Dezvoltarea personală, o călătorie fără sfârșit

Când auzi despre dezvoltare personală, te gândești ca la ceva rapid, dinamic, cu rezultate vizibile? Sau, din contră, ca la o călătorie lungă, cu ritmuri variabile, cu suișuri, coborâșuri și cu provocări neașteptate?
Adevărul e că dezvoltarea personală este un proces care durează întreaga viață și, chiar dacă nu ne place să auzim, care necesită efort și perseverență.
În dezvoltarea personală nu putem sări peste etape. Imaginează-ți că ești într-o clădire fără lift, la parter, și ai de urcat la etajul 100. Nu ai cum să ajungi decât dacă urci pe scări, pe fiecare treaptă și treci pe la fiecare etaj. Poate că uneori mai urci câte două trepte în loc de una, dar poate ai observat și tu că dacă faci asta în realitate, o poți face doar pentru scurt timp. Altfel, obosești și rămâi rapid fără energie.
Așa este și cu procesul de dezvoltare personală, faptul că trecem pe la fiecare nivel are sens: ne aduce noi învățături, noi experiențe și noi abilități. Este important să ne amintim că, deși drumul poate să pară sau chiar să fie lung, fiecare pas este un pas înainte.
Dezvoltarea personală nu este un proces liniar. Uneori putem simți că facem pași înapoi sau că stagnăm. Și chiar așa și este! Dar și aceste momente fac parte din proces, ele ne oferă șansa de a reflecta, de a ne recalibra și de a ne ajusta direcția. În cele din urmă, ceea ce contează nu este viteza cu care mergem, ci faptul că ne îndreptăm înainte, pe drumul ales.
Ce cred că mai este important să știm, este faptul că fiecare avem ritmul nostru propriu în procesul de dezvoltare personală. Unii putem merge mai repede la început, apoi mai încet pentru a ne evalua progresul. Alții putem începe lent, dar accelerăm pe măsură ce ne găsim motivația. Este important să nu ne comparăm cu alții, ci să ne concentrăm pe propriul nostru drum. Dezvoltarea personală este o călătorie individuală, ghidată de propriile noastre aspirații și dorințe, pe care o parcurgem întreaga viață.

Călătorie plăcută!
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram