Cosmetica masculină

În zilele noastre utilizarea produselor cosmetice de către bărbați nu mai este un subiect tabu. Creșterea rapidă a acestei practici din ultimii ani a condus industria frumuseții spre înființarea unei categorii de produse și servicii cosmetice destinate exclusiv bărbaților. Numărul mare de cereri a dus treptat spre dezvoltarea acestei ramuri de îngrijire pentru domni, dar și la „infiltrarea” lor în toate domeniile industriei frumuseții.

Cosmetica reprezintă un domeniu de mare amploare, ramurile acesteia fiind variate, însă toate având același scop – înfrumusețarea și însănătoșirea. Deși acest termen este extrem de răspândit, puține persoane știu cu ce se ocupă de fapt cosmetica. Această noțiune amplă cuprinde toate tratamentele destinate pielii, părului corporal și facial, respectiv epilarea, pensatul, vopsirea genelor, sprâncenelor și bărbii, dar și machiajului. Multe persoane ar putea spune că nu toate aceste practici sunt utilizate de sexul masculin, însă statisticile contrazic mentalul colectiv. Deși cosmetica se practică de mii de ani, aceasta a devenit o profesie certificată abia în secolul al XX-lea, iar în ultimii ani devenind foarte îndrăgită de bărbați. Aceștia nu ocupă doar rolul de clienți în saloanele de înfrumusețare, ci și de specialiști.

Nevoia de a arăta cât mai bine și de a avea grijă de propria persoană este comună atât femeilor, cât și bărbaților, prin urmare, și domnii apelează la serviciile specialiștilor din saloanele de înfrumusețare. Pe lângă igiena personală, hainele impecabile și atitudinea potrivită, bărbații au nevoie și de tratamente cosmetice pentru a-și contura imaginea. Aceste servicii variază și sunt adaptate în funcție de nevoile și dorințele clientului. De asemenea, importanța acordată cosmeticii masculine este susținută de înființarea saloanelor destinate exclusiv acestora, dar și de pregătirea profesională a cosmeticienilor care se specializează în cosmetică masculină. Bineînțeles, atât procedurile, cât și produsele pentru cosmetica masculină sunt numeroase și pot fi utilizate acasă sau la salon, însă, de cele mai multe ori bărbații aleg proceduri se regăsesc îndepărtarea părului facial și corporal cu ceară, tratamentele pentru acnee și puncte negre sau electrostimularea. În ceea ce privește produsele utilizate acasă, mulți bărbați dețin cel puțin o cremă hidratantă pentru față și o loțiune pentru corp. Este foarte important ca procesul de cosmetizare să continue și acasă cu produse recomandate de specialiști, pentru menținerea și întreținerea rezultatelor.

Cele mai solicitate proceduri de către bărbați

O procedură extrem de întâlnită la care apeleazăbărbații este cea care se ocupă de părul facial și corporal. Când vina vorba despre barbă și sprâncene, domnii devin din ce în ce mai atenți și mai interesați. Este arhicunoscut faptul că părul facial conturează masculinitatea, însă dacă barba nu are un aspect îngrijit, imaginea nu va sugera bărbăție, ci lipsă de interes asupra propriei persoane. Din acest motiv, numeroși bărbați apelează la serviciile cosmeticienilor pentru îndepărtarea părului nedorit. Acest proces este relativ simplu, însă necesită multă precizie și atenție. Primul pas este stabilirea formei bărbii pe care o dorește clientul, apoi trasarea conturului cu ajutorul unui creion dermatograf. Ulterior se aplică ceara cu un instrument special care oferă precizie pentru respectarea conturului trasat anterior și se îndepărtează rapid, cât mai aproape de nivelul pielii și în sensul opus creșterii firelor de păr. La finalul procedurii se aplică o loțiune specială pentru calmarea pielii și pentru prevenirea iritării acesteia. Barba domnilor poate fi scurtată sau nivelată în funcție de preferințele acestora.

În ceea ce privește îndepărtarea părului corporal, procedurile sunt asemănătoare cu cele destinate femeilor. De asemenea, unii bărbați doresc eliminarea părului de pe întreaga suprafață a corpului, iar alții doar de pe anumite zone, cele mai populare fiind axilele și picioarele. Spre deosebire de femei, care apelează la serviciile de epilare pe tot parcursul anului, majoritatea bărbaților se ocupă de acest aspect doar în sezonul cald. Legat de îndepărtarea părului facial, domnii se prezintă regulat la ședințele de stilizare a sprâncenelor. În general, aceștia optează pentru pensatul subtil, fără accentuarea exagerată a formei, pentru a păstra aspectul natural și, în același timp, îngrijit al sprâncenelor. Vopsitul este și el foarte cerut, atât pentru barbă, cât și pentru gene și sprâncene.

A doua practică în topul celor mai cerute tratamente cosmetice pentru domni este reprezentată de îngrijirea pielii, atât faciale, cât și corporale. Probabil ați remarcat deja că există din ce în ce mai mulți bărbați care vă trec pragul saloanelor și doresc diferite proceduri pentru piele. Când vine vorba de pielea facială, domnii se confruntă adesea cu acneea și cu punctele negre, iar în consecință apelează la specialiști pentru soluționarea problemei. De asemenea, cererile sunt foarte mari și pentru tratamentele de întârziere a apariției semnelor de îmbătrânire, de estompare a cearcănelor, dar și pentru exfoliere și hidratare. În ceea ce privește pielea lor corporală, bărbații optează pentru tratamente de estompare a vergeturilor și a altor imperfecțiuni ale pielii, de hidratare, dar și de sporire a elasticității pielii. Alte tratamente cerute sunt cele anticelulitice, însă prin natura existențială, puțini domni se confruntă cu această problemă, cele de estompare ale arsurilor, dar și cele pentru cicatrici.

O practică aparte, mai puțin cunoscută decât cele menționate anterior, însă din ce în ce mai populară, este electrostimularea. Ei bine, ultimii ani au adus cu sine numeroase proceduri care facilitează obținerea unui aspect plăcut. Tratamentul prin electrostimulare reprezintă o procedură sigură și simplă prin care 24 de electrozi sunt aplicați pe diferite zone de tratament, în funcție de dorințe și necesități, stimulând astfel mușchii și făcându-i să lucreze. Această stimulare creează o cerere foarte mare de energie în mușchi. Pentru a satisface această cerere, mușchii utilizează ca sursă de energie grăsimile aflate în proximitate, arzându-le în aceeași modalitate prin care se ard în timpul exercițiilor fizice. Efectele tratamentului de electrostimulare sunt tonifierea rapidă, scăderea în centimetri, accelerarea funcțiilor organismului și a circulației sângelui, combaterea retenției de apă, dar și redobândirea fermității și elasticității pielii.

O altă practică deosebită în rândul bărbaților, dar și controversată de această dată, este machiajul. Makeup-ul în rândul domnilor a devenit practicat în ultimii ani și s-a observat că bărbații se descurcă foarte bine la acest capitol, cel puțin ca specialiști. Deși multe persoane resping legătura dintre sexul masculin și machiaj, aceasta există și evoluează tot mai rapid. Numeroase produse de make-up poartă numele bărbaților care le-au conceput. De asemenea, în saloane, bărbații sunt extrem de apreciați pentru ceea ce realizează cu ajutorul produselor de make‑up. Chiar dacă unele persoane sunt împotriva acestui fenomen, acesta este întâlnit zilnic la TV. Nu doar femeile care apar pe micile ecrane pentru a prezenta știrile, diverse emisiuni sau pentru a-și juca rolul în filme poartă machiaj, ci și bărbații. Evident, acestora le sunt aplicate mult mai puține produse în cantități reduse considerabil, însă machiajul este indispensabil. De asemenea, există și cazuri speciale în care unii dintre domni se machiază zilnic, indiferent de activitățile pe care urmează să le săvârșească în ziua respectivă, aceasta fiind rutina lor.

Prin urmare, cosmetica masculină însumează oîntreagă serie de practici destinate bărbaților, prin care aceștia beneficiază de diverse tratamente pentru a arăta cât mai bine. Deși doamnele au considerat întotdeauna că au prioritate în industria frumuseții pentru că atât meseria, cât și serviciile au fost până nu demult destinate lor, domnii le ajung din urmă, ocupând tot mai mult teren în acest domeniu și având succes tot mai mare.


Follow Us On Instagram