Cearcănele

de Costanza Soru

Cearcănele

Încercările de a identifica terapii sau de a apela la tot soiul de experimente pentru a reduce cearcănele au fost şi sunt numeroase. Nu există nici în acest moment studii validate care să arate că există o cale unică de a rezolva această problemă tocmai pentru că, în general, cauzele sunt variate şi depind de mai mulţi factori (inclusiv stresul fizic şi psihic contribuie la accentuarea acestei condiţii).

Caracteristicile histologice ale cearcănelor sugerează că potenţialele cauze ar putea fi rezumate la:

–          Pigmentarea excesivă a zonei de sub ochi

–          Hemostaza

–          Îmbătrânirea şi expunerea la razele UV

–          Hiperpigmentarea post-inflamatorie secundară

–          Edemul periorbital

–          Laxitatea cutanată: subţierea pielii din jurul ochilor şi deshidratarea

Pigmentarea excesivă a zonei de sub ochi

Pigmentarea excesivă este una din cauzele frecvente ale apariţiei cearcănelor şi este legată de o melanocitoză cutanată: inestetism care se manifestă ca o curbă uşoară întunecată sub ochi şi mai evidentă atunci când este însoţită de umflarea acestei zone (aşa numitele pungi de sub ochi). Melanocitoza cutanată se datorează atât factorilor genetici cât şi celor ambientali, incluzând numeroase leziuni benigne derivate din hiperpigmentare şi caracterizate de prezenţa melanocitelor din dermă: uneori aceste leziuni sunt prezente încă din naştere. Din punct de vedere clinic, melanocitele din derm sunt de culoare gri-albăstrui, ele reprezentând consecinţa transmiterii pigmentului de culoare neagră prin derm: iar cele care sunt localizate în zona periorbitală ar putea constitui una din cauzele formării cearcănelor.

Hemostaza şi vascularizarea

Avansarea în vârstă şi oboseala persistentă, dublată de stres determină un blocaj al circulaţiei sângelui în zona infraorbitală însoţită de colorarea tipică, movulie, a cearcănelor. Deseori pielea pleoapei inferioare, de deasupra muşchiului orbital, prezintă un strat de grăsime atât de subţire încât pare aproape inexistent: astfel, umbra întunecată a cearcănelor poate fi văzută datorită proeminenţei plexului vascular de bază. Această stare are implicaţii asupra întregii zone suboculare şi arată exact ca o pată mov cu vase de sânge evidente, acoperite doar de un strat fin de piele. Această imperfecţiune – percepută cel mai adesea ca un inestetism – este evidentă mai ales în perioada menstruală la femei. Pentru a testa gravitatea cearcănelor putem pune efectiv degetul pe pielea de sub ochi: dacă pata întunecată va creşte, se va extinde şi chiar dacă vor exista câteva zone luminoase culoarea mov va persista atunci acesta este testul de diagnosticare al gradului de vascularizare al acestei zone.

Îmbătrânirea şi expunerea la razele UV

Nici o persoană nu poate scăpa de semnele îmbătrânirii: de fapt, de-a lungul timpului, colagenul şi elastina prezente într-un strat subţire în pleoapa inferioară suferă modificări chimico-fizice ale căror consecinţe presupun degradarea structurii proteice: aceste modificări apar după expunerea la radiaţii UV şi datorită procesului degenerativ natural al pielii. Colagenazele sunt enzime care degradează colagenul: în procesul fiziologic de îmbătrânire acţiunea acestor enzime este mult ameliorată – fiind favorizate îndeosebi de razele ultraviolete. Zona afectată în principal de fenomenul de photoageing este, fără îndoială, conturul ochilor: laxitatea cutantă datorată photo-ageing-ului determină apariţia un contur pe pleoapa inferioară care, în timp, se transform în cearcăn.

Hiperpigmentarea post-inflamatorie secundară

Fenomenul de hiperpigmentare secundară post-inflamatorie este cauzat de o dermatită atopică (o dermatită cronică, eritematoasă, pruriginoasă, caracterizată de o piele uscată şi cu eczema a cărei cauză este o alergie de contact (pielea prezintă mâncărimi şi mici vezicule care se descuamează, chiar eczeme). Când dermatita persistă pentru mult timp tinde să se cronicizeze şi dacă observăm cu atenţie reducerea eritemului, pielea pare uscată, cu fisuri şi crăpături. Cearcănele întunecate, de fapt, predomină la persoanele alergice deoarece acestea continuă să zgârie şi să frece zona din jurul ochilor care şi aşa este extrem de sensibilă: în acest fel, se acumulează mai mult lichid sub ochi – aspect cauzat chiar de alergie.

Edemul periorbital

Regiunea suboculară ar putea fi comparată cu un burete care ajută la acumularea de lichid în caz de edem local sau sistemic. Umflătura care apare sub ochi, destul de vizibilă la femeile în vârstă, de obicei, este cauzată de edem dar, aşa cum ama precizat acestea pot fi cauzate de alergii şi permeabilitatea capilară excesivă ceea ce conduce la o slăbire a vascularizării zonei respective.

Laxitatea cutanată: subţierea pielii din jurul ochilor şi deshidratarea

Subţierea pielii din jurul ochilor şi vascularizarea excesivă fac vasele de sânge evidente şi vizibile. Dermul se subţiază deoarece scade numărul şi activitatea fibroblastelor care produc colagen, a glicozaminoglicanilor, fibrelor elastice, fibrelor reticulare şi glicoproteinelor. Deshidratarea este un alt factor care nu ar trebui să fie subevaluat deoarece  se consideră că este una din cauzele care contribuie la formarea cearcănelor şi a ridurilor. De fapt, până  la 25 de ani pielea este mai moale şi mai relaxată datorită unor mecanisme specifice care permit reţinerea apei. Pielea este caracterizată de o familie de lipide, de glicozaminoglicani (GAGs) , care împreună cu proteoglicanii leagă moleculele de apă garantând o hidratare profundă. Îmbătrânind, activitatea de retenţie a apei se diminuează iar consecinţa inevitabilă este o pierdere generală şi excesivă de apă. Tot cu înaintarea în vârstă, activitatea glandelor pielii se diminuează iar pielea produce mai puţin sebum, ca atare este mai instabilă şi mai puţin protejată.

CE SPUN OCHII TĂI?

Sfaturi pentru sănătatea şi frumuseţea ochilor – de la o esteticiană pentru esteticiene

Cum privim lumea? Obosiţi, dezamăgiţi, încordaţi/rigizi,veseli…deci prin intermediul ochilor trasmitem celorlalţi propria stare. Teama, neîncrederea, îngrijorarea cu trecerea timpului sunt stări de spirit care duc la apariţia aşa numitei „laba gâştii”; ridurile verticale ne avertizează referitor la oboseala de la nivelul ficatului ( Medicina Tradiţională Chinezească), umflarea pleoapei superioare ne vorbeşte despre problemele vezicii biliare sau poate indica apariţia pietrelor la rinichi, etc. De ce anume trebuie să ţinem cont noi, esteticienele, în cabină legat de această parte a feţei atât de importantă?

 Ochii au nevoie de un repaus total, de o abstinenţă de imagini (aici clienta trebuie să fie sfătuită şi ghidată să închidă ochii în mod conştient deoarece în acel moment se favorizează eliberarea emoţiilor opresive, permiţând astfel sistemului nervos o resetare şi în acelaşi timp ne permite nouă să intervenim în mod receptiv îmbunătăţind estetica facială. În acest caz specific este nevoie să folosim produse speciale pentru igiena şi tratamentul zonelor cutanate din jurul ochilor, trebuie să luăm în considerare structura specifică a pielii (aici lipseşte cu desăvârşire sau este foarte redus hipodermul, pielea fiind cu mult mai subţire ca strat, comparativ cu restul corpului), cât şi de pH-ul acestei zone care este puţin alcalin (aproximativ 7,3). Toate produsele folosite trebuie să aibă o puritate maximă, de la produsele de curăţare la compresele pentru pleoape, de la creme la geluri – este de preferat folosirea produselor cu un PH adecvat zonei oculare, eventual fără parfum. Pentru tratamentul acestei zone se folosesc demachiante sau dischete îmbibate cu loţiuni tonifiante care să nu conţină alcool ci să fie pe bază în principal de tei, muşeţel, hamamelis, albăstrele şi creme de protecţie sub formă de microemulsii pe bază de extracte specifice pentru fiecare problemă (anti-rid, tonifiere, anti-edem, creme hidratante, etc).

Printre produsele pentru îngrijirea ochilor nu trebuie să uităm emolientele pentru gene, care conţin ulei de ricin sau vitamine, acestea conferind strălucire şi elasticitate, dar, de asemenea ajutând şi la îndesirea acestora.

SFATURI ÎN CABINĂ:

–          în timpul tratamentului să se acorde o atenţie deosebită muşchilor corugatori ai sprâncenelor (muşchii încruntării), muşchilor oculari, muşchilor depresori şi muşchilor frunţii.

–          se va face un drenaj la nivelul ochilor cu mişcări liniare, alternate, cu ajutorul buricelor degetelor mari pe zona orbiculară.

–          Digitopresiune pe marginea osului, în special la punctele 1 şi 2 ale vezicii urinare(punctele de digitopresiune).

–          Este important să se încheie cu un palming final, această tehnică fiind foarte benefică, deoarece favorizează distensia întregii zone oculare şi a zonei frontale.

–          Pe durata în care este lăsată masca să acţioneze, este indicat să se aplice o compresă care să fie şi calmant pentru ochi (mască care conţine cristale de cuarţ. sau hematit). Acestea facilitează fluxul şi drenajul zonei ochiului, oferindu-i o mai mare deschidere şi luminozitate. În lipsa acestor elemente, putem folosi o compresă rece de ceai negru sau verde (cu efect tonifiant), muşeţel, albăstrele, Hamamelis virginiană, apa de Roze (în cazul ochilor umflaţi), toate eventual de origine biologică, comprese cu loţiune pe bază de extract de tei (pentru cearcăne),

Este esenţial pentru sănătatea şi frumuseţea ochilor să se urmeze un stil de viaţă eubiotic, ceea ce presupune evitarea anumitor aspecte: fum, lumină artificială, utilizarea excesivă a calculatoarelor şi televiziunea pot provoca iritarea conjunctivei şi o reducere a microcirculaţiei oculare. Gimnastica oculară favorizează buna stare vederii. Din punct de vedere alimentar, un consum adecvat de alimente bogate în vitamina A (morcovi, galbenuş de ou, ulei de ficat de cod, etc), şi vitamina E, care desfăşoară o acţiune foarte importantă împotriva radicalilor liberi şi conţine un element foarte important pentru funcţia vizuală-rodopsina (albumină prezentă în retina ochiului). Afinele sunt foarte utile pentru conţinutul lor cu o acţiune puternic antioxidantă pentru vasele oculare, la fel şi peştele, cum ar fi macrou, hering, cod, ton, care, datorită conţinutului lor de acizi graşi nesaturaţi ajută la menţinerea elasticităţii membranelor oculare.

 

Şi, în sfârşit stimaţi colegi amintiţi-vă să exprimaţi mai des prin zâmbet, acesta fiind o manifestare a sufletului nostru.


Follow Us On Instagram