PILULELE CONTRACEPTIVE POT CAUZA CĂDEREA PĂRULUI?

Ca specialiști în domeniul coafurii, cu siguranță ați auzit până acum acest zvon. Dar, este el adevărat? Pilulele con­traceptive chiar pot influența căderea părului clientelor dumneavoastră? Ei bine, da – și vom afla și cum este posibil acest lucru.

La fel ca în cazul oricărui alt medicament, pilula contracep­tivă poate provoca reacții adverse. Unele femei pot desco­peri că părul lor se subțiază sau cade în timp ce utilizează această metodă de prevenție. În schimb, alte femei își pot pierde părul după ce încetează administrarea pastilelor. Fi­ecare femeie poate avea o experiență diferită în ceea ce privește căderea părului în contextul consumului de pilule contraceptive.

Cum funcționează pilulele contraceptive?

Pilulele contraceptive previn sarcina în moduri diferite. Cele mai multe dintre pastile conțin forme artificiale ale hormo­nilor feminini – estrogen și progesteron. În mod normal, o creștere a estrogenului face ca un ovul matur să părăsească ovarele în timpul ciclului menstrual al unei femei. Acest pro­ces se numește ovulație.

Pilulele contraceptive opresc creșterea estrogenului care determină eliberarea unui ovul. Acestea îngroașă mucusul din jurul colului uterin, îngreunând spermatozoizii să ajun­gă până la ovul. Pilulele contraceptive schimbă, de aseme­nea, mucoasa uterului. Dacă un ovul este fertilizat, de obicei nu se poate implanta și nu poate crește din cauza acestei schimbări.

Efectele secundare ale pilulei contraceptive

Pilulele contraceptive nu cauzează, în general, nicio proble­mă femeilor care le utilizează. Totuși, unele femei se con­fruntă cu efecte secundare ușoare, altele decât căderea pă­rului. Aceste efecte secundare pot include dureri de sâni, sensibilitatea sânilor, dureri de cap, un apetit sexual mai scăzut, greaţă, menstruații neregulate, creștere în greutate, pierdere în greutate. Reacțiile adverse mai grave sunt destul de rare. Acestea pot include hipertensiune arterială și un risc ușor crescut de cancer de sân. Un alt efect secundar grav este riscul crescut de apariție a unui cheag de sânge în plămân. Dacă persoana respectivă fumează, are un risc și mai mare.

Pilula contraceptivă și căderea părului

Pilulele contraceptive pot provoca căderea părului la feme­ile care sunt deosebit de sensibile la hormonii din compo­ziția pastilei sau care au antecedente familiale de cădere a părului cauzată de hormoni.

În mod normal, părul crește în cicluri. Anagenul este faza ac­tivă. În această fază, părul crește din foliculul său, iar procesul poate dura de la doi până la șapte ani. Catagen este etapa de tranziție, când creșterea părului se oprește – durează aproxi­mativ 10-20 de zile. Telogenul este faza de repaus. În această fază, părul nu crește. Între 25 și 100 de fire de păr pot cădea zilnic în această fază, care poate dura până la 100 de zile.

Pastilele contraceptive fac ca parul să treacă din faza de creștere în faza de repaus mult prea devreme și pentru prea mult timp. Această formă de cădere a părului se numește efluviu telogen. Cantități mari de păr pot cădea în timpul acestui proces.

Există și alte metode hormonale contraceptive care pot cau­za sau agrava căderea părului. Aceste metode includ injecți­ile cu hormoni, inelele vaginale sau implantul cu progestativ.

Căderea părului cauzată de pilulele contraceptive este, de obicei, temporară. Ar trebui să înceteze în câteva luni după ce corpul se obișnuiește cu pilula. Căderea părului ar tre­bui, de asemenea, să se oprească la o perioadă de timp după încetarea administrării pastilelor contraceptive. În ca­zul în care părul continuă să cadă, este necesar să apelăm la medic. Este posibil ca acesta să recomande pilule cu formu­lă non-hormonală, mai ales dacă în familia pacientului există un istoric de cădere intensă a părului.

Prin urmare, dacă aveți cliente în salonul dumneavoastră care se confruntă cu pierderea părului, iar metodele sugerate de dumneavoastră, precum schimbarea produselor de îngriji­re, nu au dat roade, trebuie să luați în calcul faptul că pilulele contraceptive pot fi motivul principal al căderii părului. Suge­rați-i clientei să meargă la un medic pentru ca situația să nu se agraveze, iar podoaba capilară să nu fie extrem de afectată.


Follow Us On Instagram