TRICOpigmentare-TRICOderm – Soluția ingenioasă a simulării firelor de păr pe scalp!

Înainte de a vorbi despre Tricopigmentare sau Micropigmentarea scalpului, mai întâi trebuie să înțelegem foarte bine ce este Micropigmentarea sau PMU – Permanent Makeup. Micropigmentarea este o specialitate estetică care se concentrează pe schimbarea, corectarea, înfrumusețarea și reechilibrarea într-o manieră semi-permanentă a trăsăturilor feței și corpului prin implantarea unor micro depozite de pigment în piele.  Micropigmentarea poate fi efectuată în variate scopuri, după cum urmează:

Estetic – micropigmentare facială:  sprâncene, conturul ochilor, umplere și contur buze;

Reconstructiv – pigmentarea areolei mamare, camuflarea zonelor cu vitiligo sau cicatrici;

Scalp – uniformizarea aspectului părului pe scalp, camuflarea cicatricilor cauzate de grefe sau dobândite.

Micropigmentarea scalpului este o tehnică specială și specifică, diferită de micropigmentarea estetică și reconstructivă. Tricopigmentarea este o tehnică de camuflaj, specifică fiecărui client în parte, în funcție de situația clinică, de trăsăturile faciale, de dorințele și de așteptările lor. Este o tehnică în care foliculul pilos este imitat în creștere, creând o iluzie optică care permite un aspect confortabil, natural.

Pe de altă parte există diferențe între tatuajul artistic și tatuajul cosmetic (micropigmentare):

  • Adâncimea implantării pigmentului în piele;
  • Aparatele, acele și accesoriile utilizate;
  • Pigmenții care diferă în special prin mărimea micro-particulelor de culori;
  • Instruirea pentru efectuarea operațiunilor de micropigmentare și tatuare.

Termenul de tricopigmentare vine de la: TRICOLOGIE – ramură a medicinei, care se ocupă cu studiul afecțiunilor pielii acoperite cu păr și PIGMENTARE – acțiunea de a implanta micro depozite de pigment în straturile superficiale ale pielii.

Zone de aplicare și tipuri de tratament

Micropigmentarea scalpului se aplică în cazuri de alopecie androgenică, alopecie universală sau totală, alopecie areată sau peladă, alopecie effluvium telogen, alopecie de tracțiune. Putem efectua procedeul de tricopigmentare și la nivelul bărbiei (doar în cazuri de alopecie areata, altfel aspectul poate arăta fals și inestetic).

Alopecia androgenică – chelia sau calviția nu este o boală. Chelia poate fi cauzată de o slăbiciune atât a bulbului, cât și a foliculului de păr. Există o enzimă produsă de foliculul de păr care cauzează slăbirea bulbului, puțin câte puțin, până ce acesta moare. Este o afecțiune determinată genetic și este prezentă atât la bărbați cât și la femei.

Alopecia areată sau peladă este o afecțiune cu caracter autoimun. Se manifestă prin prezența unor zone circulare pe scalp lipsite total de păr. Alopecia areată are o patogenie complexă iar evoluția bolii este imprevizibilă, se poate remite spontan sau se poate generaliza.

Alopecia effluvium telogen este una dintre cele mai frecvente cauze de alopecie. Este o tulburare a scalpului caracterizată prin căderea excesivă a părului. Mai mulți factori, cum ar fi medicamentele, traumele, stresul emoțional și fiziologic pot duce la dezvoltarea acestui tip de alopecie.

Alopecia de tracțiune care este cauzată de tehnici de coafare care supun firul de păr la călduri extreme sau tensiuni, de ticuri constând în răsucirea șuvițelor de păr cu degetele sau prin prinderea părului în cozi extrem de rigide.

Pigmentarea scalpului îmbunătățește considerabil situația clienților care se supun tratamentului.

Efectul ras și Efectul densificării sunt cele două tipuri de tehnici pe care le întrebuințăm în prezent în cazurile respective de alopecie.

În funcție de gradul de chelie, vom folosi tehnica aspectului ras sau pe cea a densificării. Dacă un pacient are o suficientă densitate a părului, putem aplica efectul densificării dar dacă zona afectată nu întrunește condițiile necesare, recomandăm mereu aspectul ras. În diferitele grade de chelie acolo unde este necesară crearea doar a unui efect de umbrire la rădăcina părului pentru a uniformiza acea zonă, se va folosi efectul densificării și nu va fi necesară raderea sau tăierea părului până la un milimetru, ci se poate lucra folosind metode specifice.

În aceste cazuri se lucrează de obicei pe părul umezit cu produse speciale de curățare a zonei de lucru (WASH – un produs remarcabil de curățare utilizat în PMU). Odată ce efectul densificării este creat, un efect de umbrire va apărea la rădăcina părului realizând astfel iluzia optică a densități părului. Procesul densificării poate fi o practică ce necesită un număr de sesiuni dificil de apreciat. Se recomandă două sesiuni consecutive și una de control la o perioadă de 30 de zile.

Dacă folosim tehnica efectului ras, clientul va trebui să tundă părul la o mărime cuprinsă între 0.5 și 1.5 milimetri pentru a funcționa corespunzător procesul de tricopigmentare. Avem două ședințe succesive de lucru sau la o săptămână distanță și apoi un control la 30 de zile după ultima ședință. Ca să avem un rezultat corespunzător, se împarte scalpul în zone de lucru.

Există câteva tehnici de desen pentru micropigmentarea scalpului în caz de alopecie universală atunci când nu avem repere pentru linia frontală, temporală sau occipitală. Exemplu de construcție a liniei părului conform caracteristicelor anatomice ale capului:

Pentru începerea implementării tratamentului și odată ce am făcut desenul, vom face subdiviziuni ale scalpului, după cum se poate observa în desenele următoare:

Când realizăm puncte echidistante trebuie să urmărim egalitatea şi distanţa dintre punctele implantate. Avem un exemplu corespunzător în modelul următor.

În imagine nu avem puncte, ci urmele lăsate de aplicatorul cu care se lucrează (partea de plastic rotundă în cazul Goldeneye SLS) în care punctul lăsat de ac va fi mereu în centrul cercului. Aici intervine geometria și ne confirmă că punctele implantate de noi sunt echidistante (centrele cercurilor tangente între ele, vor fi mereu la o distanță egală). Cercurile se șterg, iar punctele rămase prin introducerea acului în piele, vor fi mereu echidistante.

Procesul de pigmentare va trebui realizat respectând anatomia creșterii normale a firelor de păr și vom crea un efect degrade către linia frontală, chiar din a doua ședință. În prima ședință implantăm punctele în densitate maximă, conform cu modelele de mai sus. Pentru efectul degrade, în a doua ședință vom face puncte cu grijă printre punctele făcute în prima zi de tratament și firele de păr existente în zona de lucru și în așa manieră încât spre linia frontală punctele să aibă un aspect natural.

În scopul realizării tratamentului, avem mereu în vedere șase reguli fundamentale ale tricopigmentării.Aceste reguli sunt:

1) Folosirea mereu a unui aplicator cu un vârf;

2) Lungimea vârfului acului care ar trebui să iasă din aplicator este de 0.5 milimetri. Cu alte cuvinte, punctele nu trebuie să fie implantate profund pentru că, în timp, sau chiar imediat, se pot lărgi căpătând un aspect nedorit;

3) Proiecția de operare a dermografului trebuie să fie perpendiculară mereu pe zona de lucru;

4) Implementarea pigmentul se face cu mult calm, fără a staționa în piele mai mult de o fracțiune de secundă. Intrarea și ieșirea acului ar trebui, totodată, să fie perpendiculare. Dacă facem o greșeală în privința acestei reguli, am putea produce puncte cu aspect de cometă, cauzând pete sau dungi;

5) Folosim mereu pigmenți REACH – în cazul nostru, pigmenții COLORESSENSE;

6) De fiecare dată când terminăm de pigmentat o zonă de lucru, aplicăm Skin Top (ST este un produs PMU cu o concentrație mare de apă de Hamamelis care calmează și reglează temperatura în zona de lucru, induce un efect vasoconstrictor care calmează pielea păstrând astfel micro-particulele de pigment implantate).

Ce așteptări trebuie să aibă clienții?

Fiecare scalp are particularități și fiecare client are dorințe. Vom face mereu în așa fel încât dorințele clientului să fie respectate dar în același timp să respectăm aspectul final gândindu-ne la condițiile viitoare și particulare ale zonelor în tratament. Vom desena împreună și vom explica cum, spre exemplu, o linie frontală ar putea să arate în timp. Trebuie mereu să avem în vedere și modificările pielii în procesul natural de îmbătrânire cutanată la nivelul scalpului.

După ce notăm toate particularitățile observate la nivelul scalpului, informațiile despre loturi și detaliile produselor utilizate, clientul va semna un consimțământ informat (CI). De reținut și foarte important, vom nota în CI semnele particulare și restricțiile de lucru pentru semne particulare, cum ar fi alunițe, negi, angioame, cheratoze sau alte leziuni cutanate.

Ce trebuie să știe clientul înainte de tratament?

Pe durata zilelor de tratament și prima zi după tratament:

  • Lăsați zona tratată să se refacă;
  • Nu aplicați niciun produs și nu curățați zona tratată – nu spălați;
  • Evitați umezirea sau folosirea săpunului în zona tratată;
  • Evitați afundarea în apă, inclusiv în apă sărată sau cu clor;
  • Evitați transpirația excesivă (sport);
  • Evitați intrarea la saună sau în băi turcești;
  • Evitați utilizarea prelungită a căștilor, pălăriilor sau protezelor de păr;
  • Evitați expunerea la soare;
  • Nu vă tundeți sau radeți.

Din ziua a doua până în ziua a șaptea după tratament:

  • Curățați o dată pe zi cu șampon WASH;
  • Aplicați una sau două doze de ser SEAL peste zona tratată o dată pe zi;
  • Evitați utilizarea oricărui alt produs de uz local în afară de cele menționate mai sus;
  • Evitați scufundarea în apă, inclusiv în apă sărată sau cu clor;
  • Evitați transpirația excesivă (sport)
  • Evitați intrarea la saună sau în băi turcești;
  • Evitați utilizarea prelungită a căștilor, pălăriilor sau protezelor de păr;
  • Evitați expunerea la soare.

Întreținerea

  • Protejați-vă de soare utilizând permanent creme de protecție solară (factor de protecție solară SPF);
  • Efectuați un control la 30 de zile după tratament (60 de zile pentru cicatrici);
  • Efectuați o verificare după șase luni pentru a stabili planul anual de întreținere.

Informații utile (dar nu prezente întotdeauna)

Roșeața și mâncărimea sunt reacții normale după tratament. Durata senzațiilor după tratament este individuală și poate dura un timp limitat. Aplicarea imediată în cabinet a produsului Skin Top ameliorează înroșirea, mâncărimea și ajută scalpul să se regenereze corespunzător. După aplicarea ST ca mască calmantă, se aplică serul SEAL. Astfel, clientul pleacă cu zona calmată și ferită de posibilii germeni externi.

Informații produse/ cursuri:

Tel: +40 723 259.769

Email: office@estetic-shop.ro

Web: www.estetic-shop.ro

Instagram: @goldeneye_micropigmentare

Facebook: @cursurimicropigmentaregoldeneye


Follow Us On Instagram