Epilarea Definitivă. IPL sau LASER?

Îndepărtarea definitivă a părului nedorit a parcurs un drum lung de la începuturile umile ale tehnicii IPL. O veste bună pentru toți profesioniștii în beauty este că acum avem la dis­poziție o ofertă mult mai mare de aparate pentru îndepărta­rea părului nedorit. Aceste aparate sunt denumite și lasere, iar industria lor producătoare este în continuă creștere, semn că profesioniștii țin pasul cu noile tehnologii. Vestea proastă este faptul că, având în vedere oferta mare, alegerea aparatu­lui potrivit pentru salon poate fi dificilă..

Diferențele dintre IPL și laser

Spre deosebire de epilarea cu laser, care funcționează pe o singură o lungime de undă specifică, IPL (Intense Pulsed Light) funcționează pe un întreg spectru de diferite lungimi de undă. Ca și în cazul altor tratamente bazate pe lumină, IPL funcționează prin emiterea lungimii de undă în piele, care, în cazul îndepărtării părului nedorit, vizează pigmentul acestu­ia. Simplificând, IPL funcționează în același mod în care îm­brăcămintea neagră absoarbe căldura într-o zi fierbinte, față de îmbrăcămintea albă, care o reflectă. Lumina este absor­bită de pigmentul părului, se transformă extrem de rapid în căldură, distrugând apoi celulele în creștere care formează părul.

Majoritatea saloanelor și cabinetelor oferă clienților IPL ca metodă de fotoepilare, în detrimentul laserului. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că echipamentele necesare pentru epilarea IPL sunt mai ieftine. Evident, și efectele sunt mai puțin spectaculoase decât în cazul epilării cu laser. Funcționând pe o singură lungime de undă, laserul este specific, în compa­rație cu IPL, care utilizează un întreg spectru. Din acest motiv, sunt necesare mai puține ședințe cu laser decât ședințe IPL, pentru îndepărtarea eficientă a părului nedorit. Având în ve­dere faptul că doar o persoană cu studii în domeniul medical poate folosi oricare dintre aparatele destinate epilării defini­tive, investiția în acest tip de echipamente este una conside­rabilă, oricum.

Un alt aspect demn de luat în seamă la alegerea echipamen­tului ideal este durerea. Aparatura care mizează pe o tehno­logie dureroasă, sau mai dureroasă, în comparație cu media pieței, ar trebui evitată pe cât posibil. Datorită faptului că epi­larea cu laser este mai rapidă și mai eficientă decât tehnica IPL, cele mai multe dintre persoane sunt tentate să creadă că prima este și mai dureroasă. Acest aspect este fals. Epilarea cu laser cauzează senzații asemănătoare cu atingerea unui obiect cald-fierbinte, dar variază considerabil de la laser la laser. Majoritatea experților susține totuși că laserul este mult mai puțin dureros decât IPL, care utilizează sute de lungimi de undă în fiecare puls, încălzind pielea fără să distrugă ce­lulele nedorite. Un aspect demn de a fi menționat este faptul că cele mai multe echipamente laser moderne sunt echipate cu ventilatoare de răcire pentru a domoli senzația de durere. Roșeața temporară este un efect secundar care poate apărea chiar și în cazul aparatelor ultraperformante.

Cui i se potrivește epilarea cu laser?

Orice client care are părul de culoare închisă și pielea ne­bronzată, relativ deschisă la culoare, poate beneficia de avan­tajele epilării cu laser, pe orice porțiune a corpului. Spre de­osebire de IPL care se aplică doar pe pielea palidă, unele lasere disponibile acum pot îndepărta și părul celor cu pielea medie și întunecată. Cu toate acestea, fiecare ședință de epi­lare este personală, așa că riscurile și beneficiile trebuie luate în considerare în funcție de fiecare persoană în parte.

În ceea ce privește înlăturarea părului deschis la culoare, acest lucru este un mit. Laserele nu pot elimina părul blond, roșu, alb sau gri. Veștile din industrie anunță că, în curând vor putea fi eliminate și aceste tipuri de păr, dar aparatele nu sunt încă perfecte și nu pot fi numite „lasere”. Niciun furnizor care susține că laserul lor poate elimina părul deschis la culoare nu spune (încă) adevărul.

De asemenea, pielea bronzată ar trebui ținută departe de ori­ce fel de laser sau IPL. Nu folosim lasere sau IPL pe pielea clienților, deloc, timp de patru săptămâni de la expunere la soare, deoarece poate fi atacat chiar pigmentul din piele și procedura poate cauza cicatrizări. Același lucru este valabil și pentru bronzarea artificială, din aceleași motive.

Dacă aveți în față o clientă gravidă sau una care alăptează, eliminarea definitivă a părului nedorit nu este recomandată. Unele medicamente sau suplimente (anumite antibiotice, an­tidepresive, inclusiv sunătoarea) vor determina, de aseme­nea, o hipersensibilitate a pielii, astfel că îndepărtarea părului definitivă a părului nedorit nu este recomandată nici prin teh­nica laser, nici prin IPL.

Este epilarea definitivă chiar definitivă?

Indiferent dacă optați pentru metoda laserului sau pentru IPL este este bine să aveți în vedere că aceste metode nu sunt 100% definitive, indiferent ce aparat ați alege pentru salon sau clinică. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că nu toți foliculii pot fi distruși. Eficiența depinde de modul de creștere a părului, dar și de zona tratată. În general, putem vorbi de o eficiență de aproximativ 95% pe gambe, în timp ce copasele se bucură de o medie de doar 70%. Procentele variază și în funcție de alte criterii, iar un specialist își va informa întodeau­na complet și corect clientul în acest sens. Un alt aspect demn de menționat este posibilitatea ca, după ce clientul a parcurs întregul număr de ședințe recomandate, să mai apară câteva fire de păr. Din cauza ciclului de creștere a foliculilor piloși, care variază, anumite persoane vor avea nevoie de o ședință extra, ca pielea să fie perfectă și complet lipsită de păr ne­dorit.

De câte tratamente cu laser va avea nevoie clientul meu?

În general, când vine vorba de laser, numărul de ședințe re­comandate pentru eficiență maximă este de la șase la 12 tra­tamente, dar acesta poate varia foarte mult, în funcție de zona corpului pe care o tratați, de creșterea părului ca urmare a unor dezechilibre hormonale, de stilul de viață al clientului și de medicamentele pe care acesta le utilizează și care pot să influențeze numărul de tratamente de care are nevoie. Un secret este păstrarea programărilor recomandate, la datele fixe alese de specialist, lucru care va duce la obținerea de rezultate mai bune pentru client. În general, tratamentele cu laser sau IPL durează între 15 și 90 de minute, în funcție de dimensiunea zonei supusă acestuia.

Care sunt întrebările pe care și le pun clienții înainte de a alege salonul/clinica?

Ar trebui să aveți în vedere faptul că, fiind vorba despre un tratament relativ costisitor și de durată, clienții se vor infor­ma temeinic înainte să aleagă clinica/salonul. Este, desigur, extrem de util să știm cum se informează clientul și care sunt cele mai importante criterii de selecție pentru acesta.

În ziua de astăzi, aproape oricine verifică recenziile online, înainte de orice altceva. Oamenii au încredere în părerile ce­lor cu experiențe similare, chiar dacă vorbim de necunoscuți. De aceea, nu doar alegerea echipamentului adecvat, modern este importantă, ci și întreaga experiență a clientului. Alege­rea unui personal nepotrivit se poate dovedi dezastruoasă, indiferent cât de mare a fost investiția în echipamente.

Cât despre achiziționarea acestuia, orice specialist în frumu­sețe ar trebui să fie cel puțin la fel de bine informat ca per­soana din fața sa, clientul. De aceea este util să citiți recenzii, să căutați aparatul pe care doriți să îl achiziționați și clinicile/ saloanele care îl utilizează deja.

Diversitatea este foarte importantă pentru clienți. În momen­tul în care clienta a decis că o anumită clinică este potrivită nevoilor ei, cel mai adesea va întreba dacă au mai multe echi­pamente, chiar dacă s-a optat deja pentru un anumit tip de epilare definitivă. Faptul că o clinică pune la dispoziție mai multe tipuri de aparate, arată că aceasta investește în echipa­ment și poate furniza alternative dacă nu se obțin rezultatele dorite cu un anumit tip de aparat.

De asemenea, experiența este foarte importantă pentru orice tip de client. O clinică sau un salon cu mai bine de cinci ani de experiență în acest domeniu va fi adesea avantajată. Nimeni nu dorește să fie primul când este vorba de un nou serviciu în frumusețe. Rezultatele anterioare contează enorm, așa că o nouă clinică va trebui să investească nu doar în echipamente și personal, ci și în marketing. De asemenea, terapeutul care operează aparatul ar trebui să aibă experiența de cel puțin un an în acest sens. Pentru a asigura clientul de obținerea celor mai bune rezultate este obligatoriu să-i furnizați posibilitatea de a face un test, înainte de începerea procedurilor.


Follow Us On Instagram