Alăptarea la sân şi pierderea părului

Alăptarea la sân şi pierderea părului

Multe mămici după primele luni de alăptare realizează că pierd foarte mult păr. Uneori pierderea părului este atât de masivă încât multe se tem să nu aibă o boală gravă! Se privesc în oglindă cu fiori de teamă: dacă rămân cheală?

Adesea, cel mai incriminat este alăptatul la sân! Dar ce? Alăptăm cu părul? Ei bine, dacă alăptaţi acesta poate fi ţapul ispăşitor pentru orice ţi se întâmplă ţie: de la un panariţiu la o bătătură orice poate fi făcut responsabil de căderea părului. Să încercăm să clarificăm aceste aspecte astfel încât părul tău să…se liniştească.

Părul are o durată de viaţă variabilă care depinde de la o persoană la alta şi, de asemenea, de la o zonă la alta a capului. În cazul unei femei acesta poate avea o durată medie care poate atinge 7 ani (dublu aproape faţă de un bărbat).

În lunga lor viaţă, firele de păr trec prin trei faze distincte, în care se nasc, cresc şi, la final, mor.

Prima fază se numeşte ANAGENĂ şi este cea în care părul creşte şi celulele bulbului pilos se multiplică. Această fază este cea mai lungă din viaţa lui şi durează ani de zile şi priveşte aproximativ 90% din foliculi. În această fază părul poate creşte până la 1m (aproximativ 1cm pe lună).

Cea de-a doua fază se numeşte CATAGENĂ şi reprezintă stagnarea sau declinul. Părul se opreşte din creştere iar bulbul începe să urce spre suprafaţa scalpului. Această fază are o durată de 2 sau 3 săptămâni.

Cea de a 3-a fază se numeşte TELOGENĂ şi este cea în care  firele de păr cad pentru a face loc altora, după ce au lăsat bulbul pilos să se odihnească pentru aproxiamtiv 3 săptămâni.

Date fiind aceste faze, la un moment dat, la un moment dat vom avea fire de păr în creştere, altele în stagnare şi altele în cădere.

În medie pierdem până la 100 de fire de păr pe zi cu excepţia sezoanelor de primăvară şi toamnă când căderea părului este mai importantă! Şi noi năpârlim…ca animalele.

Ce se întâmplă în timpul sarcinii şi al alăptării?

În perioada sarcinii (pentru că de aici trebuie să plecăm cu abordarea) ca urmare a acţiunii estrogenului şi gonadotropinelor, părul are o fază anagenă (de creştere) mai lungă, părul cade mai puţin iar părul pare mai frumos, mai strălucitor şi mai bogat. Unele dintre viitoarele mămici au povestit chiar că hairstylistul lor a fost prima persoană care şi-a dat seama că sunt însărcinate după felul în care arăta părul lor. Atunci când sarcina este finalizată ( indiferent de modul în care vei hrăni nou-născutul), nivelul de estrogeni scade iar la aproximativ 3 luni de la momentul naşterii, efectul lor dispare cu totul aşa încât mai apoi se pierde foarte mult păr. Practic, se pierde cam tot ce s-a păstrat în cele 9 luni de sarcină. Pentru unele mame acest fenomen este progresiv şi nu se sperie aşa uşor dar pentru altele pierderea este bruscă iar temerea că vor rămâne fără podoabă capilară este destul de ridicată. Dacă alăptaţi nu trebuie să daţi vina pe asta, nu există nici o dovadă concretă a legăturii dintre pierderea părului şi alăptat. Părul îşi va urma parcursul său de viaţă, pentru că acesta este, în fapt, procesul fiziologic normal. Într-o perioadă de aproximativ 6-12 luni veţi reveni la podoaba capilară pe care o aveaţi înainte de acest eveniment. Se ştie că durata medie de viaţă a părului se scurtează o dată cu trecerea timpului şi acest aspect nu ţine de perioada gravidiei. Atunci când, de exemplu, traversăm o perioadă de stres sau atunci când nu ne hrănim corespunzător, părul cade mai mult sau are un aspect deteriorat – iar aceasta nu ţine de alăptare.

Căderea părului după perioada sarcinii semnifică doar o schimbare mai accelerată iar firele noi de păr care vor creşte vor fi mai robuste decât înainte de sarcină.


Follow Us On Instagram