CONCURENŢA NAȘTE CALITATE

 

Alina Bedeleanu, Makeup Artist, Formator, Owner Școala de Machiaj Prostetic „Alina Bedeleanu”

Pasiunea Alinei Bedeleanu pentru machiaj are rădăcinile în copilărie, pentru că încă de pe vremea aceea îi plăcea să creeze, să combine culori și să experimenteze tot felul de combinații cromatice din ce găsea prin casă. A început cu machiajul de beauty, dar pentru că i se părea că se limitează a mers și către cel de fantezie, iar din dorința de a deveni un “makeup artist complet”, așa cum chiar ea spune, a simțit că e nevoie să stăpânească și machiajul prostetic. A deschis prima școală de profil din țară. Vă invităm să aflați mai multe despre Alina, machiajul prostetic și machiajul efecte speciale din acest interviu fascinant.

 

De unde vine pasiunea pentru machiaj? Care a fost momentul în care ai simțit atracția către acest domeniu?
Încă din copilărie. Am cochetat cu arta de mic copil, îmi plăcea să creez, să combin culori, să experimentez fel de fel de combinații cromatice din ce îmi era la îndemână prin casă: creioane colorate, papiote, hârtii colorate etc. În adolescență deja machiajul era parte din mine, eram deseori rugată de prietene să le ajut cu un strop de inspirație. În vremea aceea eram angajată part time la o agenție de fotomodele unde am avut ocazia să-mi fac mâna 🙂 . Tot atunci a fost momentul când am început să câștig și mici „atenții” financiare ce mi-au oferit și altă pespectivă, să privesc această pasiune ca o meserie.

Povestește-ne cum a fost drumul tău profesional. Când și cum ai început să practici această meserie?
Nu ușor. Fără perseverență și seriozitate nu răzbești. Sunt mai bine de 16 ani de când am pornit pe acest drum, primul pas l-am făcut când m-am înscris la prima școală de machiaj, mai mult ca hobby, cel de-al doilea pas a venit când am hotărât să depășesc nivelul de hobby și am decis să urmez cursul de makeup al Școlii de Televiziue „Tudor Vornicu”.
Acesta a fost însă doar începutul. Pe măsură ce învățam și deprindeam diferite tehnici, setea de cunoaștere parcă devenea tot mai mare. Am urmat cursuri de machiaj SFX și Prostetică în afara țării, workshop-uri etc. În acest domeniu este necesar pentru a evolua să studiezi, să experimentezi și să înveți mereu. Am trecut prin toate tipurile de makeup de la beauty, editorial fashion, creative până la cel de Efecte Speciale și Prostetică. Le practic pe toate, toate îmi sunt dragi și îmi aduc satisfacții enorme.

Care a fost cel mai provocator moment din viața ta profesională de până acum? Dar cel mai emoționant?
Fiecare proiect în parte este important. Le atribui timp și multă implicare, pun suflet în tot ceea ce fac și ador satisfacțiile de această natură, când proiectul este finalizat și munca noastră este răsplatită prin aprecierea atât din partea clientului, cât și a publicului, fie că este vorba de un spectacol, film, reclamă etc. Domeniul în care lucrez în sine este provocator și ne-am construit o mentalitate prin care totul este posibil, orice este realizabil. De altfel, în rândul colaboratorilor noștri cred că s-a și format o imagine despre ceea ce facem noi, ce putem, îmi place să cred că ne văd ca pe echipa care poate orice. E complicat? Atunci să chemăm Școala de Machiaj Prostetic. Dacă ar fi să spun concret, un proiect provocare, pot să amintesc musicalul „We Will Rock You”, show-ul s-a desfășurat la Sala Palatului, având-o ca protagonistă pe Loreana Groza care a purtat, cu atitudinea specifică, lucrarea noastră prostetică. Cât despre emoționant, primul lucru care-mi vine în minte este filmul „Capra cu Trei Iezi”, în rol principal inegalabila Maia Morgenstern, cu care a fost o imensă onoare să lucrez și unde au fost multe momente încărcate cu emoție.

Ce este Machiajul Prostetic? Cum este perceput acest tip de machiaj în România față de alte țări?
Machiajul prostetic este în topul machiajului transformațional. Și denumirea sugerează direcția în care se îndreaptă acest tip de machiaj. Prin diferite proteze siliconice sau alte materiale poți schimba radical fizionomia sau corpul cuiva. E o disciplină care combină mai multe domenii complexe cum ar fi sculptura, matrițarea, pictura, este fascinantă . În România a fost destul de greu să aduc această „nouă” ramură a machiajului. Erau mulți care nu știau să pronunțe corect termenul, iar reticența a fost destul de pregnantă. Însă timpul le rezolvă pe toate, o dată cu trecerea anilor, prin informare, cu dovada lucrărilor fascinante realizate prin această tehnică, publicul din România începe să ne primească din ce în ce mai bine.

De ce ai ales Machiaj Prostetic? Când a apărut atracția către acest tip de machiaj?

Evident, am început cu machiajul de beauty, dar n-am putut să mă limitez la atât, ușor m-am dus și spre cel de fantezie de unde a mai fost un pas până la cel transformațional. Un pas însă destul de mare, multe ore de studiu și muncă, răbdare și perseverență. Eu practic toate ramurile makeup-ului, însă într-adevăr cred că motivul a fost provocarea. Am simțit că trebuie să stăpânesc și acest tip de machiaj dacă vreau să fiu un makeup artist complet. Pe masură ce stăpanești mai bine această tehnică atracția parcă este tot mai puternică. Ador să fiu provocată de fiecare personaj pe care trebuie să-l creez împreună cu cursanții mei, tot timpul apare ceva nou.

Care este povestea Școlii de Machiaj Prostetic „Alina Bedeleanu” pe care ai înființat-o? Cum a luat „naștere”?
Chiar este o poveste, este o poveste încă în desfășurare. Și pot spune că este la propriu o poveste cu prinți și prințese, creaturi și monștri. Ideea a plecat încă de când am vrut să urmez eu cursurile unei astfel de școli și a trebuit să plec din țară. Atunci a fost sămânța. Au trecut apoi câțiva ani de practică, iar când m-am simțit pregatită am hotărât să înființez Școala de Machiaj Prostetic. Pentru mine este o realizare faptul că foarte mulți makeup artiști îmi spun că așa au aflat de această ramură și nu pot să-ți spun ce satisfacție am când văd că le insuflu și altora pasiunea pentru acest tip de machiaj.

Care este diferența între Machiajul Prostetic și Machiajul Efecte Speciale?
Diferența este dată de modul în care gândești o transformare. Machiajul prostetic necesită lucru în atelier: se ia mulajul artistului, după caz al feței sau alte părți ale corpului, se sculptează, modelează, matrițează, se toarnă, ulterior aplicându- se lucrarea prostetică. Machiajul de Efecte Speciale se poate realiza direct pe platourile de filmare sau unde se dorește intervenția makeup artistului, se fac transformări direct pe individ.

Cât de solicitate sunt aceste tipuri de machiaje în România și care dintre cele două este mai solicitat? Prostetic sau Efecte Speciale?
Pot spune cu plăcere că deja sunt foarte solicitate. Mi-a trebuit ceva timp să le demonstrez aplicabilitatea și impactul, însă acum lucrez cu majoritatea televiziunilor, teatre, case de producție. Ambele ramuri le folosim și se completează. Machiajul prostetic este într-adevăr mai costisitor datorită materialelor specifice și multelor ore de munca, însă este din ce în ce mai solicitat.

Care pot fi cele mai mari provocări în realizarea unui Machiaj Prostetic sau Efecte Speciale?
Provocări sunt la tot pasul, de cele mai multe ori ni le inducem chiar singuri, propunând idei complexe. Provocările la acest tip de machiaj sunt cele legate de marginile de legătură între lucrarea prostetică și corpul artistului, trecerile trebuie să fie invizibile, să nu se observe. Acum, de expemplu, vreau sa încorporez într-o lucrare prostetică elemente de animatronică, de asemenea, un domeniu fascinant. Știu că am folosit de multe ori în interviu acest cuvant, însă machiaj prostetic chiar este FASCINANT 🙂 . Animatronica se ocupă cu mișcarea firească, nu robotică a elementelor perostetice atunci când este cazul. De exemplu, un clipit, o mișcare de sprâncene a unei măști prostetice, mișcarea unui tentacul etc. Deci… provocări sunt.

Care sunt sursele tale de inspirație în realizarea machiajelor?
Asta da întrebare. Inspirația este foarte importantă. Este o fază a creației care îmi place foarte mult. Caut inspirația în orice mă inconjoară, în natură, filme, povești, peisaje, cât și în trăirile interioare, stări, sentimente. Am citit într-o carte
demult că ideile noi sunt asocieri de idei vechi. Îmi place ca înainte de orice proiect să fac un studiu, să adun cât mai multe informații și repere, într-un fel sau altul se combină și rezultă ideea pricipală, punctul de plecare. Apoi dezvolt…

Care este părerea ta despre evoluția machiajului, în general, în România?
Se vede clar o evoluție, este din ce în ce mai vizibilă. Îmi place că este concurență mare 🙂 . După părerea mea, concurența naște calitate. Mă bucur și îmi place să cred că am pus și eu o cărămidă în acest sens în România. Văd evoulția în fiecare cursant care termină cursurile Școlii de Machiaj Prostetic.

Ce ai recomanda unui Makeup Artist la început de drum?
Să nu subestimeze acest domeniu, să-i arate respect și să dea dovadă întotdeauna de seriozitate. Răbdarea mi se pare alt lucru foarte important. Implicarea, calmul, să aibă drag de meseria lui și să privească mereu în față.

Care sunt ritualurile tale de înfrumusețare?
Cred ca cele pe care le are majoritatea femeilor, nu vă gândiți că eu îmi fac prostetică 🙂 . Glumesc. Ritualuri… demachiere, tonifiere, hidratare plus un machiaj adecvat. În rest,
încerc să zâmbesc cât mai mult.

Ce faci pentru evoluția ta profesională?
Învăț. Tot timpul și de la oricine. În permanență învăț, repet încerc noi tehnici și produse și, pentru că tot am vorbit despre provocări, nu refuz nicio provovare. Cel mai mult evoluezi când vrei mai mult de la tine.

Cum împaci planul profesional cu cel personal?
Foarte bine. Am marele noroc să am lângă mine un om extrem de înțelegător, implicat în tot ceea ce fac, care ma susține din toate punctele de vedere. Când este posibil, însoțește echipa noastră și transformăm totul într-o mică vacanță. Pentru mine, familia este cel mai important lucru și, indiferent de cât timp îmi ocupă filmarile și școala, mereu găsesc variante ca să-mi petrec timpul cu ei.


Follow Us On Instagram