Diabetic Foot Cream® – Un aliat în prevenția leziunilor cutanate ale piciorului diabetic

 

Dr. Raluca Maria Popescu,
Medic Primar Diabet, Nutriție, Boli Metabolice
Clinica Diapedis Medical, București

 

 

 

Stimată doamnă doctor, cum definiți noțiunea de picior diabetic?

Piciorul diabetic reprezină o condiție medicală nefavorabilă cu care, din pacate, foarte mulți pacienți cu diabet zaharat se confruntă de-a lungul istoriei naturale a bolii. Acesta nu reprezintă un diagnostic propriu-zis, ci mai degrabă un sindrom, un grup heterogen de afectări printre care regăsim: macro și micro angiopatia diabetică, neuropatia diabetică, modificări ale oaselor și articulațiilor și leziuni cutanate, ulcere și infecții care, de foarte multe ori, pot pune în pericol viabilitatea membrului pelvin afectat sau chiar viața pacientului.

Ce ne puteți spune despre originea microangiopatică a neuropatiei la piciorul diabetic?

În principiu, există două teorii care încearcă să explice mecanismele fiziopatologice din neuropatia diabetică. Prima, numită teoria metabolică, susține că modificările din neuropatie sunt cauzate, în principal, de hiperglicemia cronică, iar cea de-a doua, teoria microvasculară, este cea care susține în primul rând afectarea vasei nervorum, urmată de afectarea nervoasă propriu-zisă. Chiar dacă din punct de vedere clinic se evidențiază doar modificări specifice neuropatiei diabetice, examenul morfopatologic al țesuturilor periferice relevă și asocierea leziunilor microvasculare.

Goldenberg, în anul 1959, a fost primul care a susținut originea microangiopatică a neuropatiei, fundamentând teoria ischemică a neuropatiei diabetice care presupune, după cum am spus mai devreme, mai întâi afectarea primară a vasa nervorum, urmată abia apoi și de leziunile propriu-zise ale nervilor. Folosind markerul CD34, imunohistochimia poate evidenția reducerea numărului de capilare de la nivelul perinervului și endonervului.

Care sunt modificările macroangiopatice de la nivelul piciorului diabetic?

Leziunile vasculare apar într-o succesiune gradată, începând cu cele de la nivelul capilarelor și terminând cu cele de la nivelul arterelor de tip muscular. Evident, există leziuni endoteliale specifice procesului de ateroscleroză care, la pacientul diabetic insuficient controlat din punct de vedere metabolic, prezintă anumite particularități clinice, evolutive și de prognostic, dar și leziuni proliferative ce induc o modificare a elasticității peretelui vascular. Alterarea structurii peretului vascular se asociază cu modificări ale reologiei sanguine reprezentate de creșterea vâscozității și a riscului de tromboză (boala arterială periferică obstructivă).

Cum se poate face o prevenție eficientă a complicațiilor piciorulul diabetic?

Pe lânga obținerea și menținerea unui control glicemic bun – prin ajustarea tratamentului antidiabetic, alimentația echilibrată și exercițiu fizic, este foarte importantă inspectarea periodică a picioarelor pentru a depista orice modificare și, evident, prezentarea de urgență la medic la cea mai mică suspiciune de leziune, roșeață, umflătură etc. Sigur că măsurile de igiena locală și folosirea zilnică a cremelor hidratante și emoliente este foarte importantă.

Ce este Diabetic Foot Cream® și de ce îl recomandați în cazul prevenției leziunilor cutanate ale piciorului diabetic?

Orice leziune cutanată și orice infecție la nivelul piciorului diabetic se poate asocia cu un risc foarte mare de complicații; se poate ajunge la amputație și chiar la pierderea vieții. De aceea, utilizarea zilnică a unei creme care să scadă riscul infecțiilor cutanate (este de menționat că tegumentul uscat și fisurile ce pot apărea din cauza acestei uscăciuni pot deveni porți de intrare pentru diverși germeni) se dovedește a fi extrem de benefică pentru pacientul cu picior diabetic încă din stadiul prelezional.

DFC® este o cremă cu arginină, care îmbunătățește microcirculația locală, foarte utilă atât în prevenția primară a ulcerațiilor, cât și în prevenția secundară a pacienților cu picior diabetic. În plus, are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și cicatrizante.

Care este rolul argininei administrate transdermic la pa­cienții cu picior diabetic?

Știm că arginina este un precursor al oxidului nitric (NO) cu rol vasodilatator, care îmbunătățește fluxul sangvin și funcția endotelială. Administrată transdermic, arginina din crema DFC® îmbunătățeste microcirculația locală, restabilind astfel temperatura picioarelor reci. Prin același mecanism, îmbunătățește nutriția fibrelor nervoase autonome, și favorizează astfel creșterea sudorației la un nivel apropiat de normal.

Ce alte beneficii mai oferă crema DFC® pacienților cu picior diabetic?

Acțiunea antibacterienă, antifungică și antiinflamatoare a cremei DFC® este dată de mierea de Sidr din compoziția ei, scăzând pe de o parte riscul infecțiilor cutanate și pe de alta parte reducând inflamația. În plus, Mierea de Sidr este o miere terapeutică, care promovează regenerarea țesuturilor prin stimularea angiogenezei și creșterea celulelor epiteliale. Prin stimularea regenerării țesuturilor, crema DFC® contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor și ulcerelor epitelizate.

Crema mai conține și uree 3%, care ajută la prevenirea xerozei (uscăciunii tegumentului) și a formării clavusului (mai cunoscute sub numele de bătături), afecțiuni frecvent întalnite la pacienții cu diabet zaharat. Concentrația optimă de uree de 3% previne exfolierea excesivă și reduce riscul de sensibilizare sau iritații în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Efectul cicatrizant și emolient al cremei DFC este dat de Olea Europaea, care restaurează bariera lipidică a epidermei.

Căror tipuri de pacienți le este recomandată Diabetic Foot Cream®?

Diabetic Foot Cream® este recomandată a fi folosită zilnic la pacienții cu picior diabetic pentru îmbunătățirea microcirculației locale, în profilaxia leziunilor cutanate sau a ulcerului diabetic și pentru îndepartarea senzației de picioare reci. Ca urmare, DFC® este indicată tuturor pacienților cu diabet zaharat, dar și la cei cu neuropatie periferică și arteriopatie periferică în absența diabetului zaharat, la pacienții cu xeroză, senzație de mâini și picioare reci, sindrom Raynaud.

Diabetic Foot Cream reprezintă alternativa optimă pentru profilaxie, deoarece componenții acesteia acționează pe mai multe verigi: arginina – ameliorarea microcirculației, mierea – efect antibacterian, antifungic și antiinflamator, uleiul de măsline reface bariera lipidică a pielii și are efect cicatrizant, ureea – reface echilibrul hidric al pielii.

Pe lângă prevenția leziunilor cutanate, ce alte recomandări aveți în cazul piciorului diabetic?

Strategiile de prevenție în cazul piciorului diabetic combină, în primul rând, educarea pacientului, menținerea unui control metabolic optim, îngrijirea profilactică a pielii și a unghiilor, folosirea unor pantofi adecvați și controale periodice, cu frecvențe diferite, în centre specializate în care există echipe multidisciplinare menite să îngrijească picioarele pacienților cu diabet zaharat și să indice tratamentul propice în stadiile incipiente ale oricărei leziuni.


Follow Us On Instagram