Aminoacizii, esențiali pentru o piele frumoasă și sănătoasă

Aminoacizii reprezintă componente esențiale ale pielii, ale corpului uman și ale proceselor sale biologice, deci nu este deloc surprinzător faptul că au un rol esențial în repararea și întinerirea pielii afectate de leziuni solare, acnee, exfoliere chimică și tratamente cu laser. Menținerea acestora în rutina de îngrijire este importantă pentru a păstra un aspect tânăr pentru cât mai mult timp. Medicii și esteticienii au sarcina dificilă de a decide care peptide (combinații de aminoacizi), suplimente de proteine (printre care se numără și faimosul colagen) și factori de creștere (lanțuri complexe de aminoacizi) sunt cele mai eficiente pentru sănătatea pielii.

Să aruncăm o privire asupra celor mai importanți aminoacizi pentru sănătatea pielii. Următoarea listă parțială include aminoacizii, în ordinea importanței lor pentru ten, pe baza cantităților găsite în pielea umană: lizină, prolină, alanină, hidroxiprolină, acid glutamic, arginină, acid aspartic, serină, lizină, leucină, treonină și fenilalanină.

Colagenul este alcătuit din (hidroxi)prolină, lizină și glicină. Elastina utilizează același grup, dar și valină și alanină. Ca în toate cazurile de combinații de proteine, secretul conectării aminoacizilor îi face „lipicioși”, astfel încât se pot lega unul de celălalt printr-un proces numit hidroxilare. Principalii actori din fabricarea hidroxiprolinei și a celorlalți aminoacizi modificați sunt vitamina C și glutationul, deoarece restabilesc continuu acidul ascorbic, după ce oxidează în procesul de hidroxilare.

Pielea folosește în mod continuu aminoacizi pentru procesele de întreținere și reparare. Aceste procese au loc prin construirea de proteine esențiale care ajung să formeze o adevărată „infrastructură” a pielii. Proteinele precum fibrilina și tropoelastina sunt esențiale pentru producerea elastinei. Colagenul se bazează pe tropocolagen ca bloc de construcție și fibronectină și integrină pentru transportul acestuia. Aceste molecule mai mari sunt compuse din câteva sute de aminoacizi combinați perfect pentru a funcționa în cadrul rețelei complexe care este pielea.

Pielea utilizează în mod continuu aminoacizi pentru procesele de întreținere și reparare

Trebuie subliniat faptul că pielea are complexitate mare, lucru care o face sensibilă atât la lipsa, cât și la surplusul unor substanțe esențiale. Iar acest lucru este valabil atât pentru întreținerea pielii, cât și pentru repararea ei. În fiecare an din viața adultă, circulația la nivelul pielii scade cu aproximativ un procent. Până la vârsta de 50 de ani, pielea primește cu aproximativ 25% mai puțini nutrienți, lucru care influențează producerea de colagen și elastină. În plus, deficitul afectează și procesele de întreținere ale pielii. Soluția acestor probleme nu este reprezentată de procedurile agresive, precum exfolierea dură, ci mai degrabă de alimentarea pielii cu aminoacizii și proteinele necesare.

Viitorul îngrijirii pielii se bazează pe inovații care restaurează nutrienții pierduți și ajută la eliberarea lor, astfel încât pielea să poată funcționa la nivel optim. Acesta este modul corect de păstrare a tinereții pielii și de conservare a funcției imune. Unul dintre beneficiile niacinamidei este efectul de vasodilatare, acesta crescând nivelul de alimente, inclusiv aminoacizi, la nivelul pielii. Substanțe precum factorul endotelial de creștere vasculară (VEGF) și factorul de creștere a hepatocitelor (HGF) ajută la formarea de noi vase de sânge, păstrând capacitatea de regenerare și întinerire. Aminoacizii din produsele de îngrijire a pielii pot ajuta la accelerarea producției de proteine cheie. În mod ideal, toate aceste metode sunt folosite pentru a obține cele mai bune rezultate.

Utilizarea topică a aminoacizilor este recomandată în primul rând pentru că au o greutate moleculară medie de 110 daltoni, care este mult sub pragul de 500 daltoni. Acest prag reprezintă un ghid pentru formulatori, ghid care arată că moleculele de peste 500 de daltoni penetrează pielea mult mai greu. O abordare extrem de eficientă în formulări este tehnologia „zinc finger”, care utilizează aminoacizi individuali, în combinație cu acid ascorbic și minerale, pentru a activa modificări dramatice ale pielii, inclusiv repararea ADN-ului și a țesutului cicatrician. Procedeul se deosebește de o lungă listă de peptide care sunt absorbite cu o mai mult mare greutate, deoarece în cele mai multe cazuri, acestea depășesc cu mult 500 de daltoni.

Lipsa factorilor de creștere se mărește odată cu vârsta. Aceștia conțin mii de aminoacizi în fiecare moleculă. Lipsa de aminoacizi conduce la lipsuri în producerea de factori de creștere. Crearea de noi vase de sânge face parte din rolul lor, dar și producția de colagen și elastină, repararea rănilor și cea mai mare parte a activităților imunitare ale pielii. O descoperire recentă în îmbunătățirea producției de factor de creștere, utilizând celulele stem umane și fibroblaste, a devenit acum disponibilă. Putem asista la o creștere de 350% a proteinelor esențiale pielii, cum ar fi fibrilina, fibronectina, tropocollagenul și tropoelastina, printre alte 600 de proteine identificate. Acest lucru este îmbucurător, având în vedere că până în prezent majoritatea acestor proteine nu erau disponibile. Chiar și colagenul cu aplicare topică era derivat animal și iradiat în general, astfel încât absorbția în piele era imposibilă. Utilizarea celulelor stem ne permite să avem acces la colagen și la proteine cheie. În concluzie, aminoacizii sunt esențiali pentru sănătatea pielii, iar prezența lor scade, din păcate, odată cu creșterea vârstei. Completarea lor cu produse cu aplicare directă este benefică pielii. Aminoacizii din legăturile peptidice nu sunt la fel de bine absorbiți, ca urmare a mărimii, care îi împiedică să ajungă în straturile mai profunde ale pielii. Prin furnizarea de aminoacizi individuali, pielea este capabilă să producă peptidele de care are nevoie. Orice poate ajuta la îmbunătățirea circulației la nivelul pielii – indiferent dacă este niacinamidă sau factori de creștere – va îmbunătăți livrarea de aminoacizi și va ajuta la creșterea puterii de reparare și regenerare.


Follow Us On Instagram