Machiajul (semi)permanent

Vom începe prin a spune că, dintre disciplinele estetice, nu există practic un serviciu mai afectat de ideea de “loc comun” ca machiajul. Asupra machiajului permanent sau semipermanent, spuneţi-i cum doriţi, există atâtea aprecieri nefondate şi lipsite de logică, unele plecând chiar de la numele acestuia. Se crede că între machiajul semipermanent şi cel permanent există diferenţe, dar nu este aşa. Machiajul semipermanent nu durează mai puţin. Ne referim acum la doi termeni care identifică, de fapt, acelaşi lucru.

Definiţia acestuia este următoarea: introducerea mecanică a unor pigmenţi bioresorbabili în derm, cu ajutorul unui ac.

Cu alte cuvinte, machiajul permanent este asemănător tatuajului clasic, cu precizarea că se face pe faţă, cu culori şi printr-un echipament foarte diferit. Pentru a verifica cele spuse mai sus putem căuta chiar în etimologia cuvântului acolo unde este specificat faptul că permanent nu este sinonim cu întotdeauna, veşnic. Altfel spus, noţiunea de permanent reprezintă o perioadă lungă de timp (nespecificată). La căutările pe Google, machiajul permanent are cu 20% mai multe keyword (cuvinte cheie) decât machiajul semipermanent – acesta fiind un termen inventat arbitrar la sfârşitul anilor ’80. Ideea de atunci era de a aduce cât mai mulţi oameni în lumea tatuajelor – a tatuajelor temporare atât de promiţătoare.

“Experienţa însă ne-a arătat că nu putem determina cu precizie data la care o culoare poate dispărea din piele! În prezent, culorile sunt folosite într-un mod extrem de controlat (cazurile de alergie la culori sunt rarisime), nivelul tehnic de calitate a crescut foarte mult (este supus aprobării şi standardelor) – aspecte care ne asigură şi ne fac să stăm liniştiţi în privinţa acestui tip de serviciu.”

Cui foloseşte machiajul permanent?

Machiajul permanent nu este doar indicat persoanelor care au probleme de tipul: sprâncene şi gene prea subţiri, buze cu pigmentare scăzută, cicatrici postherpes, asimetrii ale gurii şi sprâncenelor ci este şi o modalitate de îmbunătăţire estetică a chipului, atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor. Dacă machiajul permanent este efectuat de persoana potrivită vă va face să arătaţi mai îngrijită şi mai frumoasă ca de obicei. Cine nu vrea să aibă sprâncene perfecte, cu aspect natural sau o gură bine conturată? Cine nu vrea să aibă ochii subliniaţi şi, deci, o privire mai pătrunzătoare?

Cât durează?

Nu putem indica cu exactitate cât durează machiajul permanent tocmai pentru că acest interval de timp al executării lui variază de la o persoană la alta şi depinde de mai mulţi factori:

  • Puterea de fagocitoză a fiecărei persoane
  • Vârsta individului (factor complementar al primei caracteristici)
  • Puterea de vindecare post tratament
  • Conformaţia anatomică individuală a pielii
  • Tipul de pigment împins în derm
  • Tehnica manuală folosită pentru dermopigmentaţie
  • Reducerea expunerii la lumina soarelui sau a echipamentelor de bronzat
  • Consumul de anticoagulante şi corticosteroizi

Cu riscul de a ne repeta vom spune că este greu să spunem cât timp va rezista un machiaj permanent în piele. Această perioadă este generic cuprinsă între 8 şi 12 luni, în cazul intervalului de timp mai mare se va efectua o şedinţă de întreţinere la aproximativ 50 de zile de la prima şedinţă de machiaj. În caz contrar, fără această şedinţă suplimentară, machiajul nu se va menţine într-o stare bună mai mult de 8 luni. Evident, trebuie să ştiţi că pielea nu are cum să rămână perfect netedă după expirarea acestui termen, deci nu ne vom trezi brusc, dimineaţa fără un strop de machiaj. Dispariţia completă pe anumite porţiuni ale pielii poate dura şi până la 2- 5 ani.

Chiar dacă pigmentul este conceput pentru a fi asimilat complet este posibil ca mecanismul să nu funcţioneze impecabil şi să rămână urme abia perceptibile în piele. Dispariţia culorii este mai rapidă în cazul sprâncenelor şi al ochilor decât al buzelor. La subiecţii cu o vârstă mai avansată dispariţia completă nu este garantată deoarece fagocitoza (mecanismul de curăţare a interiorului corpului uman de substanţe străine) este foarte lent.

Machiajul permanent al buzelor

Dintre zonele înfrumuseţate cu machiaj permanent buzele sunt cele care oferă cea mai mare satisfacţie femeilor care au trecut de 35 de ani. Efectul conferit nu este deloc unul artificial cu condiţia ca machiajul să fie corect şi bine executat. Nu vă imaginaţi că vorbim despre acel contur întunecat al buzelor! Acela nu este decât un machiaj prost efectuat. Cu un pigment de calitate putem face ca gura să aibă un aspect frumos şi natural, discret, aşa încât să nu sesizăm trecerea de la buze la mucoasa acestora. Este de un rafinament remarcabil un machiaj permanent bine făcut care accentuează feminitatea persoanei. Tehnicile de umbrire, efectele de lumină pot fi executate cu pigment de culoare maro, uşor în afara conturului natural al buzelor tocmai pentru accentuarea volumului acestora.

La ce foloseşte?

În afara sublinierii sau conferirii de volum buzelor, machiajul permanent poate fi folosit pentru a reface simetriile (de ex. în cazul în care arcul lui Cupidon al buzei superioare nu mai este bine conturat).

Atenţie: aceste asimetrii pot fi însă provocate şi de anumite deficienţe stomatologice (dinţi inegali etc.). La persoanele care suferă de herpes, machiajul permanent poate fi unica soluţie deoarece conturul buzelor este vizibil afectat şi deteriorat. La fel, în situaţia persoanelor dependente de creionul de buze, machiajul permanent este indicat fie din raţiuni care ţin de comoditate, fie din cauza slăbirii vederii la persoanele în vârstă (acestea nu mai sunt capabile să deseneze cu acurateţe conturul buzelor iar aspectul rezultat este unul dizgraţios, ca de clown).

Cât durează?

Dacă după prima şedinţă de machiaj se va face una de întreţinere la 50 de zile, aceasta va avea o importanţă crucială asupra rezistenţei în timp a rezultatului.
Prin această a doua şedinţă se vor consolida rezultatele obţinute în prima şi se va da acel efect de gradient pe zona centrală a buzelor. Acesta se datorează faptului că, în tatuajul buzelor există trei ţesuturi diferite, fiecare pretinzând o atenţie şi materiale diferite: ne referim aici la derm, mucoasă şi zona de tranziţie. Adesea, cea de-a doua şedinţă serveşte la corectarea anumitor probleme, ca de exemplu datorate apariţiei unui herpes post-tratament ce va împinge şi mai mult culoarea sub piele (afectând continuitatea liniei conturate).

Machiajul permanent al sprâncenelor

Putem numi acest tip de machiaj ca fiind regele tuturor celorlalte tipuri de machiaj permanent deoarece schimbarea conferită de un machiaj al sprâncenelor bine făcut are un impact puternic asupra ansamblului feţei (cu condiţia ca ele să aibă un aspect cat mai natural). Uitaţi de formele nefireşti şi prea întunecate! Trebuie să înţelegeţi că, astăzi, graţie tehnicilor de lucru tridimensionale efectul obţinut poate fi unul cu adevărat natural. Acest efect se poate obţine prin trasarea unor liniuţe, uşor curbate în sensul creşterii firului de păr. Liniile se realizează cu ajutorul mai multor culori, în tonuri mai deschise sau mai întunecate pentru a crea iluzii optice care permit ascunderea machiajului printre firelor de păr care cresc.

Secretul constă în a crea o formă compatibilă cu chipul şi expresivitatea acestuia şi nu de a desena nişte sprâncene “originale”.

Tatuajul sprâncenelor se adresează nu numai persoanelor cu sprâncene subţiri ci şi celor care suferă de alopecie sau de albinism idem persoanelor cu cicatrici ori asimetrii puternice ale sprâncenelor. De altfel, este recomandat şi în cazul persoanelor care au suferit arsuri pe faţă dar şi celor care îşi doresc un ghidaj atunci când se pensează (aşa se evită pensarea în exces sau răzleaţă). Ca metodă, tatuajul sprâncenelor se adresează atât femeilor cât şi bărbaţilor, tinerilor dar şi bătrânilor.

Cât durează?

Dintre toate, sprâncenele tatuate sunt cele care rezistă cel mai puţin. De aceea recomandăm refacerea sau întărirea acestora după 50 de zile. Imaginaţi-vă un perete pe care daţi un prim strat de vopsea, insuficient, deoarece culoarea nu este repartizată în mod egal. Trebuie să aşteptaţi să se usuce pentru a aplica un al doilea strat uniform şi corespunzător.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul sprâncenelor, cu menţiunea că aici tehnica este mult mai delicată şi mai dificilă de realizat. Dacă vom face acea şedinţă de întreţinere-corectare la 50 de zile, atunci machiajul sprâncenelor va rezista mult mai mult (uneori, până la dispariţia completă, culoarea poate rezista şi aproape 2 ani)!


Follow Us On Instagram