirii uleiurilor esențiale, medicii în recomandări în uz intern, farmaciști în preparate, chineto-terapeuți în recomandări în uz extern sau în olfactoterapie.

Când și cum a început dragostea pentru uleiurile esențiale?
Pasiunea pentru uleiurile esențiale este legată de iubirea de semeni, de frumos, de știință, de permutari de N luate câte N, și de arta de a combina. Dragostea pentru terapii naturiste mi-a transmis-o mama, sensibilitatea olfactivă o am de la bunica din partea tatălui și, peste toate acestea, Dumnezeu a pus harul său.

Povestiți-ne de cât timp studiați uleiurile esențiale? În ce constă acest studiu? Cum se desfășoară studierea unui ulei?
Sunt aproape 20 de ani de când mă pasionează această medicină complementară bazată pe dovezi. Studiul se face în universități în care se predă Aromaterapia clinică, științifică, așa cum studiat-o la Paris și la Strasbourg, studiul individual și lucrul cu uleiurile fiind obligatorii. Atunci când se studiază un ulei se începe cu familia chimică, apoi se studiază uleiul ca atare. Identificarea se face pe baza unor dosare specifice care conțin analize, fișe tehnice, fișe de securitate, trasabilitate. În funcție de proprietățile chimice se învață indicații și, mai ales, contraindicații.

Care este rolul uleiurilor esențiale în industria frumuseții?
Folosite cu știință sunt picături miraculoase menite să remedieze (acnee, dermatite etc.) sau să prevină îmbătrânirea timpurie, să tonifice. Astăzi, anumiți compuși aromatici din uleiurile esențiale se utilizează în industria cosmetică.

Spuneți-ne, vă rog, care sunt cele mai recomandate uleiuri esențiale și de ce?
În întreaga lume medicală, studiile clinice se îndreapta spre următoarele direcții: controlul inflamației în organism, rezolvarea problemelor infecțioase, dată fiind rezistența la antibiotice și ameliorarea calității somnului.
În ceea ce privește controlul inflamației în organism, în aromaterapie, uleiurile esențiale utilizate sunt de: Copaiba, Tămâie, Cedru de Virginia și Cedru de Atlas, Menta piperita. Pentru rezolvarea problemelor infecțioase utilizăm uleiul de Oregano, Cimbru cu thymol, Lămâie, Cuișoare, Scorțișoară coajă. Iar pentru ameliorarea calității somnului se folosesc uleiuri esențiale de Mușețel, Frunze de portocal, Ceai de labrador, Maghiran și Portocal.

Se poate vorbi despre experiențe neplăcute în utilizarea uleiurilor în estetică?
Utilizarea uleiurilor esențiale rezultate din citrice și expunerea la soare reprezintă cele mai frecvente probleme, riscul de a păta tenul. Cuișoarele, scorțișoara sunt dermocaustice și pot provoca arsuri, acestea fiind doar cazurile simple.

Care este rolul uleiurilor esențiale în starea de bine? Cum influențează uleiurile starea noastră interioară?
Deja prin miros identificăm tot ce ne înconjoară. Prin miros, particule volatile ajung în creier, în zona ce corespunde simțului olfactiv în 28 de secunde, și în 45 de secunde sunt deja in organism. În funcție de compușii aromați din care sunt alcătuite uleiurile esențiale, sunt indicate în ameliorarea stresului, a stării de apatie, în concentrare, în tonicitate.

Cât de deschis este poporul român către folosirea uleiurilor esențiale?
Uleiurile esențiale reprezintă plante, iar cum tendința este întoarcerea la natură, multă lume iubește uleiurile esențiale. Din pacate, nu întotdeauna sunt utilizate conform indicațiilor, dar cred în viitorul acestora și în partea aceasta a Europei, deoarece în Franța, Belgia, Italia, Germania se utilizează de mulți ani.

Cum a evoluat piața din România în ceea ce privește folosirea uleiurilor esențiale?
Am format câteva sute de specialiști care practică și se bucură de rezultate grație uleiurilor esențiale, apoi a urmat perioada de creație și notificare a suplimentelor ce conțin uleiuri esențiale. O parte sunt comercializate
de marca noastră PURAROM, cu care vom fi prezenți în curând în magazinele DM – DROGERIE MARKT ROMÂNIA, cu 18 produse, o altă parte a creațiilor sunt comercializate sub marca FARES.

Când și cum ați simțit că România are nevoie de o Școală de Aromaterapie?
În 2012 când m-am întors în țară am crezut că voi face o afacere cu uleiuri esențiale, dar atunci nu se știa despre beneficiile acestora, așadar am decis să formez specialiști. Am început la Iași la inițiativa domnului Dr. Richard Constantinescu, cu sprijinul Facultății de Medicină, dând astfel posibilitatea medicilor și farmaciștilor să urmeze cursuri de aromaterapie științifică după școala franceză, cursuri ce aveau dreptul și la credite EMC (Educație Medicală
Continuă), respectiv EFC (Educație Farmaceutică Continuă).

Ce se învață la Școala de Aromaterapie?
De la istoria aromaterapiei la formule din farmacopee, peste 130 de uleiuri și peste 150 de formule, testate deja. Se învață, de asemenea, cum se creează o cremă cu uleiuri esențiale, un gel de corp, cum se aplică în masaj și în drenajul limfatic medical, cum și la ce servesc apele florale, cum te ocupi de un pacient ca aromaterapeut… și multe alte informații legate de nutriție, credință etc.

Cu siguranța fiecare etapă din viața are momentele sale, însă dacă ar fi să alegeți cel mai emoționant moment din viața profesională, care ar fi acela?
Când am reușit să amestec uleiul cu apa grație peptidei de colagen marin hidrolizat. Au fost trei zile în care nu puteam să mănânc, să dorm sau să fac altceva decât rețete, deoarece nu toate formulele se amestecă cu apa. Ani de zile am căutat un suport natural pentru ca uleiurile esențiale să poată fi dozate just și să fie miscibile în apă. Și acum doi ani a ieșit Arom Digest Slim, primul produs în lume care este alcătuit din amestec de colagen și uleiuri esențiale, printr-un procedeu la rece, care nu conține niciun produs de sinteză, nici coloranți, nici anti-alomeranți, este ambalat în borcan de sticlă farma, fiind un produs simplu și de maximă eficacitate. Evident, peptida de colagen, atât de necesară celulei umane, creează o sinergie unică cu uleiurile esențiale dozate științific în scopul echilibrării compulsiei alimentare. Apoi au aparut Arom Detox Plus, Arom Tonus și noutățile Condimentul pentru Apă, pe bază de colagen care va fi, cu siguranță, atracția verii 2019.

Ce vă inspiră în activitatea dumneavoastră?
Oamenii din jur, natura, Îngerul meu, glumesc. Multe idei vin din aprofundarea materiilor prime cu care se combină uleiurile esențiale. Anul trecut am scos o gamă simplă, dar concentrată în activi THERA*PHI: Demachiant bifazic, Tonic și Ser nobil, care sunt unice nu numai prin formulare, ci prin ingrediente spectaculoase cum e cazul PYGNOGENOLULUI, anti-oxidant de excepție, 100% natural, alături de uleiuri vegetale de excepție cum este uleiul vegetal din sâmburii fructului de Cactus, de fucus gel și o combinație de uleiuri esențiale nobile.

Ce ne puteți spune despre evoluția în acest domeniu? Ce presupune? Ce faceți dumneavoastră pentru evoluția profesională?
Se poate evolua din pasiune, din dragostea față de nou, dar învățând zilnic cel putin trei ore. În ceea ce mă privește, e mai simplu deoarece am furnizori în intreaga lume cu care schimb informații, am foști colegii de facultate în întreaga lume cu care mă văd anual, studiez mult studiile clinice și rezultatele lor, și lucrez cel putin două zile pe săptămână diverse combinații.

Care sunt acele ritualuri zilnice în care dumneavoastră folosiți uleiuri esențiale? Ce tipuri de uleiuri folosiți?
Demachaintul bi-fazic și tonicul din gama Theraphi, ziua un ser nobil în care am ținut cont de uleiuri antiaging, dar și de cele ce creează starea de bine, iar seara o combinație unică ( toate-s unice) ce are ca scop regenerarea profundă și hidratatrea, pe care am numit-o NUNTA COSMICĂ 2019 FAȚĂ, căci în 6 Aprilie am reușit echilibrarea formulei, un produs ce regenerează chiar pielea uscată, îmbătrânită de soare, cicatricile. Iar pentru corp o sinergie de uleiuri cu proprietăți emoliente reparatoare, ce pregătesc pielea pentru bronzat și care au rol de diminuare a țesutului adipos.

Ce ar trebui să știe profesioniștii din Industria Beauty?
Crearea de produse cosmetice organice este tendința acestei perioade. Utilizarea compușilor chimici anorganici duce la perturbări endocrine care implică, printre altele, kilograme în plus, lipsa libidoului, stări de depresie etc.
Producatorii mari de cosmetice limitează numarul de ingrediente în produse și se dirijează spre ceea ce natura poate oferi, uleiuri esențiale, uleiuri vegetale, extrase de plante, reducând astfel riscul de alergii.


Follow Us On Instagram