Eram în mansarda casei in care locuiam si am zis… Gata, trebuie sa scriu!

De multe ori, în spatele poveștilor de succes se află multe alte povești care nu se văd sau nu se spun. Am ales pentru această ediție o tânără blogger, care în școala generală a fost victima bullying-ului. A decis mai târziu să privească din altă perspectivă faptul că s-a simțit în acea perioadă ca “rățușca cea urâtă” și astfel a luat naștere blogul “Make-up Swan by Aly”. Astăzi este Educatoare, Make-up Artist, Blogger și mămică. Vă invităm să aflați povestea Mariei Alexandra Ioana sau Aly, așa cum îi spun cei care o cunosc.

La ce vârstă ai simțit prima dată atracția către acest domeniu?
Încă de mică am fost atrasă de domeniul frumuseții. Asta am văzut în familie și cred cu tărie că viața de adult este influențată de experiențele din copilărie. De exemplu, îmi amintesc cum la serbările de la grădiniță mami mă ruja și îmi aplica apoi același ruj în obraji. Ea nu iese nici acum din casă  fără să se machieze. De fiecare dată când mergeam la bunici luam puful de la pudra de pe măsuța de toaletă a bunicii și îmi pudram nasul, așa cum văzusem în filme. Prin liceu am început să mă machiez mai serios, apoi am continuat să îmi îmbogățesc colecția de machiaj, o colecție de care la ora actuală sunt foarte mândră.

Când și cum a luat naștere blogul Make-up Swan by Ali?
După ce mi-am îndeplinit visul de a mă căsători cu bărbatul iubit, am simțit nevoia să urmez cursurile unei școli de machiaj, în primul rând pentru a învăța să mă machiez singură, dar și din pasiunea pe care o avem pentru machiaj de foarte mult timp. Acolo am aflat despre bloggurile din România, până atunci eu le citeam doar pe cele din străinătate, și așa am început să urmăresc câțiva beauty bloggeri. Sfaturile și informațiile pe care le-am primit la cursuri m-au fascinat, așa că m-am gândit la o modalitate de a le transmite și altor fete ca mine, pasionate de machiaj. Primele articole de pe blog au fost de tipul: “Cum să aplici fondul de ten?, Cum să alegi fardul de pleoape?”, toate explicate pe înțelesul oricărui începător.

MARIA ALEXANDRA IOANA 
Blogger @ www.makeupswan.net
Make-up Artist & Educatoare

 

 

 

 

Care este povestea numelui? De ce Make-up Swan?
Acesta este un subiect pe care l-am abordat pe larg și pe blog. În mare, pot spune că are legătură cu povestea “Rățușca cea urâtă”. În școala generală am fost victima bullying-ului. Pentru că eram foarte slabă îmi erau adresate diverse jigniri pe care nu are sens să le menționez aici, iar din această cauză ajunsesem să nu-mi mai doresc să merg la școală. Mă simțeam efectiv ca rățușca cea urâtă. Nu am făcut vreo depresie pentru că în familia mea, atât eu, cât și sora mea am fost mereu încurajate și lăudate. Când am ajuns la liceu unde am avut un colectiv format numai din fete super pozitive, așa cum e și normal la un profil pedagogic, m-am transformat. Îmi amintesc că într-o zi, una dintre colege m-a machiat diferit față de cum știam eu și am primit foarte multe complimente. Am mai crescut și, ușor, ușor mi-am descoperit frumusețea și feminitatea.

Îți mai amintești primul tău articol de pe blog? Despre ce ai scris și unde?
Îmi amintesc cu exactitate. Eram în mansarda casei în care locuiam și am zis…gata, trebuie să scriu! Am scris în acea seară cinci articole, care se pot găsi pe blog la luna ianuarie 2015. Articole scurte, pe care le-am publicat imediat, fără să știu sau să respect vreun criteriu jurnalistic. M-am simțit foarte împlinită. Primul articol a fost rutina mea de noapte. Acele articole nu le-am share-uit pe Facebook, așa că au avut doar câteva vizualizări, ale mele și ale membrilor familiei. O luna mai târziu, în Februarie, am publicat un articol, “Machiajul de zi pe Facebook ” pe care l-am distribuit. Atunci am primit feedback pozitiv, așa că am continuat să scriu.

Cine au fost cei care te-au inspirat și cei care te inspiră în continuare în ceea ce faci? Ce modele/mentori ai avut și ai?
Vorbind la modul general părinții mei sunt cei care mă inspiră să am curaj să fac ceea ce îmi propun. Referior la blog, am multe modele din blogosfera românească, în special acele persoane care fac ceva deosebit, care sunt sincere și autentice. Mă uit foarte mult și la youtuberii din străinătate, am câțiva preferați care mă inspiră, iar pe măsură ce văd ceva diferit, îmi vin tot felul de idei pe care le pot pune eu în aplicare.

Ai câteva proiecte lansate care se remarcă prin unicitate și aș vrea să vorbim de recenzia de 1 minut. Cum ți-a venit ideea? Ce te-a inspirat în acel proiect și ce te inspiră în general?
Încă de la începutul blogului am avut câteva proiecte care au mers foarte bine. Pe blog, Machiajul de sâmbătă – postam în fiecare sâmbătă câte un tutorial de machiaj pas cu pas, în imagini. Acest proiect a durat doar câteva luni pentru că îmi era destul de greu sâmbăta să ma machiez, să fac și pozele, să scriu și articolul. Apoi am avut un proiect pe canalul de YouTube care, la fel, s-a bucurat de succes – Ratare sau Binecuvântare se numea. Testam câte un truc de machiaj de pe Pinterest. Acest proiect l-am desfășurat ceva timp, dar îmi era greu să filmez cu camera, apoi să editez clipul câteva ore pe laptop și, mai ales, să găsesc tot timpul trucuri noi. Proiectul #recenziade1minut m-am gândit bine înainte să-l încep, iar cel mai important aspect pe care l-am luat în calcul a fost să îmi fie ușor să îl realizez, ca să pot fi sigură că va avea continuitate. Ideea mi-a venit după ce am văzut că review-urile publicate pe Youtube erau urmărite doar în primul minut sau maxim două minute. Apoi, eu având cea mai mare comunitate pe Facebook și fiind o platformă unde se poate distribui conținut, am zis să încep acolo. Postez de un an și trei luni recenzia, de luni până vineri de la ora 14:00. Sunt destul de organizată, îmi planific postările din timp, produsele la care vreau să fac recenzii, apoi le filmez pe toate duminica pentru că atunci am mai mult timp. Caut mereu soluții să le îmbunătățesc, se poate vedea evoluția de la primele clipuri la cele de acum, dar păstrez „esența”. Și ca să îmi fie ușor le filmez, le editez și le postez de pe telefonul mobil.

Ești și Make-up Artist. Spune-mi, te rog, ce te pasionează mai mult, să realizezi machiaje sau partea de blogging?
Ador să realizez machiaje. Îmi place când o femeie se uită în oglindă și se minunează de cât de bine îi stă machiată, dar sinceră să fiu, nu aș lăsa blogging-ul pentru machiaj. Îmi place să interacționez cu oamenii, îmi consider urmăritoarele un fel de prietene la distanță, prietene virtuale, și mereu încerc să fac postări care să le fie de ajutor. La acest aspect mă gândeam și la începuturile blogului, că tot revin acolo, la articolele de tipul „Cum să”?

Care a fost cel mai emoționant moment din viața ta profesională? Știm că fiecare etapă are momente emoționante, dar dacă ar fi să alegi doar unul, care ar fi acela?
Din viața profesională, referitor la blogging, cel mai emoționant moment a fost când un brand a dat share articolului meu. Mi s-a părut “wow” și datorită faptului că a intrat foarte multă lume să mi-l citească, iar dintre cele care au intrat, unele au rămas cititoare fidele.

Ești mamă, soție, make-up artist, educatoare…cum reușești să le împaci pe toate? Ce faci pentru a păstra echilibrul între toate acestea?
Nu este ușor, dar nici imposibil. Îmi petrec cât de mult timp pot cu familia, sunt plecată de acasă maxim șase ore pe zi. Filmatul clipurilor după cum am spus mai sus îl fac duminica, iar clipurile le editez noaptea după ce adoarme băiețelul meu sau în mașină, în drum spre serviciu. Rar apuc să mă uit la câte un serial, câte un film, și e adevărat că mă culc destul de târziu, dar îmi place ceea ce fac și eu cred că se merită.

Ce ne poți spune despre jobul tău de educatoare? Există vreo legătură între educație și industria frumuseții?
Am urmat cursurile liceului pedagogic din București, Colegiul National „Elena Cuza”, iar de la 19 ani am început să predau la aceeași grădiniță la care am fost și eu când eram mică. Sunt colegă cu fosta mea educatoare. Toată practica din liceu mi-a fost de mare folos. Apoi am continuat cu cursurile Universității București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației și am master în Consiliere scolară. Ador să lucrez cu copiii, fiecare zi este o provocare, dar îmi transmit energia lor pozitivă și îmi e drag să le citesc povești, să îi învăț să deseneze și să coloreze, să le explic din ce este formată o plantă sau ce mănâncă un animal domestic. Sigur că există o legătură între educație și industria frumuseții, acesta este motivul pentru care au și așa mare succes tutorialele în care se explică cum se realizează un machiaj sau cum se aplică o anumită cremă. Pot să spun că pe mine mă ajută în clipurile pe care le fac pentru că și explic cum se folosește fiecare produs a cărui recenzie o fac.

Care crezi tu că este “secretul” unei vieți împlinite?
Cred că ține de fiecare persoană în parte, de ce visuri are, de ce își dorește în viață. Eu mi-am dorit întotdeauna să am o familie frumoasă, să am un job la care să merg cu drag și să fiu o persoană bună. Cred că secretul pentru o viață împlinită este să muncești în fiecare zi pentru ceea ce îți dorești, dar să și știi ce îți dorești.


Follow Us On Instagram