Soluții pentru o piele sensibilă predispusă la rozacee

Pielea sensibilă este mai mult o condiție a pielii decât un tip de piele în sine, întrucât pacienta / clienta poate avea, pe lângă o sensibilitate crescută a tenului, o piele normală, uscată sau grasă, poate avea un ten tânăr sau matur. Acest termen este utilizat, în general, pentru a descrie pie­lea cu toleranță redusă la diverși facto­ri: reactivitate imediată la aplicarea pro­duselor cosmetice necorespunzatoare și reactivitatea crescută la anumite condiții de mediu.

Laura Busuioc are o formare de peste 20 de ani în cosmetică, dermato-cosmetică, training, psihologie și terapii alternative. Ne-a împărtașit din experiența ei informații valoroase despre condițiile pielii, despre tipurile de rozacee și cum trebuie să-și îngrijească pielea persoanele cu această afecțiune. De asemenea, ne-a prezentat și variantele de tratament medicale la care pot apela persoanele cu rozacee, dar și recomandările sale în calitate de specialist Image Skincare.

În sondaje, aproximativ 50% dintre femei și 40% dintre bărbații au pielea sensibilă. Pielea sensibilă se prezintă într-o varietate de moduri prin simptome subiective, cum ar fi mâncărime sau arsură, sau modificări vizibile ale pielii, cum ar fi roșeață, uscăciune, umflături și urticarie. În general toti pacienții / clienții cu rozacee au un istoric de înroșire a feței de mulți ani, înroșire precipitată de expunerea la diferiți factori: alcool, băuturi fierbinți, alternarea frig-cald pe timpul iernii, consum de cafea sau alți excitanți, mâncăruri picante etc. Rozaceea este o afecțiune cronică, care progresează etapă cu etapă. Dacă se adoptă un tratament adecvat, evoluția rozaceei poate fi stopată. Eliminarea factorilor declanșatori este esențială, iar protecția solară obligatorie.

Sunt mai multe tipuri de rozacee în funcție de manifestările cutanate: rozaceea fimatoasă, rozaceea ocular, cele mai des întâlnite fiind însă rozaceea eritematotelangiectazică și rozaceea papulo-pustuloasă.

Rozaceea eritematotelangiectazică.

Se caracterizează prin înroșirea episodică și apoi permanentă a pielii în zonele centrale ale feței: vasele de sânge devin vizibile, zona din jurul ochilor rămâne cel mai adesea neafectată, pielea este aspră, cu scuame, deshidratată. Apare disconfort la aplicarea produselor cosmetice, a machiajului. Rozaceea papulo-pustuloasă. Pe fondul roșu al pielii apar cosuri, asemănătoare cu cele din acnee, fără comedoamele deschise și închise.

Primul gest care trebuie făcut în îngrijirea pielii cu rozacee sau a pielii predispuse la această afecțiune, dar și în cazul tenului sensibil, este evitarea factorilor declanșatori. Se evită orice declanșează roșeața. Ca recomandari generale, e bine să se evite produsele grase (cele pe bază de apă sunt mult mai bine tolerate), creme cu cortizon, deși aparent liniștesc rozaceea, ele sunt direct vinovate de declanșarea/ agravarea rozaceei. Un plan de tratament conceput pentru fiecare persoană în parte de către un estetician sau medic, este de preferat.

Tratamentele medicale sunt, în general, cu aplicare locală cu creme pe bază de acid azelaic, ivermectină, metronidazol, acid fusidic, tretinoin și tacrolimus, care este recomandat mai ales pentru formele de rozacee papulo-pustuloasă. Tratament sistemic se preferă cura de lungă durată de antibiotic. Laser terapia poate îmbunătăți aspectul roșu al feței, distruge vasele de sânge vizibile și poate controla modificarile reliefului feței din rozaceea fimatoasă. În ceea ce privește tratamente cosmetice/estetice, ca specialist Image, recomand alegerea unui regim local, dar și intern de tratare a pielii cu produse adecvate fiecarei cliente / paciente. Dimineața – curățare, anti-rid (procesul de îmbătrânire este continuu și începe de la 20 ani și devine mai alert cu trecerea timpului), prevenire și protecție UVA/UVB. Seara: curățare, anti-rid, reparare. Și pentru că ritmul cotidian alert duce la stres oxidativ exacerbat, acest regim local de îngrijire a tenului vine și cu susținere din interior, cu ajutorul colagenului hidrolizat, ce se consumă zilnic. Tratamentele profesionale făcute doar în cabinetele de specialitate îmbunătățesc sau tratează rozaceea și aduc confortul unui ten sensibil în funcție de gradul în care se află pacienta / clienta.

Specialiștii în domeniul cosmeticii faciale evitau tratamentele de peeling în cazul tenurilor sensibile și a rozaceei. Acum au soluții dermao-cosmetice personalizate, fiecare dintre variantele de peeling CLINICAL COUTURE DESIGNER fiind echilibrat cu șase complexe (ceea ce diferențiază fiecare peeling este soluția de exfoliere și extractele de celule stem din plante care completează peelingul).

Complex organic de aloe vera: îmbunătățește hidratarea pielii, accelerează vindecarea rănilor, anti-microbian, antiseptic, conține polizaharide pentru stimularea celulelor noi, reduce roșeața.

Complex de celule stem: Reface și regenerează. PhytoCellTec™ Symphytum (tătăneasă) întărește capilarele. Anti-inflamator, previne hiperpigmen­tările post inflamatorii. Echinaceea Angustifolia Stems G™ combate stresul oxidativ. Buddleja Da­vidii Stems G™ (liliac de vară) reduce inflamația și inhibă creșterea bacteriilor p.acnee Dermasyr™ (liliac).

Complex botanic de albire: Luminescine – emite lumină vizibilă din absorbția UV, Seashine – inhibitor al tirozinazei, reduce transferul de melanozomi în keratinocite. Extract de mure – aceleași efecte de albire precum hidrochinona. Lemn dulce – deschide culoarea pielii în mod natural. Extract de dud – inhibă tirozinaza.

Complex detox: Eucalipt – conține cantități ridicate de cineol, dovedit a avea proprietăți anti-fungice, antioxidante, anti-microbiene și analgezice. Ylang- Ylan – proprietăți antiseptice, inhibă creșterea microbiană și accelerează procesul de vindecare a celulelor.

Complex de energie: Cafea – puternic antioxidant, combate radicalii liberi, antiinflamator, reduce roșeața. Menta – proprietăți antiseptice și anti-microbiene, răcorește pielea.

Complex de protective: Extract de nalbă – proprietăți astringente, bactericide și antiinflamatoare. Alchemilla vulgaris (crețișoară) – antioxidant puternic cu un conținut ridicat de tanin care protejează țesutul elastic. Arnica Montana – antiseptic, antibacterian, antiinflamator. Accelerează procesul de vindecare, stimulând formarea de țesut granular. Camelia Sinesis (ceai verde) – antioxidant, luptă împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Tătăneasă – redă capacitatea de regenerarea a celulelor stem din epidermă. Mure – antioxidant puternic, bogat în vitaminele A și C.

Signature Lift este perfect pentru primul peeling sau pentru peeling-ul de pregătire. Poate fi utilizat și în timpul lunilor de vară, când de obicei nu se fac tratamentele de peeling. Acesta este un peeling care se poate face vara, însă urmând un protocol distinct față de același peeling făcut în anotimpurile reci.

Cui se adresează?

  • Piele predispusă la înroșire, reactivă
  • Piele sensibilă și rozacee
  • Piele uscată / deshidratată

Extractul de celule stem derivate din plante, unic pentru Signature Lift, este Centella Stems GXTM, cunoscută sub numele de Gotu Kola sau Iarba Tigrului. Aceasta are proprietatea de a combate semnele lăsate de acneea rozacee şi roşeaţă, întărește structura capilară, limitează vasodilatația, protejează capilarele și mediul matricei extracelulare.

 

Laura Busuioc
Cosmetolog & Trainer Image Skincare


Follow Us On Instagram