„Femeile merită produse care să nu le compromită sănătatea”

Narcisa Christiansen, fondator Femi.Eko

Narcisa Christiansen este femeia care, pornind de la o idee inspirată din viața cotidiană, a dezvoltat o întreagă afacere cu produse menstruale reutilizabile și un brand, Femi.Eko, pe care l-a prezentat recent publicului larg, prin intermediul emisiunii „Imperiul Leilor”. Pentru Narcisa, apariția în fața investitorilor a fost o dovadă de curaj, de care este mândră, după cum chiar ea afirmă. „Este o adevărată valoare să fi putut prezenta un subiect atât de tabu în societatea românească, de a putea prezenta la televizor brandul și inclusiv de a putea vorbi despre relații intime la TV”, spune tânăra antreprenoare stabilită în Danemarca, într-un interviu despre povestea din spatele Femi.Eko, despre planurile de viitor și, bineînțeles, despre participarea la „Imperiul Leilor”.

Felicitări, Narcisa, pentru prezența la „Imperiul Leilor”! Cum te-ai simțit prezentând brandul Femi.Eko (al doilea copil al tău, așa cum adesea îl numești) în fața investitorilor?

Mulțumesc mult! A fost cu siguranță o experiență care m-a pus la încercare și care m-a făcut să mă simt vulnerabilă, dar în același timp mândră pentru curaj, căci ai nevoie ca să poți să apari în fața unor oameni capabili și mai ales în fața întregii populații. Într-adevăr, îl numesc „al doilea copil al meu” pentru că efectiv zilnic petrec mai mult timp în acest proiect decât cu copilul meu. În acele momente am resimțit toate eforturile, nopțile lungi și pasiunea pe care am investit-o în acest proiect, într-un mare cumul de emoții. Fiecare cuvânt rostit în fața Leilor a fost o reflecție asupra călătoriei mele ca antreprenor și a misiunii brandului nostru. La final am răsuflat ușurată că am finalizat acest episod din viața mea și mă pot apuca pe mai departe de treabă. Este o adevărată valoare să fi putut prezenta un subiect atât de tabu în societatea românească, de a putea prezenta la televizor, în prime time, brandul și inclusiv de a putea vorbi și de a putea spune „relații intime” la TV. Mulțumim, ProTV, pentru deschiderea de a spune stop tabuurilor și stigmatizării din jurul menstruației și nu numai. Cred că această apariție are o valoare imensă în acțiunile noastre de educație pe care le demarăm în cadrul Femi.Eko. În plus, poate oamenii vor conștientiza mai mult nevoia societății moderne de a lua acțiune în ceea ce privește mediul înconjurător, reciclare și refolosire.

În emisiune, ai subliniat importanța produselor ecologice pentru igiena intimă. Spune-ne, pe larg, căci aici nu avem limită de timp: cum a apărut ideea pentru Femi.Eko și care sunt principalele valori în jurul cărora a fost construit acest brand inovator?

Ideea pentru Femi.Eko a apărut dintr-o nevoie personală, când mi-a revenit ciclul după naștere și alăptam. Știind că tot ce punem pe piele se transmite în sânge și în laptele matern, după ce intrasem în posesia mai multor studii despre ingredientele nocive din unele absorbante și tampoane, am căutat soluții care să nu interfereze cu grija pentru sănătatea mea și a copilului meu.

Pe altă parte, deja căutam să dezvolt un business pentru reciclarea scutecelor de copii, îngrijorată de numărul mare de astfel de articole pe care efectiv le aruncăm, fără o a doua șansă. Scutecele și produsele feminine sunt produsele cele mai poluante la nivel global, după sticlele de plastic. Incredibil, nu? Observând o lipsă pe piață a produselor ecologice, reutilizabile și, mai ales, sănătoase pentru igiena intimă, am simțit că trebuie să aduc o schimbare. Femeile, inclusiv eu, merită produse care să nu compromită sănătatea sau mediul. Astfel, am pus bazele Femi.Eko. Principalele noastre valori sunt grija de sine, inovația și respectul față de ce lăsăm generațiilor viitoare. Dorim să oferim produse care sunt atât prietenoase cu corpul, cât și cu mediul înconjurător, într-o eră care are nevoie de soluții moderne și alternative prietenoase.

Leii te-au felicitat pentru felul în care ai reușit să le prezinți lor și celor din fața micilor ecrane afacerea pe care ai construit-o de la zero. Ce îți dorești să rețină publicul în urma apariției tale la „Imperiul Leilor”?

Îmi doresc ca publicul să înțeleagă faptul că oricine, indiferent de background sau circumstanțe, poate să își urmeze visul și să creeze ceva valoros.  Și aici nu mă refer la valoarea financiară de a avea propriul business, ci mai degrabă la ceea ce lăsăm în urmă, potențialul unui business de a schimba jocul, de a veni cu o soluție inovatoare și de a crea noi tradiții și obiceiuri sănătoase cu diverse valențe.  Putem crea valoare doar prin a fi mai buni, mai responsabili cu ce și cum consumăm și ce lăsăm în urma noastră, atât ca valori, cât și ca amprentă asupra mediului.

Aveți, tu și echipa ta, planuri de a extinde și mai mult gama de produse Femi.Eko sau de a intra pe noi piețe în viitorul apropiat?

Cu siguranță! Echipa Femi.Eko este într-o continuă căutare de inovație, iar business planul nostru a pornit de la acest target – de a avea cea mai variată gamă de produse intime reutilizabile – și am reușit. Femeile sunt diferite, la fel și nevoile lor, iar acesta a fost motivul pentru care nu le-am limitat la doar trei produse într-un magazin online ce se dorește a asculta de nevoile oricărei femei. Am urmărit acest roadmap și, din perspectiva noastră, asta înseamnă și focus în a evolua și atinge planul inițial.

Suntem în proces de cercetare și dezvoltare pentru noi produse care să completeze gama noastră existentă, iar la acest moment deținem un patent în curs pentru chiloții menstruali, ce prezintă straturi absorbante pe bază de cânepă și bumbac organic, care au proprietăți antibacteriene naturale. De asemenea, am creat și un design nou pentru discul menstrual, care are mult mai multe beneficii decât cupele menstruale. În plus, tocmai am înregistrat ca inovație – cam același lucru cu un patent, dar care durează mai puțin pentru a se obține – discul menstrual cu proprietăți antibacteriene. Este un produs din 100% silicon medicinal și are inclusă tehnologia medicală antibacteriană Saniconcentrate. Această tehnologie face ca discul nostru să fie unicul în lume care va putea fi purtat imediat după achiziție, chiar și dintr-o benzinărie. Suntem de părere că va avea un impact enorm pe viitor în domeniul acesta. În curând, lansăm și gama de intim care, care va fi în proporție de 97% din ingrediente naturale, cu certificări vegane și împotriva alergiilor – Allergy Certified și bineînțeles, produse cu ambalaje reciclate.

Pe final, hai să facem și un exercițiu de imaginație: cum vezi evoluția brandului Femi.Eko în următorii cinci ani, să zicem? Și, în același timp, cum te vezi pe tine din punct de vedere profesional?

Visez ca Femi.Eko să devină un nume de referință în industria de îngrijire feminină, nu doar în Europa, ci global. În următorii cinci ani, văd brandul nostru extinzându-se în multe alte țări, cu o gamă de produse îmbogățită și cu un impact pozitiv asupra comunităților în care activăm și nu numai. Văd să fim prezenți în majoritatea magazinelor, cum spuneam, inclusiv în benzinării, ca soluție valabilă unei igiene menstruale moderne. Realist vorbind, și de la vată la tampoane și absorbante s-a făcut trecerea și toată lumea râdea la acel moment. În prezent, studiile arată că produsele menstruale reutilizabile vor deține monopol pe piață de prin anul 2026.

Femi.Eko este un brandul creat de Narcisa Christiansen, ce a adus în prim-plan și în țara noastră conceptul de produse menstruale reutilizabile, 100% sustenabile și sănătoase. În portofoliul Femi.Eko se regăsesc numeroase articole de igienă intimă, de la chiloți menstruali, absorbante care pot fi refolosite până la doi ani, cupe sau discuri menstruale și până la costume de baie confecționate din țesături reciclate – toate folosind tehnologii inovatoare și materiale 100% naturale, prietenoase atât cu corpul uman, cât și cu planeta.


Follow Us On Instagram