De ce oare ne simțim atât de bine în timpul verii?

În fiecare an, vara este așteptată cu nerăbdare de cei mai mulți dintre noi, indiferent de vârstă. Pentru că nu doar copiii se bucură și sunt entuziasmați, ci și noi, adulții.

Cu sosirea verii, în aer se simte o energie bună, veselie și relaxare. Este momentul în care oamenii încep să se simtă mai optimiști, mai fericiți, parcă mai… vii!

Dar de ce oare vara are acest efect minunat asupra stării noastre de bine? Ce are vara și alte anotimpuri nu au? Ce ne schimbă atât de mult starea de spirit?

Ei bine, sunt mai mulți factori care se combină într-un mod unic doar în perioada verii și care contribuie la îmbunătățirea dispoziției noastre.

Primul și cel mai evident element este soarele. Razele acestuia au un rol important în susținerea sistemului imunitar, lumina lui joacă un rol esențial în reglarea ritmului circadian, contribuind la un somn mai bun și la o stare de energie și vitalitate, iar expunerea la soare stimulează producția de serotonină în creier, substanță cunoscută ca fiind hormonul fericirii.

Un alt factor care contribuie la îmbunătățirea dispoziției este apropierea de natură. Vara ne bucurăm de mai multă lumină naturală și ne petrecem mai mult timp în aer liber. Plimbările mai lungi afară și activitățile din parcuri ne încarcă cu energie și au efecte terapeutice asupra minții noastre, reducând nivelul de stres și creând o stare de relaxare și echilibru interior.

De asemenea, ca urmare a căldurii, organismul „cere” mai multe alimente ușor de digerat, precum fructe și legume, care sunt consumate într-o proporție mult mai mare vara decât în orice alt anotimp. Astfel, prin consumul acestora, ne simțim revitalizați și plini de energie.

Și, nu în ultimul rând, vara este și perioada în care petrecem mai mult timp de calitate cu cei dragi, fie că vorbim despre concediile de odihnă, vacanțele în familie, escapadele romantice sau serile relaxante cu prietenii la o terasă. Întreruperea rutinei, chiar și pentru scurt timp, vizitarea altor locuri, schimbarea peisajelor, toate acestea contribuie la starea noastră de bine.

Ștefania Ardelean

 

 

 


Follow Us On Instagram