Adevăruri ascunse în limbajul corpului

Într-o lume în care cuvintele pot fi interpretate și răstălmăcite cu ușurință, gesturile, expresiile faciale și postura corpului rămân martorii sinceri ai gândurilor și sentimentelor noastre. De ce spun acest lucru? Pentru că studiile ne arată că 55% din procesul comunicării este realizat prin limbajul corpului, 38% prin limbajul paraverbal și doar 7% prin limbajul verbal.
Ochii, care au fost descriși de-a lungul vremii ca fiind oglinda sufletului, sunt primii care ne transmit semnale importante despre interlocutor: de la interes și atenție, empatie și înțelegere, la frică, furie și nesiguranță. O privire directă poate sugera încredere și deschidere către comunicare, în timp ce evitarea contactului vizual poate indica disconfort sau lipsă de sinceritate.
În ceea ce privește postura corpului, aceasta ne transmite indicii despre nivelul de încredere al unei persoane. O postură dreaptă, cu umerii trași înapoi și capul ridicat, indică adesea încredere și control. Pe de altă parte, o postură aplecată, cu umerii căzuți, poate semnala insecuritate sau supunere.
Poziția și mișcarea mâinilor și picioarelor pot spune multe despre starea mentală a unei persoane. Mâinile deschise și palmele la vedere sugerează sinceritate și transparență, în timp ce mâinile ascunse sau încrucișate pot trăda o atitudine defensivă sau lipsa de deschidere. Ori, încrucișarea mâinilor la piept poate indica o barieră psihologică, dorința de a se proteja sau respingere față de discuție.
Picioarele sunt cele mai sincere! De ce? Fiindcă sunt la distanța cea mai mare de creier și astfel sunt cel mai greu de controlat. Astfel, atunci când sunt îndreptate în altă direcție decât interlocutorul pot semnala nerăbdare sau dorința de a încheia conversația. De asemenea, mișcările repetitive, ritmice, pot indica nervozitate sau neliniște.
Și acestea au fost doar câteva exemple de cum comunicăm prin limbajul corpului. Totuși, este important să interpretăm semnalele corpului în context, deoarece diferențele culturale pot influența semnificativ modul în care oamenii folosesc și percep anumite gesturi.
Ștefania Ardelean

Follow Us On Instagram