Vacanță fără Facebook

Cum ar fi dacă vacanța aceasta sau, în cazul în care te-ai reîntors deja, vacanța următoare… nu ai mai pune nicio poză pe Facebook?
Ar fi oare vacanțele noastre (și viețile, chiar!) la fel de frumoase și dacă nu am mai publica fotografii sau nu am mai da check-in din locurile unde mergem?

S-au scris și s-au spus atât de multe despre impactul pe care îl au rețelele de socializare în viața noastră, încât nu cred că mai este cineva care să nu fi auzit și despre dezavantajele folosirii acestora. Iar dacă un lucru este cert în ceea ce privește aceste rețele, în special Facebook, Instagram și, mai nou, Tik-Tok, este faptul că provoacă dependență. O dependență pe care mulți încă nu o recunosc sau o neagă…

Părțile bune în utilizarea acestor rețele există însă, cu siguranță. Atât Facebook, cât și celelalte rețele de socializare ne-au oferit tuturor, indiferent de vârstă, un mod nou de a ne exprima și de a ne conecta între noi.

Iar faptul că mulți dintre noi le utilizăm zilnic, demonstrează nu doar acest lucru, ci și că prin folosirea rețelelor de socializare oamenii își îndeplinesc o parte din nevoile pe care le au, precum comunicarea, informarea și imaginea de sine.

Revenind însă la vacanțe, reformulez și simplific întrebarea de mai sus: Cum ar fi vacanța ta, fără Facebook? Fără să postezi nici măcar o fotografie, fără să știe nimeni unde ești, ce țară vizitezi, ce activități faci și ce ținute porți.

Dacă poți face acest “exercițiu”, fă-l cu următoarea ocazie – adică nu posta nimic. Absolut nimic! Indiferent de locul unde mergi, că e vorba de vacanță sau de o plecare de câteva ore, dacă tentația de a pune o fotografie sau de a da check-in apare… las-o să treacă și vezi ce se întâmplă cu tine dacă nu pui.

Întreabă-te de ce vrei să postezi? Și, mai ales, întreabă-te ce simți. Observă cum te simți dacă postezi și cum dacă nu?

Așa că-ți doresc vacanță plăcută. Fără postări pe Facebook!☺
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram