Ce oferim lumii?

Te-ai gândit vreodată că noi toți, inclusiv tu, oferim constant „ceva” lumii acesteia? Chiar dacă poate nu suntem conștienți, în fiecare clipă, cu fiecare acțiune, inacțiune sau reacție… contribuim la crearea lumii așa cum este ea astăzi.

Gândește-te puțin la munți, la râuri, la copaci, flori, insecte, animale și la fiecare fir de iarbă. Toate aceste elemente din natură au rolul lor pe acest pământ și depind unul de celălalt, chiar dacă nu în mod direct. Fiecare dintre ele contribuie, în felul lor, la tot ceea ce înseamnă natură și la cursul vieții în mod natural, firesc.

Și o fac foarte bine, știi de ce? Pentru că ele nu au… minte. Deși mintea e considerată un mare avantaj al speciei umane, de multe ori nu o folosim în scopuri constructive nici pentru noi, nici pentru ceilalți și nici pentru sistemul din care facem parte.

Așa că, dacă ești în situația în care nu-ți place lumea în care trăim, să știi că noi am construit-o și continuăm să o construim în fiecare zi, puțin câte puțin, așa cum este, cu bune și mai puțin bune. Eu cred că e momentul ca fiecare dintre noi să ne asumăm responsabilitatea pentru “ceea ce oferim lumii”.

Aș putea aminti aici de binecunoscutul butterfly effect, conform căruia un fluture care își miscă aripile într-un colț al lumii poate declanșa un uragan în cealaltă parte a lumii. Așa că, dacă privim din această perspectivă, s-ar putea să ne dăm seama că orice, dar orice facem are un impact mai mic sau mai mare în jurul nostru, deci în lumea în care trăim. Chiar dacă poate impactul nu este direct sau vizibil imediat.

Partea cea mai frumoasă din toată povestea aceasta este însă că putem să alegem ceea ce oferim celorlalți, putem să alegem în ce fel contribum la lumea din care facem parte. În fiecare moment avem capacitatea și puterea de a alege cum să acționăm sau să reacționăm, ce să spunem sau ce să facem, cum să ne comportăm, pe scurt… putem alege ce să oferim. Pentru că… ceea ce oferim astăzi va fi modul în care va arăta lumea mâine.

Tu ce oferi lumii?
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram