Dr. Raluca Miulescu despre îngrijirea tenului acneic la adolescenți

 

Dr. Raluca Miulescu

 

 

 

Ce este acneea? Cum o putem recunoaște?

Acneea vulgară este o afecțiune cutanată întâlnită frecvent, caracterizată prin dezvoltarea cronică sau recurentă a papulelor, pustulelor sau nodulilor pe față, gât, trunchi sau extremități superioare proximale.

Există o categorie de vârstă predispusă pentru a dezvoltă acnee?

Acneea poate apărea la orice vârstă, de la acneea neonatală la acneea femeii adulte; totuși, grupa de vârstă predispusă este adolescența.

Pentru adolescenți este necesară o anumită rutină zilnică specială de îngrijire a pielii?

Da, desigur, adolescentul cu acnee trebuie să aibă o rutină zilnică: în primul rând, este extrem de importantă curățarea pielii cu un produs special dedicat unui astfel de ten. Astfel, putem opta pentru Acnestil Gel de Curățare Ten cu Tendință Acneică, un gel special conceput pentru curățarea zilnică a tenului de tip gras, mixt, cu multe impurități, cu aspect uleios sau predispus la acnee. Totodată, pentru adolescenții care preferă varianta de spumă, Acnestil Spumă de Curățare se poate aplica dimineața și seara. În al doilea rând, tratamentul propriu-zis pentru acnee va fi recomandat a fi utilizat seara, iar aici medicul dermatolog va decide, împreună cu adolescentul, tratamentul adecvat fiecărui caz în parte: de la retinoid local, peroxid de benzoil, acid azelaic, acid salicilic; o variantă extrem de eficientă este și Acnestil – Cremă Anti-imperfecțiuni, ce reglează secreția sebumului prin acțiunea să keratolitică, calmează și matifiază, reduce și previne imperfecțiunile tenului;  are o formulă ce conţine Pantenol şi Acid Hialuronic, care hidratează şi curăţă în profunzime tenul. Ca toate produsele din gama Acnestil, este recomandat de către Societatea Română de Dermatologie.

În altă ordine de idei, în cazul adolescenților care utilizează seara tratament anti-acneic, se recomandă în cursul dimineții/zilei să aplice o cremă intens hidratantă pentru refacerea barierei cutanate – Acnestil Cremă Mat hidratantă și seboreglatoare este o emulsie cu absorbție rapidă, special creată pentru a estompa  aspectul strălucitor al tenului, de tip mixt sau gras, predispus la acnee. Nu în ultimul rând, la fel de importantă este și utilizarea fotoprotecției în cursul dimineții: atenție deosebită când alegem crema fotoprotectoare, deoarece este necesar să facă parte dintr-o gama pentru ten acneic; putem opta pentru Acnestil SPF 50+, cu o formulă inovatoare, fără emulgatori, care nu lasă urme lipicioase pe piele, conferindu-i acesteia o senzație mătăsoasă. Acest produs asigură protecție cu spectru larg împotriva radiațiilor UVB – UVA, oferind confort maxim pielii. Este concepută astfel încât să reducă riscul de iritație al ochilor, să prevină apariția arsurilor solare, a petelor și a eritemului și combate excesul de sebum. Se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pe pielea bine curățată, apoi se aplică din nou, la fiecare două ore.

Care sunt cauzele apariției acneei?

Acneea vulgară este o afecțiune inflamatorie a unității pilosebacee, care este compusă din foliculul de păr și glanda sebacee. Patogenia acneei implică o interacțiune complexă a factorilor gazdă, cum ar fi stimularea mediată de androgeni a glandelor sebacee, disbioza în microbiomul foliculului pilosebaceu și răspunsurile imune înnăscute și celulare și poate fi influențată de factori genetici.

Dezvoltarea leziunii — microcomedom (un mic dop hiperkeratotic compus din corneocite în porțiunea inferioară a infundibulului folicular) este considerat precursorul leziunilor clinice ale acneei vulgare, care includ comedoane închise (deseori numite „puncte albe”), comedoane deschise (numite „puncte negre”) și papule inflamatorii, pustule și noduli. Procesul prin care microcomedoanele se dezvoltă și evoluează în alte leziuni de acnee rămâne de greu de elucidat, dar poate implica interacțiunea a patru factori patogeni principali:

  • Hiperkeratinizare foliculară;
  • Producție crescută de sebum de către glandele sebacee;
  • Cutibacterium acnes (C. acnes, anterior Propionibacterium acnes), un difteroid anaerob care este o componentă normală a florei pielii;
  • Inflamație.

Următoarele fac parte din patogeneză acneei:

  • Acumularea de sebum și material keratinocitar transformă un microcomedon într-un comedon închis;
  • Orificiul folicular se deschide cu distensie continuă, formând un comedon deschis – keratinocitele dense, lipidele oxidate și melanina contribuie la culoarea închisă a comedoului deschis;
  • Răspunsurile imune la C. acnes contribuie la dezvoltarea papulelor și pustulelor inflamatorii – ruptura foliculară eliberează bacterii, lipide proinflamatorii și cheratină în dermul înconjurător, ceea ce duce la exacerbarea inflamației și/sau formarea nodulilor.

Glandele sebacee și rolul androgenilor – androgenii contribuie la dezvoltarea acneei prin stimularea creșterii și a funcției secretoare a glandelor sebacee, ducând la creșterea producției de sebum. Se crede că producția crescută de sebum oferă un mediu de creștere pentru C. acnes, ce folosește trigliceridele din sebum că sursă de nutrienți prin hidrolizarea lor în acizi grași liberi și glicerol. Mediul anaerob, bogat în lipide din microcomedoane, permite acestor bacterii să prospere.

Factori genetici – persoanele cu membri apropiați ai familiei cu acnee prezintă un risc crescut de apariție a bolii, susținând astfel o componentă genetică a acesteia.

Există mai multe tipuri de acnee? Care sunt acestea?

Acneea vulgară este formă cea mai frecvent întâlnită. Distribuția tipică a acneei vulgare se corelează cu zonele corpului cu glande sebacee mari, receptive hormonal, inclusiv fața, gâtul, torace anterior sau posterior și partea superioară a brațelor. Pot fi prezente unul sau mai multe tipuri de leziuni active, inclusiv:

  • Comedoane închise – neinflamatorii, <5 mm, în formă de cupolă, netede, papule de culoarea pielii, albicioase sau cenușii;
  • Comedoane deschise – papule neinflamatorii, <5 mm, cu un orificiu folicular central, dilatat, care conține material keratotic de culoare gri, maro sau negru;
  • Acnee papulo-pustuloasă – papule și pustule inflamate, relativ superficiale, de obicei <5 mm în diametru;
  • Acnee nodulară – papule mari (≥0,5 cm) sau noduli (≥1 cm) adânci, inflamate, adesea sensibile
  • Variante mai rare ale acneei vulgare includ acneea conglobată și acneea excoriată.

Acneea conglobată este o formă severă de acnee nodulară care apare cel mai adesea la bărbații tineri. Zonele afectate frecvent sunt toracele anterior/posterior și fesele, dar poate apărea și pe față sau pe alte zone. Leziunile sunt de  mari dimensiuni, drenante și pot apărea cicatrici severe. Tracturile sinusale se manifestă ca leziuni fluctuante, liniare și se formează atunci când nodulii confluează. Simptomele sistemice sunt absente.

Acneea excoriată se prezintă sub formă unei erupții formate din comedoane sau papule inflamatorii, excoriate în mod cronic și obsesiv, ceea ce duce la eroziuni și cicatrici. Această afecțiune este adesea observată la femeile tinere. Poate fi asociată cu o tulburare psihiatrică de bază, iar tratamentul poate implica antidepresive și psihoterapie.

Există o perioadă a anului în care se agravează acneea?

Acneea se agravează în special în sezonul cald, primăvară și vara.

Când ar fi recomandat să ne adresăm medicului dermatolog?

Întotdeauna un sfat din partea medicului dermatolog este binevenit. Cu cât adolescenții se prezintă mai devreme, cu atât tratamentul recomandat ține acneea sub control.

Cum se curăță și exfoliază un ten acneic?

Exfolierea sau curățarea tenului cu acnee se decide în funcție de forma de acnee cu care se confruntă adolescentul din fața noastră. Astfel, curățarea de două ori pe zi este necesară oricărui tip de acnee, în timp ce exfolierea este rezervată formelor retentionale, cu multe comedoane, și se realizează doar de către sau sub îndrumarea medicului dermatolog. Pe de altă parte, o exfoliere excesivă poate duce la dermatită de contact sau xeroza și iritația tenului.

Cât de importantă este hidratarea pentru un ten acneic sau cu predispoziție la acnee?

Hidratarea tenului cu acnee este extreme de importantă. În primul rând, multe dintre produsele recomandate pentru tratamentul acneei au rolul de a reduce secreția de sebum și, implicit, de a usca tenul. Pe de altă parte, tenul acneic necesită o hidratare corespunzătoare, din cauza fenomenului inflamator.

Multe persoane au fost dezamăgite de produsele utilizate. Din punctul de vedere al unui dermatolog – care sunt produsele eficiente pentru tratarea acneei?

La această întrebare trebuie să menționăm gama Acnestil de la Rilastil. Important de adăugat este faptul că are produse care nu conțin parfum, au teste dermatologice, oftalmologice, hipoalergenice, non-comedogenicesiimpotriva a cinci metale grele care pot cauza diverse reacții asupra pielii: nichel, mercur, crom, cobalt și paladiu.

Care ar trebui să fie rutina de îngrijire a unei persoane cu ten acneic?

O rutină simplă și eficienta pe care brandul Rilastil o recomandă împotriva acneei este alcătuită din doar două produse Acnestil. Este vorba despre Gelul de Spălare sau Spuma de Curățare (în funcție de nevoie și recomandarea medicului) iar pasul doi este aplicarea cremei Attiva sau crema Mat.

P.S: Există chiar o campanie frumoasă pe care toți cei care se confruntă cu un ten acneic sau își doresc să prevină acneea, pot să o urmărească pe social media cu ajutorul hashtagului: #rutinain2pasi.

Totuși, este important consultul unui medic specialist chiar dacă am văzut pe social media produsele potrivite?

Da, este important. De exemplu, un medic poate determina tipul de ten și poate să prescrie produse pentru o #rutinain2pasi potrivită. De exemplu: pentru un ten care are nevoie de reglarea cantității de sebum recomand: curățarea cu gelul sau spuma Acnestil și aplicarea ulterioara a cremei Mat.

Joacă un rol important alimentația în favorizarea apariției acestor condiții ale pielii?

Da, alimentația este extrem de importantă în acnee, datorită legăturii directe dintre intestine și piele, denumit și axa intestin-piele. Astfel, la adolescent, tot ceea ce mănâncă se va observă la nivel cutanat, sub formă de acnee sau foliculită. Este necesar să recomandăm o dietă echilibrată, consum de fructe și legume proaspete, și mâncare preparată. Se vor evita alimentele pro-inflamatorii, în special lactatele de vacă și glutenul.

Dar protecția solară? Se apropie primăvara și abia așteptăm razele de soare călduroase. Cum ne protejăm împotriva razelor nocive dacă avem un ten acneic?

Încă puțin și primăvara este la ușă, iar noi toți suntem dornici să ne bucurăm de razele soarelui. Și da, cei care au ten cu acnee pot beneficia și de protecție solară și să lupte împotriva acneei! Cum? Cu ajutorul cremei Acenstil SPF50+.

Intervenim asupra coșurilor sau nu?

Nu reprezintă o variantă bună să intervenim acasă asupra coșurilor, deoarece, în primul rând, se pot formă cicatrici. Totodată, infecția poate disemina și pot apărea și mai multe leziuni. Nu în ultimul rând, se poate produce o inflamație și mai mare la nivelul papulei/nodului respectiv. Nu în ultimul rând, există zone la nivelul feței cu risc deosebit în cazul infecției.

Prevenție și nu tratament? Sau sunt eficiente împreună?

O întrebare complexă. De exemplu, Rilastil este o gamă care ajută atât la prevenție în cazul unui ten cu predispoziție acneică, cât și la folosirea produselor în timpul unui tratament în cazul acneei ușoare și moderate.

Care este elementul cheie în prevenția și tratarea acestei patologii?

Cred că sunt două elemente importante: răbdarea (din păcate, acneea este o afecțiune cronică, cu care adolescentul se poate confruntă pe toată perioada pubertății; tocmai de aceea, este important să îi explicăm necesitatea înțelegerii acestui lucru și complianței la tratament, a faptului că este bine să revină la controale periodice, conform programărilor și consecvență în urmarea #rutineiin2pasi corespunzătoare.

De obicei rămân cicatrici după acnee? Dacă da, ce se poate face pentru a scapă de ele?

Da, pot rămâne cicatrici în urma acneei. Din fericire, există tratamente, de la terapie locală, cu preparate topice reepitelizante sau peelinguri, până la terapii laser. Tocmai de aceea este necesar să fie cerut sfatul unui specialist, care va ghida adolescentul pentru ca acesta să nu rămână cu cicatrici post-acneice.

Nu uitați de o alimentație sănătoasă! Apelați la un specialist, cereți sfatul unui medic dermatolog. Aveți răbdare, realizați o echipă împreună cu specialiștii și țineți acneea sub control. Întocmiți liste de la o vizită la altă, pentru a vă clarifica nelămuririle.


Follow Us On Instagram