Uneori câștigi, alteori…

…pierzi? Aceasta este continuarea și din mintea ta?
Probabil că acesta este cel mai frecvent răspuns care ne vine în minte multora dintre noi când ne gândim la o situație în care nu câștigăm. Și este destul de justificată frecvența acestui răspuns – până la urmă, „a pierde” este, conform definiției din dicționar, antonimul, opusul lui „a câștiga”. Deci, dacă nu câștigi, pierzi.

Ce vreau să-ți propun astăzi este să privești lucrurile dintr-o perspectivă ușor diferită și să continui propoziția astfel, indiferent că este vorba despre tine sau altcineva din jurul tău: „Uneori câștigi, alteori înveți”.

Fie că este vorba de o competiție organizată, un concurs pentru ocuparea unui post într-un sistem, un interviu simplu pentru un job sau de orice situație din viața de zi cu zi, cei mai mulți oameni – nu voi spune toți oamenii, ca să nu generalizez – deci cei mai mulți oameni își doresc să câștige, să iasă învingători. Indiferent despre ce situație este vorba, își doresc ca lucrurile să fie în favoarea lor.

Însă cu toții facem și greșeli sau experimentăm situații neplăcute, provocatoare, situații din care nu ieșim neapărat învingători, cel puțin nu în sensul propriu al cuvântului. Dar cum reacționăm la ceea ce ni se întâmplă în acel moment, e alegerea noastră. Iar acea alegere depinde, de cele mai multe ori, de mentalitatea pe care o avem.

Adică, putem privi situația ca pe un eșec total, o pierdere sau o putem privi ca pe o experiență din care am învățat ceva, chiar dacă nu am câștigat în mod oficial, vizibil pentru cei din jur. Indiferent de cât de neplăcută sau negativă a fost experiența în exterior, poți extrage ceva valoros, ceva care să te ajute în următoarele experiențe. Pentru că dacă nu experimentăm dificultăți, nu avem cum să creștem, să ne dezvoltăm.

Așa că data viitoare când vei fi în situația în care nu câștigi, gândește-te ce poți învăța din acea experiență și cum vei aplica ceea ce ai învățat în viața ta.
Uneori câștigi, alteori înveți.

Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram