Temă de vacanță… Fii un exemplu!

De multe ori ne dorim ca lucrurile din jurul nostru să fie altfel decât sunt, ca oamenii din jur să aibă poate alt comportament, alte atitudini…să fie cumva pe placul nostru. Dacă ne înfuriem, suntem triști sau poate dezamăgiți, tindem să dăm vina pe celălalt. Trăind într-o societate în care se caută predominant vinovați și nu soluții, e și dificil să procedăm altfel decât am fost învățați. Pare ceva normal, deși nu e!

Dar, vorba ceea… orice învăț are și dezvăț. Așa că poate e momentul să încetăm să căutăm vinovați pentru ceea ce simțim și să ne asumăm responsabilitatea emoțiilor, stărilor și comportamentelor noastre. Sunt ale noastre, așa că nu ar trebui să-i mai acuzăm pe alții de ceea ce simțim.

Și totuși, cum am putea să scăpăm de tendința de a-i schimba pe ceilalți și, în același timp, să ne simțim bine cu noi înșine în timp ce ei continuă să aibă aceleași comportamente? Am putea face acest lucru focusându-ne pe noi. Focusându-ne pe ceea ce spunem, pe ceea ce facem, pe acțiunile, stările, emoțiile noastre. Știți vorba aceea “uită-te la tine mai întâi”?…eh, mai simplu, cam despre asta vorbesc.

Fie că știm sau nu, fie că vrem sau nu, suntem exemple pentru cei din jurul nostru. Orice cuvânt, orice gest, orice acțiune…oferă cuiva un exemplu. Unul pozitiv sau unul negativ, unul bun sau unul mai puțin bun. Dacă am fi cu adevărat conștienți de impactul pe care îl putem avea asupra celor din jur, poate că am fi mult mai atenți la noi, la ce facem, la ce spunem, la ce comportament avem. Efectul pe care îl avem asupra celor din jur și asupra lumii este același ca al unui cutremur care are loc departe, pe fundul oceanului, dar ajunge în final să provoace un tsunami în altă parte a lumii.

Te invit în această vacanță să te bucuri așa cum o făceai atunci când erai copil și erai nerăbdător știind că “vine vacanța mare”. Și pentru că multora dintre noi ne sunt familiare temele de vacanță, am și eu o temă de vacanță pentru tine… Fii un exemplu!

Vacanță minunată!
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram