Soluţii de igienizare şi de acoperire specifice saloanelor şi centrelor SPA

de Isabela Vasile

Soluţii de igienizare şi de acoperire specifice saloanelor şi centrelor SPA

Fie că vorbim de saloane de înfrumuseţare, cabinete, spa-uri hoteliere sau SPA-uri propriu-zise, centre wellness şi fitness, toate au ca numitor comun, preocuparea noastră pentru frumos şi sănătate; însă fiecare astfel de spaţiu necesită pardoseli specifice care să corespundă cerinţelor atât din punct de vedere tehnic cât şi al nomelor de igienă (rezistenţa la trafic, întreţinere şi igienizare, etc).

Pentru că majoritatea locaţiilor de gen preferă încă pardoseala rece (gresie), am încercat să aflăm care sunt normele europene în acest domeniu şi, mai ales, în ce constau noutăţile?

Astfel am realizat un interviu cu doamna Laura Seleş, Manager Marketing Dacca Group Trade, Cluj – unul dintre principalii furnizori de produse pentru acoperire (pardoseli) şi soluţii de igienizare specifice.

Pardoselile care au ca destinaţie salonul de înfrumuseţare, SPA-ul sau cabinetul trebuie să îndeplinească, în principal, câteva condiţii esenţiale:

  • Să fie decorative şi confortabile (ex. să aibă un design adecvat spaţiului, să nu sune la tocuri-absorbanţă în interiorul încăperii -să nu ne împiedice la mers);
  • Durabile (rezistente la trafic);
  • Sigure la mers: de ex. în zona de circulaţii (scări şi holuri) se recomandă covor pvc antiderapant -cu profile adecvate pentru trepte, iar pentru vestiare/duşuri covor pvc special conceput pentru zonele umede în care se calcă cu piciorul gol sau/ şi încălţat;
  • Să fie uşor de întreţinut şi de dezinfectat;
  • Să permită recondiţionarea la costuri minime.
  • Toate aceste pardoseli întrunesc condiţiile normelor europene în domeniu şi sunt specifice pentru fiecare spaţiu: saloane, cabinete, săli fitness, duşuri, vestiare şi toalete.

Prin ce se deosebesc pardoselile dintr-un salon de frumuseţe, spa sau o sală de fitness de cele destinate casei, de exemplu?

Conform normelor europene, pardoselile pentru spaţii publice trebuie să fie rezistente la trafic(durabile), uşor de curăţat, antimicrobiene, antistatice, fără rosturi, elastice, etc. Acasă, în general, optăm pentru pardoselile care sunt disponibile în magazinele obişnuite de profil, ce oferă gama rezidenţială – aceste pardoseli nu au tratamente specifice! Practic, acasă alegem ce ne place şi ce “ni se potriveşte” şi nu neapărat după criterii tehnice.

Gresia rămâne una din preferatele românilor în amenajările saloanelor de frumuseţe însă îndeplineşte ea oare toate criteriile de trafic, întreţinere şi igienă?

Gresia face parte din grupa pardoselilor reci; nu antifonează fonic, iar la îmbinarea dintre plăci sunt rosturi în care migrează diverse particule(mizerie) şi dezvoltă ciuperci, mucegai, etc. Rosturile sunt practic imposibil de igienizat! Acest inconvenient apare şi dacă gresia este rostuită; chitul de rost se fisurează în timp şi nu mai prezintă garanţia igienei. Gresia este varianta preferată pentru că este cea mai “la îndemână”- o găseşti oriunde şi pare uşor de întreţinut (apă, “orice” detergent, mop sau chiar mătură).

Ce este nou în acest domeniu sau, mai bine spus, de ce ar trebui ţinut seama atunci când este proiectat un spaţiu cu o astfel de destinaţie (beauty, wellness, sport)?

Dacă în spaţii există aparatură fină, de mare precizie şi cu o sensibilitate ridicată la descărcări electrostatice, în proiect se va specifica o pardoseală conductivă, care are rolul de a prelua aceste descărcări electrice, oferind siguranţă celor din jur dar şi o acurateţe a rezultatelor aparaturii medicale ultrasensibile. De aceea, în proiect ar trebui prevăzută pardoseală conductivă şi ca suport şapă autonivelantă sau elicopterizată. Pentru montajul oricărui tip de pardoseală caldă (covor pvc, linoleum, mocheta, Flotex), se impune respectarea unor cerinţe minime referitoare la calitatea stratului suport: şapa să fie rezistentă la trafic, să nu fie friabilă, perfect curată şi uscată (umiditate max 2% CM), fără fisuri, crăpături sau porozitate. La calitatea şi durabilitatea pardoselii concură următorii factori: calitatea materialului instalat, calitatea stratului suport, calitatea montajului, a finisajelor, a adezivilor, etc!

Care sunt condiţiile impuse de standardele europene referitoare la acest aspect, al tipului de pardoseală?

Să fie pardoseli antibacteriene, antifungice, rezistente la acţiunea agenţilor chimici; în zonele de circulaţie să fie antiderapante, iar în zonele umede să fie sigure la piciorul gol şi/sau încălţat. Pardoselile trebuie să permită curăţarea şi igienizarea iar rosturile sunt excluse (colţurile trebuie să nu fie la 900 C ci rotunjite astfel încât să permită curăţarea).

Ce nu cunosc românii legat de noile tipuri de pardoseli?

Pentru a alege soluţia corectă si potrivită pot apela pentru consultanţă la firme de pardoseli specializate, care asigură şi material, accesorii, montaj, etc. Diferenţa constă în faptul că pardoselile profesionale înseamnă calitate, durabilitate şi garanţie.

Cum se întreţin aceste pardoseli? Vorbim aici de zone umede, zone uscate, etc.

Linoleumul şi covoarele pvc se întreţin zilnic prin ştergere cu un mop profesional plat cu apă şi detergent specific. Important este că aceste pardoseli se întreţin foarte uşor şi fără efort (a apus vremea în care curăţenia însemna cu adevărat un efort: frecat cu peria, mătura, transpiraţie, etc.); covorul pvc şi linoleumul se curăţa zilnic cu un mop plat profesional (nu cu mătura sau cu mop spaghetti) cu apă şi soluţii de curăţare profesionale; acestea nu afectează suprafaţa pardoselii şi nu lasă reziduri. Soluţiile de curăţare sunt detergenţi cu rol de curătare şi dezinfectare, recomandate în funcţie de tipul de spaţiu şi de tipul de pardoseală.

Flotexul se întreţine prin aspirare zilnică cu aspirator cu perii rotative. Petele rezistente se curăţă cu soluţii aplicate direct pe pată, excesul se absoarbe cu o cârpă moale de bumbac. La nevoie se poate curăţa şi cu aparat injecţie-extracţie; rezistă la curăţare cu aburi până la 1000 C. Mulţi ştim deja că profesional nu înseamnă scump sau exclusivist ci studiat şi confirmat în timp! NOUTĂŢI: Dintre soluţiile de igienizare performante actuale se detaşează tratamentul antibacterian Sanitized: Sanitized, Pur+, TopShield (FORBO) şi Altrosan-integralbiocide, Altro easzclean-tehnology (ALTRO) care conferă acestor pardoseli o protecţie permanentă împotriva bacteriilor inclusiv MRSA, E-coli şi acarienilor.

Ce înseamnă o igienă corespunzătoare într-un salon de frumuseţe, spa sau sală de fitness?

Pentru pardoseli: suprafaţa se curăţă cu mopul plat sau aspiratorul ori de câte ori este necesar.
Alte suprafeţe: mobilier, oglinzi, geamuri, etc. se recomandă folosirea lavetelor pe coduri de culori (de ex. roşu pentru vas wc, galben pentru oglinzi, albastru pentru mobilier, verde pentru ceramica).

Să se folosească soluţii profesionale adecvate pentru fiecare tip de suprafaţă ex. pvc, sticla, oglinzi, inox, suprafeţe ceramice. Soluţiile acide sunt foarte agresive cu orice tip de suprafaţă şi trebuie respectate întocmai instrucţiunile – astfel se evită contaminarea încrucişată. La fel de important este respectarea instrucţiunilor de dozaj!

Ce înţelegi prin termenul de protecţie permanentă?

Pardoselile din linoleum şi pvc prezintă marele avantaj că permit aplicarea unei pelicule pe suprafaţa numită „strat de sacrificiu” -acesta conferă pardoselii un plus de protecţie la traficul ridicat şi păstrează aspectul de pardoseală nouă. La nevoie poate fi refăcut (în doar câteva ore!) fără să presupună costuri ridicate sau alte operaţiuni anevoioase şi complicate de recondiţionare ce ar afecta activitatea obişnuită a spaţiului.

Costurile unor astfel de pardoseli sunt ridicate? Dar al întreţinerii lor?

În principiu costul unei pardoseli profesionale este puţin mai mare la început (şapă autonivelantă, manoperă montaj, preţul covorului în sine, etc.). Însă, după instalare, spaţiul va arăta pentru mult timp impecabil fără să necesite vreun cost. Costurile pentru curăţare sunt mici şi nu necesită personal specializat.

Pentru ce perioada de timp sunt garantate?

În general, pardoselile profesionale au între 5 şi 15 ani garanţie în condiţiile în care sunt respectate condiţiile de montaj, adeziv corespunzător, sunt întreţinute şi exploatate corect.

www.dacca.ro


Follow Us On Instagram