Marketing versus PR: Diferențe esențiale și cum să le combini pentru a obține cele mai bune rezultate pentru business-ul tău

 

 

Raluca Zdrobiș – Marketing Specialist

 

 

Într-o lume în care concurența este din ce în ce mai mare, construirea și menținerea unei imagini pozitive a afacerii este esențială pentru succesul oricărei companii. În acest sens, marketingul și PR-ul reprezintă două discipline distincte, dar complementare, care pot fi utilizate împreună pentru a îmbunătăți imaginea, dar și cifra de afaceri, a unei companii. De aceea, vreau să explic despre diferențele dintre marketing și PR și cum aceste două discipline pot fi utilizate în mod eficient.

Pe foarte scurt, Marketingul se concentrează pe identificarea și satisfacerea nevoilor și dorințelor clienților, prin intermediul promovării și vânzării produselor sau serviciilor unei companii. Marketingul este, în esență, o activitate comercială, care are ca scop creșterea vânzărilor și a profitului.

Pe de altă parte, PR-ul se concentrează pe construirea și menținerea relațiilor dintre companie și publicul său, prin intermediul comunicării și a acțiunilor care îmbunătățesc reputația și imaginea companiei. PR-ul este o activitate non-comercială, care are ca scop construirea de relații de lungă durată cu publicul și creșterea încrederii acestuia în companie.

Marketingul și relațiile publice (PR) sunt două funcții importante ale oricărei organizații care au roluri distincte, dar adesea se suprapun în scopurile și metodele lor. Atât marketingul, cât și PR-ul urmăresc să promoveze o afacere, un produs sau un serviciu și să creeze o imagine pozitivă a organizației în ochii publicului. Cu toate acestea, există și diferențe semnificative între cele două, iar înțelegerea acestor diferențe este crucială pentru companii pentru a dezvolta strategii eficiente de marketing și PR.

Marketingul este procesul de promovare și vânzare a produselor sau serviciilor prin diverse canale. Scopul principal al marketingului este de a crește vânzările și veniturile organizației. Funcția de marketing implică efectuarea de cercetări de piață pentru a înțelege nevoile și preferințele clienților țintă, dezvoltarea de strategii și planuri de marketing și implementarea de campanii pe diverse canale, cum ar fi presa scrisă, TV, radio și media digitală.

Marketingul implică de obicei un accent puternic pe caracteristicile și beneficiile produsului, prețuri și promovare, cu scopul de a convinge clienții potențiali să cumpere produsul sau serviciul. Campaniile de marketing pot implica publicitate, corespondență directă, marketing prin e-mail, optimizare pentru motoarele de căutare (SEO), marketing pe rețelele sociale și alte tactici pentru a ajunge și a interacționa cu potențialii clienți.

Pe de altă parte, Relațiile Publice (PR) sunt necesare pentru gestiona și menține o imagine și o reputație pozitivă pentru o organizație. Scopul principal al departamentului de Relațiile Publice este de a construi și menține relații cu părțile interesate, inclusiv clienții, angajații, acționarii, mass-media și publicul în general. Funcția de PR presupune dezvoltarea și executarea de strategii și tactici pentru a promova o imagine pozitivă a organizației și a produselor sau serviciilor acesteia.

Relațiile Publice implică de obicei un accent pe construirea de relații, gestionarea comunicării de criză și generarea unei acoperiri media pozitive pentru organizație. Campaniile de PR pot implica relații cu media, managementul evenimentelor, inițiative de responsabilitate socială corporativă și alte tactici pentru a construi și a menține o imagine pozitivă a organizației.

O diferență cheie între Marketing și PR este publicul lor principal. Marketingul se concentrează pe atingerea clienților potențiali și actuali pentru a-i convinge să cumpere un produs sau serviciu, în timp ce Relațiile Publice se concentrează pe construirea și menținerea relațiilor cu părțile interesate, inclusiv clienții, angajații, mass-media și publicul larg. Marketingul este mai axat pe produs sau serviciu, în timp ce Relațiile Publice sunt mai axate pe organizație și reputația acesteia.

O altă diferență între marketing și PR este abordarea lor față de comunicare. Marketingul este de obicei mai direct și mai promoțional, având ca scop să convingă potențialii clienți să cumpere un produs sau un serviciu prin publicitate, promoții de vânzări și alte tactici. Relațiile Publice, pe de altă parte, sunt adesea mai subtile și concentrate pe construirea de relații și pe generarea unei acoperiri media pozitive. Specialiștii în PR pot folosi interviuri media, evenimente și alte tactici pentru a construi relații cu jurnaliștii și pentru a genera o acoperire pozitivă pentru organizație.

În ciuda acestor diferențe, există și asemănări între marketing și PR. Ambele funcții au ca scop promovarea unei organizații și a produselor sau serviciilor sale și ambele necesită o înțelegere puternică a publicului țintă și a nevoilor și preferințelor acestora. Atât marketingul, cât și PR se bazează, de asemenea, pe comunicare și mesaje eficiente pentru a-și atinge obiectivele.

În plus, Marketingul și PR lucrează adesea împreună pentru a atinge obiective comune. De exemplu, o campanie de marketing poate implica colaborarea cu Relațiile Publice pentru a genera o acoperire media pozitivă pentru lansarea unui produs sau serviciu. De asemenea, o campanie de PR poate implica colaborarea cu marketingul pentru a dezvolta mesaje care se aliniază cu strategia generală de marketing a organizației.

În concluzie, Marketingul și PR-ul sunt două funcții distincte, dar legate, care joacă roluri importante în promovarea unei organizații și a produselor sau serviciilor acesteia. În timp ce marketingul se concentrează mai mult pe promovarea produselor sau serviciilor către potențiali clienți, PR se concentrează pe construirea și menținerea relațiilor cu părțile interesate și pe promovarea unei imagini pozitive a business-ului. În ciuda diferențelor lor, ambele funcții se bazează pe comunicare și mesaje eficiente pentru a-și atinge obiectivele și adesea lucrează împreună pentru a atinge obiective comune. Înțelegerea diferențelor și asemănărilor dintre marketing și PR este crucială pentru ca business-urile să dezvolte strategii eficiente care să-și promoveze produsele, serviciile și reputația.

 


Follow Us On Instagram