Rosul unghiilor – un pericol pentru sănătate

Rosul unghiilor (numit și onicofagie) este un obicei destul de comun –  până la 30% din populație face acest lucru. Trebuie să știm că, dacă ne roadem unghiile în mod constant, putem să ne deteriorăm semnificativ unghiile și pielea din jurul acestora.

Cu siguranță voi, specialiștii în domeniul manichiurii, ați întâlnit numeroși clienți cu această problemă și știți deja cum se manifestă consecințele. Pe lângă deteriorarea unghiilor, mai există o problemă – introducerea constantă a degetelor în gură favorizează ingerarea bacteriilor care pot afecta întreg organismul.

Vestea bună este că rosul unghiilor este un viciu la care putem renunța cu toții, iar manichiura profesională este una dintre cele mai bune metode prin care putem face acest lucru.

De ce își rod oamenii unghiile?

Cele mai multe persoane încep să își roadă unghiile în copilărie, după vârsta de trei sau patru ani. Mulți copii renunță cu succes la obiceiul de a-și roade unghiile, de unii singuri sau cu ajutorul părinților. De asemenea, mulți dintre copiii care au obiceiul de a-și suge degetul pot adopta mai târziu rosul unghiilor în locul acestuia. Rosul unghiilor poate începe, de asemenea, în timpul adolescenței sau la vârsta adultă – dezvoltarea bruscă a acestei practici poate fi un efect secundar al anumitor medicamente.

Indiferent de momentul în care se formează obiceiul, acesta începe adesea ca un mecanism de adaptare la senzația de nervozitate, plictiseală, singurătate sau foame. Dar este, de asemenea, frecvent asociat cu probleme emoționale sau psihologice, inclusiv:

  • Anxietate;
  • Tulburare hiperactivă cu deficit de atenție(ADHD);
  • Enurezis, sau udatul patului;
  • Tulburarea opoziționismului provocator;
  • Sindromul abandonului;
  • Ticuri nervoase.

Rosul patologic sau sever, incontrolabil, este cel mai frecvent comportament repetitiv al corpului. Persoanele cu tulburare BFRB (Body-Focused Repetitive Behaviour) care rod unghiile pot avea și alte astfel de comportamente, cum ar fi scărpinatul și trasul de păr. Aceste tulburări de comportament sunt legate de tulburările obsesiv-compulsive, iar unele persoane au o tendință genetică spre ele.

De ce este periculos să ne roadem unghiile?

Indiferent când sau de ce începem să ne roadem unghiile, obiceiul poate fi dificil de întrerupt odată ce s-a format. Rosul repetat al unghiilor poate provoca apariția unor probleme pe termen scurt, printre care:

  • Probleme dentare, cum ar fi alinierea greșită și ciobirea dinților;
  • Infecții fungice la nivelul patului unghial;
  • Îmbolnăviri cauzate de ingerarea bacteriilor;
  • Probleme la nivelul gurii, inclusiv dureri de maxilar și leziuni ale țesuturilor moi;
  • Infecții ale pielii;
  • Leziuni ale țesuturilor de la nivelul degetelor, unghiilor și cuticulelor.

Vestea bună este că daunele pe termen lung cauzate de rosul unghiilor sunt rare. Dar se întâmplă, mai ales dacă înghițim unghiile mușcate. De asemenea, este posibil să ingerăm bacterii care pot duce la infecții stomacale sau intestinale.

Cum să stopăm acest obicei?

Stoparea oricărui obicei poate fi dificilă și necesită timp. Dar, cu un plan potrivit (și puțină perseverență), s-ar putea să reușim să nu ne mai roadem unghiile definitiv. Un prim pas este identificarea stimulului – de ce ne roadem unghiile? Mai apoi, putem înlocui obiceiul cu o jucărie antistres.

O altă metodă eficientă, atât pentru reconstrucția unghiei și stimularea creșterii sănătoase a acesteia, cât și pentru stoparea obiceiului, este manichiura profesională. Odată ce aplicați material pe unghia clientului, rosul unghiilor nu va mai fi atât de satisfăcător.

Prin urmare, rosul unghiilor este periculos atât pentru unghii și degete în sine, cât și pentru sănătatea generală a organismului. Manichiura profesională este o metodă excelentă pentru stoparea acestui obicei. Dacă aveți clienți care continuă să își roadă unghiile constant, chiar și cu material aplicat, este posibil să fie nevoie de ședințe de terapie în acest sens.


Follow Us On Instagram