Bucuria de a dărui

Ai fost vreodată în situația în care să dăruiești, să oferi ceva și ți s-a răspuns cu o expresie de genul: “Mulțumesc, dar nu trebuia”? Dar în situația în care să primești ceva și să răspunzi la fel sau asemănător, adică să transmiți mesajul că “nu trebuia”?

Și în ce altă perioadă, decât acum când se apropie sărbătorile de iarnă, ar fi mai indicat să vorbim despre bucuria de a dărui?

În general, atunci când oferim un cadou o facem pentru că ne place emoția pe care o simțim, o facem pur și simplu din bucuria de a dărui. Și spun în general pentru că exclud situațiile în care cel care oferă are un scop anume pentru care o face. Revenind, atunci când dăruim un cadou cu o ocazie specială, când mergem în vizită și cumpărăm prăjituri, atunci când oferim ceva cuiva pentru a-l surprinde sau poate când vrem să achităm noi nota de plată, toate acestea ne oferă nouă, celui care dăruim, bucurie, emoție, plăcere, o stare de bine.

Dar mulți dintre noi ce facem în astfel de situații? De multe ori răspundem cu o expresie care transmite mesajul că “nu trebuia” sau refuzăm total gestul celuilalt, fără a ne gândi că, de fapt, prin mesajul nostru refuzăm și bucuria celuilalt de a dărui. Și până la urmă să fim sinceri, multora chiar ne place să ni se ofere cadouri, ne bucură și ne dă o stare de bine. Și atunci de ce să spunem că “nu trebuia”?

Folosim aceste expresii și unii le transmitem mai departe și copiilor noștri pentru că noi, românii, am fost educați că e politicos să refuzi. Da, am fost educați că e o dovadă de politețe să spui “mulțumesc, dar nu trebuia” sau să spui “vaaaai, nu trebuia să te deranjezi”. Eu nu cred că are vreo legătură cu politețea, ci doar cu preluarea unui obicei prin care, așa cum spuneam, nu facem decât să le refuzăm celorlalți bucuria de a dărui.

Așa că data viitoare când vei fi pus în situația în care ți se va oferi ceva, indiferent că e un cadou sau un gest pe care cineva vrea să-l facă pentru tine, gândește-te… oare chiar e nevoie să mai spui ceva după “mulțumesc” sau acest cuvânt este suficient?

Oferiți celorlalți bucuria de a dărui…
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram