Laserul şi IPL în tratarea cuperozei

Laserul şi IPL în tratarea cuperozei
Laserul şi IPL în tratarea cuperozei

de Dr. Anca Doboş

Medic primar dermato-venerologie
Competenţă în Laser Chirurgical şi Dermatoscopie computerizată. Preocuparea pentru instruire şi perfecţionare s-a regăsit în participarea d-nei dr. Doboş la cursuri şi congrese de perfecţionare atât în ţară cât mai ales în străinătate: Italia, Franţa, Austria, Spania, S.U.A., Canada, E.A.U., Anglia, Suedia.

Eficienţa laserului şi a IPL-ului în tratarea cuperozei

Cuperoza e dată de dilataţia exagerată a vaselor de sânge de la nivelul feţei, ceea ce face ca faţa să se înroşească, dar permanent (nu temporar). Acest lucru face ca, din an în an să fie din ce în ce mai “colorată”: iniţial este rozalie ca în forme mai grave să devină de un roşu intens. Vestea bună este că se tratează foarte bine, dar cu multă răbdare.

Factorii incriminaţi:

1. alimentari: tulburări digestive, diaree, constipaţie, aclorhidrie, hipoclorhidrie, gastrită;
2. infecţioşi: infecţie gastrică cu H pylori, infecţii genitale, rolul acarianului, DEMODEX FOLLICULORUM;
3. temperaturile extreme (frig, căldură mare);
4. vasculari -deficitul circulaţiei venoase faciale.

Exista 4 forme clinice:

1. eritem tranzitor (flush) produsă de stimuli: cafea, alcool, condimente;
2. eritem persistent, cuperoza propriu-zisă;
3. leziuni papulo-pustuloase suprapuse;
4. noduli şi edeme, inflamatie.

Nu exista tratament preventiv. Nici o cremă din lume nu mai tratează cuperoza(doar ameliorează aspectul acesteia)! De fapt, vasele de sânge foarte dilatate care dau culoarea aceea roşie-roz nu au cum să mai fie închise de vreo cremă!

Vasele se pot închide atât cu IPL (Lumina Intens Pulsată) cât si cu laser Nd-Yag, toate având selectivitate pentru pigmentul roşu (hemoglobinic) din vas pe care îl coagulează. Adică: lumina e convertită în căldură care este atrasă preferenţial de tot ce are culoare -în acest caz de sângele din vase.

Acest aspect îl face să se coaguleze, să blocheze vasele şi, în următoarele săptămâni, să ducă la resorbţia vaselor cu sânge şi deci la albirea tenului.
Interesant este că are şi efect de “strângere” a fibrelor de colagen dar şi de micşorare a porilor.

O singură şedinţă are efect vizibil, dar nu este suficientă. Sunt necesare minim 2-3 şedinţe.

Numărul de şedinţe depinde de stadiul clinic în care este surprinsă cuperoza, dar şi de sensibilitatea individuală a pielii, de fototipul cutanat şi de bolile asociate. O persoană mai albă la faţă se tratează în mai puţine şedinţe decât una cu un tip de piele mai închisă la culoare. Deoarece se utilizează lumina, trebuie evitate o perioadă medicamentele sensibile la ea.

Medicamentele care se prescriu în cazul rozaceei: grupa tetraciclinelor, vitamina A – trebuie evitate pe timpul tratamentului cu laser întrucât pot produce reacţii nedorite la nivelul pielii (cu condiţia ca tratamentul să fie făcut de către un specialist în terapiile laser).

În concluzie:

  • în tratamentul cuperozei se caută şi cauza pentru a preveni reapariţia ei;
  • laserul şi/sau IPL sunt foarte eficiente în tratamentul cuperozei.

Dr. Anca Doboş, medic dermato-venerolog
www.drdobosanca.ro


Follow Us On Instagram