Boli comune ale unghiilor

Ce puteţi face dacă le observaţi la clienţi?

De câțiva ani, unghiile au câștigat un rol foarte important în aspectul femeilor de toate vârstele. Oricât de frumoasă ar fi ţinuta vestimentară, coafura sau machiajul, unghiile sunt cele care completează imaginea finală a unei femei. De asemenea, şi bărbaţii ţin pasul în ceea ce priveşte imaginea lor şi acordă o importanţă deosebită unghiilor. Iar când vorbim despre unghii ne referim, pe lângă manichiură, şi la starea lor de sănătate.

De cele mai multe ori bolile cronice sau acute şi obiceiurile nesănătoase pe care le avem reflectă şi starea de sănătate a unghiilor. Mai jos vă prezentăm simptomele pentru cinci dintre bolile care pot apărea la unghii, astfel încât să le puteţi detecta şi să oferiţi clienților dumneavostră cele mai bune sfaturi.

Roaderea ungiilor (onicofagia)
Obiceiul unei persoane de a-şi roade unghiile se numeşte onicofagie şi este mai mult decât un gest neplăcut, aparent
inofesiv. Comportamentul poate fi legat de stres profund, nervozitate, nesiguranță sau comportament obsesiv – compulsiv. Prin roaderea unghiilor se pot rupe cuticulele şi, fără acestea, există un risc mai mare de infecţii bacteriene, fungice sau virale. În cazul în care lama unghială este deteriorată atunci când unghiile sunt roase, sunt şanse să se piardă forma naturală a unghiei, să crească neregulat, cu denivelări sau zgârieturi. Care poate fi soluţia în cazul unui client care vine cu unghiile roase? Aplicaţi un un lac de unghii pe bază de usturoi sau un component cu gust neplăcut, ca atunci când clientul are tendinţa de a-şi roade unghiile să-şi amintească de riscurile pe care i le-aţi prezentat. De asemenea, nu îndepărtați cuticula în timpul
procedurii și aplicați cremă hidratantă pe mâini la sfârșit.

Unghiile fragile
Unghiile care se rup uşor pot apărea ca o consecinţă a unui factor genetic sau din cauza bolilor cornice şi reumatice, dar nu numai. Se poate ajunge ca acestea să fie moi şi să se rupă uşor şi ca urmare a unor procese chimice agresive sau manichiuri permanente în care s-au eliminat mai multe straturi de cheratină, vitamine și minerale.

Ciupercile (onicomicoza)
Această boală este cunoscută în mod obișnuit ca “ciuperci ale unghiilor” şi este o infecţie care afectează atât unghiile mâinilor cât și ale picioarelor. Contrar a ceea ce mulți oameni cred, această boală nu se produce doar din cauza unei igiene precare, ci poate apărea și atunci când se practică un sport, de exemplu, sau se poate să apară în urma unei vizite la piscină.
Ca manichiuristă nu aveţi pregătirea medicală pentru a trata clienții dumneavoastră, astfel încât este esențial ca atunci când vedeţi un client cu ciuperci la unghiile mâinilor sau ale picioarelor, să-l îndrumaţi către medic pentru tratament.

Petele albe (leuconichie)
Pentru mult timp s-a crezut că petele albe apar din cauza lipsei de calciu, însă medicii neagă. Ceea ce spun ei este că petele albe pot fi legate de insuficienţă renală, ciroză, zona Zoster, rujeolă, stres, menstruaţie. De asemenea, se știe că acestea se pot datora unei mici microtraume în apropierea cuticulei, cum ar fi cele care apar atunci când ne punem mâinile în buzunarele pantalonilor strâmţi. În mod normal petele albe dispar de la sine, pe măsură ce unghia creşte. Cea mai bună metodă de tratament rămâne prevenţia, care constă în reducerea posibilităţilor de traumatizare a unghiilor, şi tratarea bolilor cauzatoare.

Unghii încarnate (onicocriptoza)
Această boală apare atunci când unghia se lipeşte în carne, inflamând-o. Cu siguranță aţi avut mulţi clienți cu această problemă. La picior unghia se taie respectând colţurile.
Acestea obligatoriu trebuie să fie lăsate în afara repliului unghial, fără să fie acoperite de piele prin rotunjire excesivă.
Cel mai indicat este să lăsaţi forma pătrată. Nu este recomandat să faceți pedichiură, dar puteţi să oferiți un răsfăţ picioarelor, astfel încât unghiile să se odihnească și să înceapă să se vindece. În timpul acestei proceduri, înmuiați un antiseptic de bumbac și aplicați-l între marginile unghiei și carne. Rețineți că lungimea corespunzătoare a marginii libere trebuie să fie de un milimetru.

Dacă observaţi şi alte probleme la unghiile clienţilor dumneavoastră, dar nu le puteţi identifica, este bine să-i sfătuiţi să meargă la medic pentru un diagnostic şi să amânaţi maniciura sau pedichiura.


Follow Us On Instagram