Interviu cu Rodrigo Menezes, Trainer Internațional BaBylissPRO

SalonPro este unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori din piața profesională de hairstyling. Compania investește în educație și aduce de fiecare dată, la fiecare eveniment organizat, doar stiliști renumiți din Europa, stiliști care vin să vă transmită tehnici noi de realizare a coafurilor și stilizare sau tehnici noi de tunsoare. În cadrul Cosmetics Beauty Hair de la Romexpo, SalonPro l-a invitat pe Rodrigo Menezes – Trainer internațional BaBylissPRO. Rodrigo Menezes are o experiență bogată de peste 30 de ani în domeniu, este trainer internațional BaBylissPRO de peste 5 ani și este unul dintre cei mai cunoscuți stiliști din Portugalia.

Povestește-mi despre începuturi. Cum ai ajuns hairstylist?
Am început să lucrez în anul 1985. Acum, lumea coafurii s-a schimbat și ai șansa de a lucra cu noi tehnologii și ustensile, care îți fac viața profesională mult, mult mai ușoară. La începuturi, lucrurile stăteau altfel…

Deci instrumentele pe care le aveți acum la dispoziție sunt mult mai bune…

Ustensilele, aparatele de styling pe care le avem acum sunt mult mai bune fiindcă tehnologia a avansat foarte mult și beneficiem de toate noile inovații în timp record. Diferențele sunt foarte mari, iar acest aspect este foarte important, atât în ceea ce privește rezultatele, dar și fiindcă ele te ajută să economisești foarte mult timp.

Cum se întâmplă acest lucru și de ce este timpul un factor important?
Ustensilele moderne te ajută să creezi niște lookuri și coafuri superbe, în timp record, comparativ cu vechile tehnici. De exemplu, temperatura aparatelor de styling este acum controlată electronic, pentru un plus de control, deși depinde și de brand… Eu lucrez doar cu produse BaByliss Pro, care îmi oferă șansa de a utiliza atât aparate de styling performante, dar și de a mă educa constant în ceea ce privește noile inovații din domeniu. În plus, pot împărtăși experiențele mele altora și astfel suntem în continuă formare și dezvoltare profesională.

Care sunt instrumentele tale favorite și aparatele de styling preferate?
Foarfeca este instrumentul esențial pentru orice hairstylist. Rămâne instrumentul meu favorit și cel pe care îl asociez cel mai des cu meseria mea. Orice stylist adoră să taie părul, să scurteze, înainte de orice styling. Din același motiv iubesc și aparatele de tuns profesionale, care sunt foarte în vogă în acest moment. Practic, cu noile aparate de tuns profesionale poți realiza orice fel de tunsoare.

Dar plăcile de îndreptat părul? Sunt realmente importante?
Da, noile plăci de îndreptat părul sunt fantastice. În ciuda numelui, acestea pot fi folosite atât pentru a îndrepta părul, cât și pentru a crea bucle fantastice. Acest lucru s-a întâmplat tot datorită inovațiilor în domeniu: plăcile au devenit mai subțiri, mai înguste și ne permit acum să ondulăm părul. În plus, noile modele nu mai sunt încălzite doar pe partea interioară, ci și la exterior. Pentru a fi ușor de folosit, acestea au câteva puncte de silicon la exterior, care rămân reci și fac aparatul simplu de manevrat, fără grija de a te frige.

Deci acesta este secretul buclelor perfecte, o placă de îndreptare ideală și pentru bucle, care se încălzește și la exterior, dar este totuși ușor de manevrat…
Da, această placă este unul dintre instrumentele inovatoare propuse de BaBylissPRO – ELIPSIS și dedicate specialiștilor în domeniu. A devenit esențială pentru mine și parte din „trusa mea de unelte”.

Ce-mi poți spune despre periile de păr și care sunt preferatele tale?
Periile de păr ideale sunt fie ionice, fie ceramice. Asta înseamnă că învelișul este, de fapt, ionic sau ceramic, iar interiorul, „miezul”, dacă vreți, este din aluminiu. Acest material păstrează bine căldura și este, de asemenea, un bun conductor. Este foarte important să investești într-un set bun de perii, ca hairstylist.

Ce înseamnă, de fapt, un „set bun de perii” și cum alegi, ca hairstylist?
Pe lângă aspectul calitativ, pe lângă preferința pentru perii ionice sau ceramice, care ajută la protejarea părului clienților și aduc un plus de strălucire, mai sunt și alte aspecte. Unul foarte important este greutatea periei. La finalul unei zile obositoare, o perie prea grea te va încurca mai mult decât te va ajuta. În prezent, folosesc periile mai mult pentru descurcarea părului și prefer aparatele electronice pentru crearea unei coafuri, ondulare sau îndreptare. Acestea îmi oferă mai mult control în materie de temperatură, dar și mai mult timp. Iar timpul este prețios… Dacă pot obține același rezultat, sau chiar unul mai bun, în mai puțin timp, cu atât mai bine pentru mine!

Acesta este motivul principal pentru care preferi aparatele de styling electronice, economia de timp prețios?
Da, principalul motiv este faptul că acestea mă ajută să creez diferite coafuri superbe, în timp record. În plus, aparatele de styling electronice sunt acum disponibile în atât de multe variante, câte o variantă pentru fiecare stil, chiar.

Există chiar și aparate electronice de styling pentru părul uscat și deteriorat, nu?
Da, iar acestea sunt niște instrumente minunate. În plus, recomand utilizarea constantă a produselor pentru protecție termică. Este extrem de important să protejăm părul de efectele nocive ale căldurii, la fiecare sesiune de styling.

Deci produsele cosmetice pentru protecție termică sunt esențiale! Ce alte secrete ne poți dezvălui, pentru un păr sănătos?
Există aparate electronice de styling pe bază de abur, care nu este fierbinte, ci cald. Acestea sunt ideale pentru coafarea părului deteriorat, pentru care vom încerca să evităm aplicarea de căldură extremă. Temperatura este extrem de importantă și, tocmai de aceea, este important să investim în aparate de styling inovative. De asemenea, recomand aparatele de styling care au la bază tehnologia ULTRASONIC, pentru strălucirea și protecția părului, chiar și a celui deteriorat.

Așadar folosești aparate și instrumente diferite în funcție de tipul de păr al clientului?
Da. Fiecare coafură este unica și fiecare client este special. De aceea folosesc aparate de styling diferite în funcție de dorințele lor, dar și de tipul de păr. De asemenea, lucrez la temperaturi diferite, tot în funcție de tipul de păr. Nu uitați: secretul constă în alegerea temperaturii potrivite!

Cum vopsim părul? Care sunt secretele, la acest capitol?
Secretul este să folosim vopsea cu amoniac doar dacă ne dorim o culoare mai deschisă. Pentru colorarea ton pe ton, vopseaua fără amoniac este ideală. Dacă preferăm nuanțele deschise, mai deschise decât culoarea naturală a părului, vom utiliza vopsea cu amoniac la rădăcină, pentru a deschide părul până la nuanța dorită și vopsea fără amoniac pe lungime, dacă lungimea este deja vopsită într-o nuanță deschisă. De asemenea, este important să alegem atent oxidantul. Secretul nuanței perfecte constă în alegerea corectă a oxidantului, dar la fel și secretul unui păr sănătos și strălucitor după vopsire. Nu uitați: oxidantul 3% va deschide cu un ton, cel 6% – cu două, cel 9% – cu trei și cel 12% – cu patru. Acest lucru este foarte important. Din păcate, adesea hairstylistii aleg un oxidant mai puternic decât este necesar, din dorința de a obține sigur nuanța dorită…

De ce crezi aleg să nu respecte regula, după părerea ta?
În primul rând, este vorba de școală, de pregătire, de educație. Calătoresc foarte mult și susțin seminarii în țări foarte diferite. M-am confruntat cu această problemă peste tot, nu doar în România. Știu că este foarte simplu să deschizi un nou salon de coafură și înfrumusețare. Și am observat că mulți aleg să se pregătească temeinic, cu profesioniști, abia după deschiderea salonului.

Ce părere ai despre nuanțele de păr pastelate, inspirate de creaturi magice precum unicornii?
Nu lucrez cu acest tipul de produse dedicate acestor look-uri și, personal, nu pot să ma declar un fan al acestor nuanțe. Nici părul îndreptat chimic, care arată exagerat, nu-mi place prea tare. Prefer naturalețea, produsele care îngrijesc fără să distrugă ori să afecteze părul, fiindcă eu chiar iubesc părul. Îmi place enorm să lucrez cu el.

Rodrigo Menezes: „Este o plăcere pentru mine să revin în fiecare an în cadrul târgului de cosmetice din România și să le pot prezenta stiliștilor din această țară tehnici noi de realizare a coafurilor și aparatele noi lansate de către BaBylissPRO. Mulțumesc celor de la SalonPro pentru ospitalitatea cu care m-au primit și pentru onoarea de a mă invita să performez în cadrul celui mai mare stand din expoziție. Abia aștept să mă întorc și anul viitor.”


Follow Us On Instagram