Muzica și sistemul imunitar – „ești ceea ce asculți”

Pe lângă ocuparea timpului liber, în ultimii ani am fost forțați cu toții să stăm acasă, iar cei mai mulți dintre noi nu eram obișnuiți să trăim o adevărată rutină… în casă. Probabil in acele momente muzica ne-a permis să ne redescoperim. Te duce „unde vrei tu să mergi”, te entuziasmează, te face să călătorești, te umple, te reconectează, te relaxează… te citește pe dinăuntru! Este un element foarte puternic care te face să te simți mai energic, mai viu. Fie că cineva creează muzica sau cântă la un instrument, fie că o ascultă la radio fredonând-o în timp ce pregătește cina, pentru toți aduce o stare de bine psiho-fizică enormă și întărește sistemul imunitar. Până acum… nimic nou.

Dacă te gândești, totuși, este cu adevărat ciudat să vezi o specie întreagă ascultând combinații fără sens de note și jucându-se cu ele: miliarde de oameni care își dedică o bună parte din timp pentru ceea ce numim <muzică>, lăsând-o sa pună stăpânire pe gânduri. Cu toate acestea, muzica nu are concepte, îi lipsesc imaginile și simbolurile. Pe de altă parte, muzica exercită o putere enormă asupra multora dintre noi, indiferent dacă avem sau nu talent muzical.

O astfel de înclinație pentru muzică – această „muzicofilie” – apare încă din prima parte a copilăriei, este evidentă și fundamentală în toate culturile și datează probabil încă din zorii speciei noastre. Ascultarea muzicii nu este doar o experiență auditivă și emoțională, ci și una motrică. După cum scria Nietzsche, când ascultăm muzică, „ascultăm cu toți mușchii”. Păstrăm tempoul muzicii fără să vrem, chiar și atunci când nu suntem conștienți că îi acordăm atenție, iar cu chipul și postura corpului oglindim „textura” melodiei, împreună cu gândurile și sentimentele pe care le provoacă.

Acest lucru se întâmplă chiar dacă ne imaginăm muzica și, în unele cazuri, devenim atât de pasional implicați încât sunt trezite și alte simțuri – de fapt, se pot vedea culori sau se pot experimenta senzații gustative, olfactive sau tactile… această sinestezie este un dar. Muzica are puterea de a ne atinge pe toți – poate calma, însufleți, emoționează și este neurologic terapeutică.

De ce este atât de importantă muzica?

Profesorul Daniel J. Levitin de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea McGill, împreună cu echipa sa de cercetători, a efectuat o revizuire sistematică a peste 400 de studii axate pe cercetarea în neurochimia muzicii. Datorită acestei lucrări, prof. Levitin a reușit să demonstreze că redarea și ascultarea muzicii au beneficii clare și semnificative pentru sănătatea mentală și fizică. Pe scurt, are o putere enormă la nivel psihologic și neurologic.

De fapt, prin vibrațiile sale specifice și deosebite, muzica acționează asupra sistemului nostru psiho-fizic pe baza stării în care ne aflăm. Senzațiile de „conexiune” și „energie” au fost de fapt date de așa-numiții „neuroni oglindă”, adică acei neuroni care dacă sunt activați creează o imitație între sunetul muzicii și ceea ce simțim. Acest lucru se întâmplă pentru că este activat sistemul nostru limbic, una dintre cele mai profunde și mai vechi zone ale creierului uman, implicată în funcții precum emoția, comportamentul, memoria pe termen scurt și nu numai.

Atracția față de o anumită melodie sau familiaritatea unui stil muzical se întâmplă pentru că acea muzică se bazează pe propria noastră energie personală și este capabilă să o influențeze. La nivel fizic, vibrațiile muzicii sunt capabile să faciliteze producția de oxitocină, hormonul responsabil pentru fericire și senzația de relaxare, în timp ce reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, responsabil de hipertensiune arterială, proastă dispoziție și creștere în greutate.

De asemenea, crește producția de hormoni precum adrenalina și dopamina, care eliberează morfine naturale (endorfine, encefaline și altele asemenea). Endorfinele, hormonii de „bună dispoziție”, provoacă scăderea durerii și a tensiunii fizice (așa se explică starea de bine psihică care vine din ascultarea melodiei preferate, de exemplu), în timp ce encefalinele întăresc sistemul imunitar, stimulând o producție crescută de anticorpi.

Dar ce legătură are muzica cu sistemul imunitar?

După cum știm, sistemul imunitar este întărit dacă respectăm un stil de viață sănătos, dar știm și că din cauza stilului nostru agitat de viață aducem și mult stres, anxietate, tensiune în organism, toți aceștia fiind factori care îl slăbesc și ne fac vulnerabili la posibile „afecțiuni sezoniere” sau, în cazuri severe, la boli cronice.

Studiile au arătat că muzica îmbunătățește funcționalitatea sistemului imunitar, deoarece crește nivelul imunoglobulinei A, un anticorp foarte important pentru apărarea noastră imunitară. Dar asta nu este tot, oamenii de știință au constatat o creștere a numărului de așa-numite celule Natural Killer, adică limfocite a căror sarcină este să atace bacteriile, celulele infectate și celulele canceroase. Există, de fapt, o documentație științifică însemnată care susține utilizarea muzicii pentru a îmbunătăți sistemul imunitar prin influența sa puternică asupra biocâmpului, în special asupra frecvențelor emoționale, deoarece sistemul imunitar se află în sinergie cu sistemul nervos.

În virtutea ascultării unei anumite informații sonore, se modifică activitatea sistemului nervos autonom (SNA) și echilibrul acestuia, care la rândul său remodelează fiecare aspect al funcției imune, prin inervarea directă a țesuturilor limfoide, esențiale pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor și a răspândirii tumorilor și prin reglarea hormonilor imunoregulatori.

Interacțiunea dintre stările emoționale, sistemul imunitar și funcționalitatea SNA a fost evidențiată printr-o serie de studii care demonstrează că emoțiile negative precum furia și ostilitatea stimulează activitatea simpatică, cresc raportul cortizol/DHEA (un hormon pro-esențial pentru corectarea funcțiile metabolice) și suprimă sistemul imunitar, în timp ce stările emoționale pozitive precum bucuria și recunoștința cresc activitatea parasimpatică, coerența fiziologică, scad raportul cortizol/DHEA, crescând răspunsul imun.

Ce se întâmplă de fapt? Organismul se odihnește, se repară, elimină toxinele și tensiunile. Sistemul imunitar se întărește și emoțiile se calmează. Mintea, atât de greu de îmblânzit și controlat, și creierul însuși, încep să producă unde cerebrale extrem de benefice, diferite de cele emanate din activitățile zilnice normale. În general, muzica cu frecvențe mai înalte rezonează în partea superioară a corpului, în cap, gât și piept, în timp ce frecvențele inferioare sunt percepute în partea inferioară a spatelui, bazinului și membrelor inferioare.

Așa că, începând de astăzi, ascultă-ți muzica preferată în salon și lasă magia să se întâmple. Ascultă, dansează și cântă – sistemul tău imunitar îți va mulțumi!

 

 


Follow Us On Instagram