Rutina de îngrijire pentru tenul trecut de 30 ani

 

TRICKS & TRENDS BY RALUCA ZDROBIȘ, Beauty & LifeStyle Redactor

Timpul nu stă pe loc și nu așteaptă pe nimeni. În trecerea lui lasă urme mai blânde sau mai adânci prin viețile și pe chipurile fiecăruia dintre noi. Dacă înainte să împlinești 30 de ani nu dai prea multă importanță și o cremă hidratantă este tot ceea ce crezi că ai nevoie, după ce ai trecut acest prag atenția acordată chipului tău trebuie să crească. Ai nevoie de o rutină bine stabilită de îngrijire pentru dimineață și seară, astfel încât tenul tău să rămână tânăr pentru cât mai multă vreme.

Tu știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea grijă corect de tenul tău?

Rutina de seara

În timpul nopții are loc regenerarea celulară, moment în care toate celelulele se repară după agresiunile la care au fost supuse pe timpul zilei. De aceea este atât de important să dormim suficient, pentru a stimula acest proces de regenerare. Pielea se repară și ea și este bine să îi venim în ajutor cu o rutină corectă și creme de îngrijire potrivite.

CURĂȚAREA

Este primul pas. Și cel mai important, aș adăuga eu. Indiferent dacă ai folosit sau nu makeup, curățarea este indispensabilă. Folosește apă micelară sau un lapte demachiant și dischete de bumbac fără ingrediente dăunătoare, cum ar fi fibrele de sticlă.

Știai că multe dischete comercializate mass-market conțin microfibre de sticlă care, folosite zi după zi, distrug bariera impermebilă a pielii din cauza acțiunii abrazive exercitate asupra ei?

Dacă nu ai la îndemână dischete din bumbac 100% poți folosi prosopele de bumbac pe care să le speli după fiecare utilizare. Cele micuțe de la Ikea sunt o variantă ieftină și foarte bună. Ai grijă doar să le igienizezi la temperatură ridicată după fiecare utilizare și să le depozitezi într-un dulap sau într-o cutie cu capac.

După ce machiajul a fost îndepărtat în totalitate, trecem la curățarea propriu-zisă. Eu recomand o spumă de curățare energizantă pentru că este mai blândă cu tenul și îl revigorează, dar poți folosi un gel sau orice alt produs îți place ție. Este important doar să fie un produs dermato-cosmetic potrivit tipului tău de ten și să nu conțină ingrediente periculoase.

După aplicarea produsului de curățare, fața se masează cu mișcări circulare și se clătește ambundent. Aparatele de curățare cu baterii sunt un plus deoarece curăță și masează rapid și eficient. Doar să nu fie abrazive. După clătire, tenul se usucă prin tapotare cu servețele uscate sau un prosop pe care îl utilizezi doar tu și doar pentru față.

SERUMUL

Pentru că întreaga zi tenul a fost supus acțiunii factorilor externi, vreme, poluare, makeup și așa mai departe, după ce a fost curățat el absoarbe rapid, exact ca un burete. Este momentul potrivit pentru a primi hrănirea de care are nevoie. Sermurile au concentrația mai mare de ingrediente hrănitoare și textura mult mai fluidă, acesta este și motivul pentru care absorbția este aproape imediată. De asemenea, sermurile facilitează absorbția prelungită a ingredientelor din cremele de noapte.

CREMA DE OCHI

Pielea din jurul ochilor este mult mai sensibilă și este supusă unui efort mai mare, de aceea este și mai predispusă apariției timpurie a ridurilor. Este extrem de important să folosești o cremă adecvată, bogată în acid hialuronic și, în același timp, hidratantă. Lipsa apei din piele facilitează apariția ridurilor. Conturul ochilor este primul care trădează vărsta, deci are nevoie de atenție specială.

CREMA DE NOAPTE

O cremă bogată în acid hialuronic și retinol, cu o textură mai densă și extrem de hrănitoare este tot ceea ce are nevoie pielea noastră pe timpul nopții pentru a beneficia de pe urma regenerării celulare. Este extrem de important însă dacă utilizezi o cremă ce conține retinol, a doua zi să folosești cremă cu factor de protecție mare, chiar dacă este iarnă, este înnorat sau plouă. Razele UVA și UVB trec chiar și prin plafonul de nori. Fără protecție SPF după utilizarea unei creme cu retinol riști să te trezești cu pete solare pe față.

Dacă pe timpul zilei ești expusă timp îndelungat luminii albastre a monitoarelor, sau dacă lucrezi într-o încăpere în care nu ai lumină naturală, este bine să folosești peste noapte o cremă crono-regeneratoare, îmbogățită cu extract de alge nocturnă care să trimită semnalele potrivite pielii. Sunt câteva variante bune pe piață, în funcție de bugetul alocat, găsești și în farmacii și în parfumerii.

O rutină de îngrijire corectă, adaptată tenului tău și stilului de viață pe care îl ai, te va ajuta să îți păstrezi tenul tânăr mai multă vreme. Este indicat să alternezi produsele de îngrijire și să găsești câteva branduri potrivite pentru tine și nevoile tale pe care să le rotești astfel încât să nu dai ocazia tenului să dezvolte rezistență și să nu mai dea rezultate.

Rutina de dimineață

Dacă rutina de seară se axează pe regenerare și reparare, dimineață este despre hidratare și protecție. Pielea este pregătită pentru a lupta cu agresiunile externe și pentru a face față poluării și radicalilor liberi.

CURĂȚAREA

La fel ca în rutina de seară, curățarea tenului este primul pas și în cea de dimineață. Peste noapte pielea se încarcă cu sebum, praf și alte particule din casa și de pe așternuturile noastre. Dimineața curățarea se face direct cu spumă sau gel și se clătește ambundent. Nu mai este necesară demachierea inițială cu apă micelară și dischete demachiante. Apa poate fi mai rece pentru activarea pielii și pentru o trezire mai rapidă a acesteia. Stimularea circulației de la prima oră este benefică pentru producția de colagen natural.

TONIC

Dacă seara folosim un serum pentru un plus de hrănire, dimineața ideal este un tonic pentru reglarea pH-ului și facilitarea absorbției în piele a ingredientelor benefice din creme. Rolul principal al tonerului este de a echilibra pH-ul pielii și de a o readuce în starea ei acidă naturală pentru a evita starea de alertă în care aceasta intră când pH-ul este modificat. Ai grijă să citești lista de ingrediente și să alegi un toner care să nu conțină alcool.

CREMA DE OCHI

Este pasul pe care nu îl sărim. Este important să aplicăm și dimineața, și seara. O cremă de ochi potrivită, bogată în substanțe hrănitoare protejează zona sensibilă a ochilor întreaga zi.

CREMA DE ZI

Pentru zi este bine să alegem o cremă cu o putere de hidratare mai mare decât cea pentru noapte, cu o textură mai lejeră, care să îi permită să fie absorbită rapid în piele, și cu ingrediente bune în formula sa. Putem opta pentru o formulă cu colagen, acid hialuronic și ingrediente care să lupte cu lumina albastră a monitoarelor – dacă lucrăm toată ziua în fața calculatorului.

Știai că lumina albastră a dispozitivelor electronice dăunează sănătății tenului și favorizează apariția ridurilor? De asemenea, cremele cu SPF nu sunt eficiente împotriva luminii albastre, din păcate.

SPF

Zi de zi, îndiferent de anotimp sau de condițiile meteo, crema cu protecție ar trebui să fie sfântă. Nicio zi fără SPF ar trebui să devină noul tău moto. După ce aplici crema de zi, aplică crema cu protecție SPF și abia dupa poți începe să te machiezi. Știi să calculezi corect protecția pe care o oferă o cremă cu SPF? Pentru a afla trebuie să înmulțești timpul pe care îl poți petrece la soare înainte ca pielea ta să se ardă (variază între 5 și 15 min, în funcție de pigmentul pielii) cu factorul de protecție înscris pe tubul cremei SPF. De exemplu, dacă pielea ta are o rezistență medie, 10 minute, și folosești o cremă cu factor de protecție 50, este necesar să înmulțești 10 cu 50 și afli numărul de minute în care pielea ta este protejată. Pentru zilele în care folosești machiaj, poți apela cu succes la o formulă SPF sub formă de spray care se aplică peste makeup. Poți lua cu tine o variantă travel size pe care să o ții la îndemână și să reaplici ori de câte ori este necesar.

Sper că sfaturile mele te-au ajutat și îți vei dezvolta o rutină proprie de îngrijire, adaptată nevoilor tenului tău și programului tău zilnic. Și nu uita, dacă ai nevoie de ajutor sau vrei mai multe sfaturi, poți scrie pe adresa redacției și îți voi răspunde cu drag.


Follow Us On Instagram