Impactul psoriazisului asupra unghiilor de la picioare

Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, caracterizată prin acumularea rapidă de celule cutanate, ceea ce duce la apariția unor pete uscate și mâncărimi pe suprafața pielii. Deși este asociat în mod obișnuit cu pielea, psoriazisul poate afecta și unghiile, inclusiv pe cele de la picioare, ceea ce duce la disconfort și preocupări estetice pentru cei afectați. Vom aprofunda complexitatea psoriazisului și impactul acestuia asupra unghiilor de la picioare, explorând simptomele, cauzele, diagnosticul și gestionarea acestui aspect adesea trecut cu vederea al afecțiunii.

Înțelegerea psoriazisului și a variațiilor sale

Psoriazisul se prezintă sub diverse forme, psoriazisul în plăci fiind cel mai cunoscut. Acest tip se manifestă de obicei sub forma unor pete roșii, ridicate, acoperite cu o acumulare alb-argintie de celule moarte ale pielii, cunoscute sub numele de solzi. Cu toate acestea, psoriazisul se poate manifesta în mod diferit și la nivelul unghiilor, ducând la modificări distincte ale unghiilor care pot fi deranjante și pot indica o inflamație sistemică subiacentă.

Psoriazisul și unghiile de la picioare: recunoașterea simptomelor

Atunci când psoriazisul afectează unghiile de la picioare, poate provoca mai multe modificări notabile, printre care:

  • Înțepături

Placa unghiei este suprafața dură care se află deasupra patului unghial. Este alcătuită din cheratină, care este o proteină întăritoare care se găsește în celulele pielii și ale părului. Psoriazisul unghiilor face ca placa unghiei să piardă celule. Acest lucru duce la formarea de mici gropițe pe unghiile de la mâini sau de la picioare, care pot arăta ca și cum unghiile ar fi fost lovite cu vârful unui pix. Numărul de denivelări variază de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea doar o singură gropiță pe fiecare unghie, în timp ce altele au zeci de gropițe. Acestea pot fi superficiale sau adânci.

  • Modificări ale formei sau grosimii unghiilor

În plus față de denivelări, slăbiciunea structurilor care susțin unghiile poate face acestea să se „destrame”. De asemenea, unghiile pot deveni mai groase din cauza unei infecții fungice numite onicomicoză, care este frecventă la persoanele cu psoriazis. În plus, unghia poate deveni mai groasă deoarece dezvoltă o substanță calcaroasă sub ea. Când se întâmplă acest lucru, se numește hiperkeratoză subunghială și poate fi dureroasă sau incomodă.

  • Separarea de patul unghial

Uneori, unghia se poate separa de patul unghial. Această separare se numește onicoliză. Dacă aveți clienți cu psoriazis unghial, este posibil să observați mai întâi o decolorare galbenă la vârful unei unghii. Culoarea și ridicarea unghiei poate ajunge, în cele din urmă, până la cuticulă. Bacteriile pot pătrunde în spațiul de sub unghie și pot provoca o infecție, ceea ce poate face întreaga unghie să devină negricioasă.

  • Unghiile decolorate

Culoarea unghiei se poate schimba și ea. Este posibil să vedeți o pată galbenă sau roșie pe patul unghiei. Un caz mai sever de psoriazis poate face, de asemenea, ca lunula – forma mică, de semilună, care apare în partea de jos a unghiei – să fie roșiatică. Acest lucru este cauzat de vasele de sânge dilatate. De asemenea, este posibil să observați linii foarte înguste, de culoare roșie-violetă, pe unghii. Acestea se numesc hemoragii în așchie. În plus, unghiile de la picioare sau de la mâini pot căpăta o culoare galben-maronie. Unghiile sfărâmate devin adesea albe.

  • Unghii aspre

Una sau toate unghiile tale pot arăta ca hârtia de șmirghel. Această afecțiune rară se numește trahionichie.

Pedichiura clienților cu psoriazis

Clienții care au psoriazis pot fi mai sensibili la anumite proceduri sau pot avea nevoie de o atenție suplimentară. Aveți grijă să:

  • Nu înmuiați prea mult timp picioarele în apă. Chiar dacă aceasta este o practică obișnuită în pedichiură, perioada prea lungă de stat în apă poate duce la efectul contrar – uscăciunea pielii și a unghiilor. Iar, după cum știm, pielea uscată poate agrava psoriazisul. Pentru a evita erupțiile cutanate, limitați-vă la câteva minute de înmuiere. Sau, în cazul în care se dorește, puteți sări peste acest pas;
  • Mențineți unghiile de la picioarele persoanelor cu psoriazis scurte. Unghiile mai lungi au mai multe șanse să se ridice de pe patul unghial. De asemenea, unghiile mai scurte sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta complicații legate de psoriazis;
  • Un alt pas peste care puteți sări este cosmetizarea cuticulelor. Tăierea sau chiar împingerea cuticulelor înapoi poate duce la rănire sau infecție. Aceasta este o problemă pentru oricine, dar atunci când vorbim despre psoriazis, este extra-important, deoarece rănirea și infecția pot duce la o fenomenul Koebner;
  • Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este pilirea unghiei: nu insistați prea mult, deoarece unghiile clienților cu psoriazis sunt predispuse la dezlipirea de pe patul unghial.
  • Aplicați crema hidratantă a clientului în urma procedurii. Psoriazisul usucă pielea și unghiile, dar cremele hidratante pot avea ingrediente care irită plăcile. Așadar, pentru a evita o situație neplăcută puteți aplica produsul cu care vine clientul sau îi puteți spune să facă acest pas acasă, în cazul în care nu aduce crema cu el.

Cauze și factori declanșatori

Cauza exactă a psoriazisului care afectează unghiile, inclusiv unghiile de la picioare, nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, se crede că este rezultatul unui răspuns imunitar hiperactiv care duce la inflamație și la creșterea accelerată a celulelor pielii. Factorii genetici joacă, de asemenea, un rol semnificativ, deoarece psoriazisul tinde să se regăsească în familie. Diferiți factori declanșatori pot exacerba psoriazisul unghiilor, inclusiv:

  • Traumatisme: leziunile unghiilor, cum ar fi lovirea sau lovirea lor, pot declanșa sau agrava psoriazisul unghiilor;
  • Infecții: infecțiile fungice pot înrăutăți psoriazisul unghiilor și viceversa;
  • Stresul: se știe că stresul psihologic influențează simptomele psoriazisului, inclusiv manifestările sale asupra unghiilor;
  • Medicamente: anumite medicamente pot agrava simptomele psoriazisului;
  • Factori de mediu: condițiile meteorologice reci și uscate pot influența simptomele psoriazisului, inclusiv afectarea unghiilor.

Identificarea și gestionarea acestor factori declanșatori poate ajuta persoanele să își controleze mai bine simptomele psoriazisului unghiilor.

Diagnostic

Diagnosticarea psoriazisului unghiilor implică, de obicei, o examinare amănunțită de către un dermatolog sau un furnizor de servicii medicale specializat în afecțiuni ale pielii. Acesta va examina unghiile și poate efectua teste suplimentare, cum ar fi o biopsie a unghiilor, pentru a confirma diagnosticul și a exclude alte afecțiuni care pot imita psoriazisul unghiilor, inclusiv infecții fungice și traumatisme ale unghiilor.

Psoriazisul care afectează unghiile de la picioare poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, provocând disconfort, probleme estetice și limitări funcționale. Prin înțelegerea simptomelor, cauzelor, diagnosticului și opțiunilor de gestionare a psoriazisului unghiilor, vă puteți adapta serviciile de pedichiură pentru a le oferi clienților experiențe plăcute în salon. Cu un management și o îngrijire adecvată, persoanele care se confruntă cu psoriazisul unghiilor pot atenua eficient simptomele și pot îmbunătăți sănătatea și aspectul unghiilor de la picioare, sporindu-și bunăstarea și încrederea în sine în general.


Follow Us On Instagram