Un studiu privind diferența dintre machiajul profesional și cel autoaplicat

Machiajul profesional este absolut uimitor – cu toții știm deja acest lucru, mai ales voi – makeup artiștii. Machiajul realizat de un profesionist are capacicatea de a pune în valoare trăsăturile purtătoarei, dar și de a-i estompa micile imperfecțiuni. Există numeroase cursuri în spatele unui machiaj profesional, dar și multe ore de practică. Deci, fără alte cuvinte, putem concluziona faptul că machiajul realizat de un specialist în domeniu este superior celui pe care clientele, nespecializate în domeniu, îl realizează acasă. Acest lucru este în mintea tuturor, dar, surprinzător, este confirmat și de studii.

O serie de studii au demonstrat efectele machiajului asupra modului în care sunt percepute persoanele în societate, însă, pentru cele mai multe dintre acestea s-au folosit machiaje aplicate în mod profesional. Astfel, s-a dorit testarea ipotezei conform căreia machiajul profesional este mai eficient decât machiajul autoaplicat.

Studiul presupune fotografierea acelorași femei-țintă în condiții controlate, fără machiaj, cu machiaj aplicat de ele însele, dar și cu machiaj aplicat de makeup artiști. Participanții au evaluat chipurile ca fiind mai atractive, mai feminine și ca având un aer superior atunci când purtau machiaj profesional, în defavoarea machiajului aplicat de ele însele.

În plus, s-a constatat că participantele au perceput machiajul profesional ca fiind mai greu și mai puțin natural decât machiajul aplicat de ele. Acest lucru arată faptul că machiajul profesional este mai eficient decât cel autoaplicat și se confirmă natura artistică a acestui domeniu.

Astfel, cercetătorii au dorit să examineze în mod direct diferențele de percepție dintre machiajul profesional și cel autoaplicat. S-au efectuat studii în care aceiași participanți au făcut evaluări ale acelorași femei-țintă fotografiate în aceleași condiții atunci când nu purtau machiaj, când purtau machiaj autoaplicat și când purtau machiaj profesional. Studiile au fost concepute pentru a testa două ipoteze. Ipoteza principală a fost că machiajul profesional este mai eficient decât machiajul autoaplicat. De asemenea, s-a testat o ipoteză secundară conform căreia machiajul profesional pare mai încărcat decât cel autoaplicat.

Chipurile au fost evaluate ca fiind mai atractive atunci când purtau oricare dintre tipurile de machiaj –  profesional sau autoaplicat –  decât atunci când nu purtau machiaj. Aceste constatări reproduc rezultatele anterioare cu privire la atractivitate, feminitate și statut. Acest lucru sugerează că persoanele neprofesioniste care își aplică singure machiajul sunt capabile să obțină multe dintre aceleași beneficii ca în cazul machiajului aplicat profesional, dar într-o măsură mai mică.

Următoarele cercetări privind efectele machiajului asupra percepției persoanei ar trebui să ia în considerare acest lucru. Mai exact, efectul produselor cosmetice asupra atractivității, feminității, statutului și trăsăturilor conexe va fi mai puternic dacă se folosește machiaj profesional decât dacă se folosește machiaj autoaplicat.

S-a investigat și cea de-a doua ipoteză – aceea că machiajul aplicat profesional pare mai încărcat – cu convingerea că astfel de diferențe ar putea oferi informații despre modul în care machiajul aplicat profesional este mai eficient. Participanții au evaluat fețele ca având mai mult machiaj în contextul machiajului profesional decât în cel al machiajului autoaplicat. În legătură cu acest aspect, makeup artiștii au confirmat utilizarea corectă a tuturor produselor, în ordinea corectă, darși a cantității potrivite.

Așadar, tot ceea ce credeam s-a confirmat de acest studiu care atestă faptul că, într-adevăr, femeile sunt mai frumoase și mai apreciate atunci când poartă un machiaj profesional în detrimenul celui autoaplicat.


Follow Us On Instagram