Masca socială a frumuseții și a stării de bine

 

Rubrică de Antonia Rondelli
Beauty Consultant
Consilier Dezvoltare Personală / Trainer NLP

 

 

Măștile sunt identități externe pe care învățăm să le purtăm și care sunt diferite de sinele nostru, în spatele cărora ne ascundem, de cele mai multe ori, din cauza fricii de a nu fi plăcuți, acceptați sau iubiți. Ele reprezintă un set de trăsături care sunt mai degrabă fabricate decât cultivate natural, de obicei ca răspuns la dinamica din familia noastră de bază și mai apoi la locul nostru de muncă. Purtăm măști pentru a ne ascunde adevăratul sine, pentru a ne proteja vulnerabilitatea și, din păcate, pentru a ne potrivi cu societatea în care trăim.

Pe rețelele de socializare, cei mai mulți încearcă să arate că sunt perfecți, bogați și fericiți. Rețelele de socializare sunt ca o pastilă pe care o iei și îți oferă iluzia că ești plăcut, acceptat și iubit pentru că ești frumos, bogat, inteligent sau de succes. Unul dintre cele mai toxice lucruri legate de rețelele de socializare este felul în care acestea distorsionează realitatea. Există multe modalități de a te face să arăți mult mai fericit virtual decât ești în realitate.

Starea falsă de bine pe rețelele de socializare poate avea efecte negative, în special asupra tinerilor. Se numește depresie zâmbitoare, deoarece o persoană poate părea fericită și fără griji, dar sub această mască, ea poate fi tristă, nefericită și deprimată.

Rețelele de socializare nu arată 100% din viața reală a oamenilor. Aceștia aproape că își creează un personaj virtual plecând de la ei înșiși, deoarece tind să caute statutul și aprobarea celorlalți, iar rețelele sociale reprezintă chiar o modalitate ușoară de a le obține. Starea de bine virtuală îți poate crește bunăstarea subiectivă pentru o vreme, însă fericirea reală și autentică vine din schimbările reale din interior. De asemenea, a mima prea multă stare de bine atunci când te simți trist poate avea efectul opus și s-ar putea să ajungi să te simți și mai rău.

Adevărul este că nu poți preface sentimentul de fericire autentică. Această fericire falsă pe care oamenii o pun pe Internet este atât de dăunătoare, nu numai pentru alți oameni, ci și pentru persoana care încearcă să fie ceva ce nu este. Acest lucru determină un ciclu constant în care nu te simți niciodată suficient de bine, pentru că te prefaci că ești mereu altcineva. Folosirea rețelelor sociale eliberează dopamină și, de aceea, ne este atât de greu să încetăm să le mai folosim.

Rețelele sociale au un impact înfricoșător de mare asupra vieții noastre și asupra sinelui nostru interior, deoarece ne comparăm inevitabil cu ceilalți, mai ales cu privire la aspectul exterior. Frumusețea este o chestiune subiectivă. Un lucru care arată frumos pentru o persoană ar putea să nu fie la fel și pentru cealaltă. Frumusețea este în ochiul privitorului, ceea ce înseamnă că diferiți oameni au opinii diferite cu privire la ceea ce ei etichetează ca fiind frumos. Dicționarele definesc frumusețea ca pe o calitate sau o combinație de calități care dă plăcere minții sau simțurilor și este adesea asociată cu proprietăți precum armonie, proporție, autenticitate și originalitate.

Frumusețea autentică se leagă de o proprietate primordială: autenticitatea. Frumusețea neadevărată, nefirească, este înșelătoare și falsă. Propaganda și rețelele sociale răspândesc frumusețea falsă și demoralizează astfel generație după generație. Propaganda aceasta exercită o presiune excesivă mai ales asupra femeilor, pentru a se încadra în standardele prefabricate de frumusețe. Acestea încep procesul de comparație cu celelalte și alunecă în depresie, anxietate, nemulțumire și stimă de sine scăzută și încep să urască cum arată. Din disperare, uneori se grăbesc să modifice ceea trăsăturile nedorite ale corpului lor prin operații estetice, un program de dietă severă pentru tratarea celulitei, liposucție, tăierea stomacului, umplerea ridurilor sau mărirea sânilor. Bărbații folosesc injecții cu steroizi pentru a-și mări mușchii și pentru o formă mai bună a corpului. În ciuda tuturor costurilor mari, intervențiile chirurgicale și dietele pot să nu dea rezultatul optim și să ducă la frustrare. În plus, există și riscul greșelilor medicale care ar putea cauza deteriorarea sănătății generale și, în unele cazuri, chiar moartea. Cei care folosesc rețelele sociale au adesea o stimă de sine scăzută din cauza comparațiilor pe care le fac în mediul virtual. Oamenii sunt din ce în ce mai puțin autentici pentru că toți încearcă să se încadreze în anumite standarde de frumusețe. Mulți suferă de nemulțumire și dezamăgire față de ei înșiși, din cauza comparației sociale și a decalajului imens dintre real și ideal.

Masca socială a frumuseții și a stării de bine contribuie astfel la o stimă de sine scăzută, la gelozie și tristețe, la evitarea celorlalți, la dependență severă de rețelele sociale, la energie scăzută sau insomnie. Adesea femeile tind să creadă că alți oameni arată mai bine decât ele sau se distrează mai bine decât ele și, în general, sunt mai demne de iubire decât ele.

De la început, suntem învățați să nu judecăm o carte după coperta ei, pentru că aspectul poate fi înșelător. Dar din moment ce creierul nostru iubește scurtăturile, acest sfat este adesea greu de urmat. Pur și simplu nu avem capacitatea de a analiza fiecare interacțiune cu toți cei pe care îi întâlnim, mai ales dacă interacțiunea este scurtă. În schimb, ne bazăm pe indicii evidente. Dacă cineva zâmbește, presupunem că este fericit. Dacă cineva plânge, presupunem că este trist. Când cineva nu reușește într-o direcție, presupunem că este un ratat. Și presupunerile noastre pot fi uneori corecte, dar, de cele mai multe ori, nu sunt. Există un alt proces în joc care face mai dificilă ghicirea adevăratelor sentimente și experiențe ale oamenilor: presiunea socială de a ne arăta propria viață într-o lumină pozitivă.

Starea de bine falsă arată adesea ca cea autentică. Știm cu toții că viața nimănui nu este atât de perfectă pe cât pare. Un studiu din 2011 a arătat că, a te preface că ești fericit pe rețelele sociale, te poate face să te simți un pic mai bine, dar pe termen scurt, însă a fi sincer cu tine și cu ceilalți, îți aduce mult mai mult sprijin din partea prietenilor, cu rezultate mult mai semnificative asupra stării tale de bine autentice. Ne putem convinge oricând că este loc să lucrăm la starea noastră de bine și fericirea lăuntrică, dar nu ne vom putea convinge niciodată că suntem fericiți cu adevărat dacă în realitate nu suntem.

 

 


Follow Us On Instagram