Când sa trimiteți clienții la dermatolog?

În calitate de cosmeticieni, una dintre cele mai importante responsabilități este să asigurați sănătatea și protecția pielii clienților voștri. Deși sunteți specializați în tratarea și îmbunătățirea aspectul pielii, există momente în care este crucial să recunoașteți limitele profesiei și să trimiteți clienții la un dermatolog.

Acest lucru nu înseamnă că meseria de cosmetician nu este suficient de bine dezvoltată, ci doar că este vorba despre două profesii complet diferite care au în comun un singur lucru: pielea. Este perfect normal ca orice persoană să apeleze la voi când pielea are nevoie de ajutorul unui cosmetician, însă este la fel de normal să se îndrepte spre un medic atunci când este cazul. Aceste meserii se completează reciproc, însă nu se suplinesc una pe cealaltă.

De multe ori, clienții nu își vor da seama că probleme pielii lor sunt de natură medicală, sau poate că își vor da, însă preferă să apeleze la cosmeticieni crezând că poate costurile sunt mai mici sau, cel mai probabil, din teama generală de doctori. În acest punct aveți o responsabilitate imensă: aceea de a identifica afecțiunile pielii care nu pot fi soluționate de către voi, dar și de a comunica eficient cu clientul, explicându-i de ce nu îl puteți ajuta și de ce este imperios necesar să apeleze la un medic dermatolog.

Așadar, ne-am propus să identificăm împreună câteva dintre situațiile în care să îi trimiteți pe clienți la medic:

Când nu sunteți siguri de o problemă a pielii

Dacă observați o problemă a pielii pe care nu sunteți siguri cum să o tratați, ar trebui să trimiteți clientul la un dermatolog. De exemplu, dacă vedeți o erupție cutanată care nu se vindecă sau o leziune care pare suspectă, este important să îi spuneți clientului vostru să consulte un dermatolog.

Când apar modificări spontane ale pielii

Unul dintre cele mai importante momente în care trebuie să trimiteți un client la dermatolog este atunci când observați semne pe care nu le recunoașteți sau apărute subit. Aceste semne pot include: o aluniță care se schimbă în dimensiune sau formă, o aluniță care începe să sângereze sau să provoace mâncărime sau o leziune care nu se vindecă. Este important să informați clienții despre semnalele pe care le transmite pielea și să îi încurajați să viziteze un dermatolog imediat. Spunându-le acest lucru în față, veți observa și reacția lor: dacă este pasivă, lipsită de interes, explicați-le posibilele riscuri la care se expun.

Când pielea prezintă probleme grave

Dacă observați probleme semnificative ale pielii, cum ar fi acneea severă, psoriazisul sau eczema, este important să le spuneți clienților să meargă la un dermatolog pentru a primi un tratament personalizat și potrivit afecțiunii lor. Aceste probleme ale pielii pot necesita tratamente medicale puternice și nu ar trebui să fie tratate doar cu produse cosmetice. Într-adevăr, voi aveți un aport esențial în tratarea completă a problemei, însă primul pas pentru clienți este acela de a discuta cu un dermatolog.

Când există suspiciuni de infecție a pielii

Dacă observați semne de infecție a pielii, cum ar fi roșeață, inflamație, durere sau umflături, ar trebui să trimiteți clienții la un dermatolog pentru a obține un diagnostic și tratament adecvat. Infecțiile cutanate pot fi cauzate de bacterii, fungi sau viruși și pot necesita antibiotice sau alte medicamente.

Când apar semne de rozacee

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie a pielii care poate provoca roșeață, umflături și pustule. Dacă vedeți semne de rozacee la un client, ar trebui să îi sugerați să consulte un dermatolog. Acesta poate ajuta la identificarea factorilor care declanșează simptomele și poate recomanda tratamente care să îmbunătățească aspectul pielii și să reducă inflamația.

Când există suspiciuni de alergie la produsele cosmetice

Dacă un client raportează simptome de alergie la produsele pe care le-ați folosit chiar voi în tratamente, cum ar fi mâncărime, iritație sau umflături, ar trebui să îi recomandați să meargă la un dermatolog. Acesta poate ajuta la identificarea ingredientelor care cauzează reacția alergică și poate recomanda produse alternative. Reacția pielii clientului nu depinde de calitatea serviciilor voastre, așa că, trimițându-l la dermatolog veți da dovada de profesionalism și de interes pentru sănătatea clientului.

Când pielea prezintă semne de îmbătrânire prematură

Dacă observați semne de îmbătrânire prematură a pielii la un client, cum ar fi riduri profunde, pete pigmentare sau piele lăsată, ar trebui să fie consultat de un dermatolog. Acesta poate ajuta la descoperirea factorilor care contribuie la îmbătrânirea prematură și poate recomanda tratamente care să îmbunătățească aspectul și să prevină deteriorarea suplimentară

În concluzie, cosmeticienii trebuie să își dea seama întotdeauna când sfera lor de activitate nu se pliază pe necesitățile pielii clientului și este nevoie de intervenția unui dermatolog. Siguranța și sănătatea clienților voștri trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, iar trimițându-i la un specialist în dermatologie atunci când este cazul, le oferiți cea mai bună șansă de a obține diagnosticul și tratamentul adecvat.

În plus, dacă încercați să rezolvați problemele cutanate ale clienților de unii singuri, riscați să înrăutățiți situația, lucru extrem de periculos pentru client, dar și pentru voi. Medicul dermatolog este specialistul care completează meseria de cosmetician atunci când vorbim despre piele. Faceți echipă cu dermatologii din orașul vostru și veți vedea că rezultatele benefice ale pielii clienților voștri nu vor întârzia să apară. Având în vedere situațiile enumerate în care ar trebui să trimiteți clienții la dermatolog, puteți fi siguri că îi îndrumați spre cele mai bune soluții pentru a avea o piele sănătoasă și frumoasă.


Follow Us On Instagram